BPF2017

A Fesztivál gerincét minden évben két kiemelt kiállítás adja, egy nemzetközi és egy hazai esemény. 2017-ben nemzetközi sztárkiállításként a Magnum ügynökség híres fotográfusát Alex Webb-et hoztuk el a magyar közönségnek az Amerikai Nagykövetség támogatásával. A kiállítás, és egyben a Fesztivál 2017. Február 28-án nyílt a Műcsarnokban. A kortárs magyar fotókiállítás témája SZUBJEKTUM, a portré műfaja, melynek helyszíne a Várkert Bazár volt.

A főváros támogatásával, a fesztivál központja a város szívében álló Budapest Projekt Galéria, amely a fesztiválvendég görög Photometria Nemzetközi Fotófesztivál OTTHON / HOME című kiállításának adott otthont. A Fesztiválközpont másik kiemelt eseménye a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotó tanszékének hallgatói kiállítása. Az itt megrendezett alkotói bemutatkozások, workshopok, szakmai beszélgetések, portfolio review és fotókönyv bemutató színesítették a rendezvényt. A Fesztivál családi eseménye a fotómaraton a Várkert Bazárban, amely külön gyerekeknek szóló versenyszámával a kicsiknek is izgalmas programot kínált. A fesztivál szatellit rendszerét a Budapesten működő kulturális intézetek, fotográfiával foglalkozó galériák bekapcsolása adta.

2017-ES KIÁLLÍTÓINK:
Francia Intézet, Budapesti Olasz Kultúrintézet, Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ, Budapesti Cervantes Intézet, Lengyel Intézet, ArtBázis, Artphoto Galéria, D17 Galéria, Deák Erika Galéria, Faur Zsófi Galéria, FISE Galéria, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Központi Könyvtár, Kisgaléria, FUGA, Gregersen Art Point, Horizont Galéria, KAS Galéria, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum – kerítés kiállítás, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Molnár Ani Galéria, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, PHOTON Gallery Ljubljana, TOBE Gallery, Várfok Projekt Room, Viltin Galéria, VOKE Vasutasok Széchenyi István Művelődési Háza.

A BPF 2017 katalógusa:

 

Programok / Kiállítások 2017

MŰCSARNOK - Alex Webb: The Suffering of Light / A fény szenvedése

Along the river, Yaviza, Panama, 2004 © Alex Webb/Magnum Photos

Along the river, Yaviza, Panama, 2004 © Alex Webb/Magnum Photos

MŰCSARNOK – 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
Alex Webb: The Suffering of Light / A fény szenvedése
2017. március 1. – április 9.
Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10.00-18.00, csütörtök 12.00-20.00, hétfőn zárva

A MAGNUM nemzetközi fotóügynökség kiemelkedő alakjának, Alex Webbnek The Suffering of Light / A fény fájdalma című anyagát most először láthatja a közönség Magyarországon. A kiállítás – ami a Budapest FotóFesztivál nyitóeseménye a MŰCSARNOKBAN – a modern színes fotográfia úttörőjeként számon tartott művész első átfogó monográfiáját öleli föl 63 képben. Köztük legismertebb munkáival, amelyek három kontinens számos országában készültek. Alex Webb az amerikai kortárs fotográfia megkerülhetetlen alakja. Látványos képeit az intenzív színek, a fények és erős árnyékok használata jellemzi. Fotográfiái többrétegű, komplex alkotások, műfajokat átfogva ötvözik a streetphoto, a fotóriportázs és a művészi fotográfia stílusát.  Bővebben

VÁRKERT BAZÁR - SZUBJEKTUM – Kortárs magyar fotográfia

Mészáros László: Szépség

Mészáros László: Szépség

VÁRKERT BAZÁR – 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.
SZUBJEKTUM – Kortárs magyar fotográfia
2017. április 8. – május 31.
Nyitvatartási idő: kedd – vasárnap 10:00 – 18:00

A Szubjektum kiállítás a Budapest FotóFesztivál kiemelt eseménye, amely a kortárs magyar portréfotográfia legjobbjait mutatja be. A Fesztivál évente nyílt pályázat keretében invitálja meg a professzionális alkotókat egy-egy tematika kibontására, a 2017-es nyitóévben ez a portréfotó témaköre volt. A kiállított portrék lelkiállapotról – a modell és a fotós viszonylatában is –, sorsról, miliőről, szubkultúráról, s nem utolsó sorban (például a portrépárok esetében) az idő vizuális ábrázolhatóságáról is beszélnek. Amint az emberi jelenlét a fényérzékeny anyagon rögzülhetett, új időszámítás kezdődött a történelemben. A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatát a fotográfia műfajával színesítve a Budapest FotóFesztivál és a Várkert Bazár együttműködésében jött létre. Bővebben

FESZTIVÁLKÖZPONT - OTTHON – A Photometria Nemzetközi Fotófesztivál 2016-os pályázatának legjobb képei

home afisa_web 2

Photometria Nemzetközi Fotófesztivál: OTTHON

FESZTIVÁLKÖZPONT / Budapest Projekt Galéria – 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.
OTTHON – A Photometria Nemzetközi Fotófesztivál 2016-os pályázatának legjobb képei
2017. március 15. – április 5.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 14.00-19.00

Photometria Nemzetközi Fotófesztivál OTTHON című kiállítása a Fesztiválközpontban:
A kiállítás Photometria Nemzetközi Fotófesztivál 2016-os pályázatának legjobb képeit mutatja be, melynek középpontjában az „otthon”témája áll. A kiállítás 2016 júniusában, Görögországból, Ioannina városából indult és 13 városban, három országban látható. Bővebben

KIÁLLÍTÁSOK / PROGRAMOK

ARTBÁZIS - SCRATCH / A Random kortárs fotóművészeinek csoportos kiállítása

RANDOM_A4_300dpi_CMYK_nyomdakeszARTBÁZIS – 1085 Budapest, Horánszky u. 25.
SCRATCH – A Random kortárs fotóművészeinek csoportos kiállítása
2017. március 24. – április 14.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 15:00 – 19:00

A RANDOM kortárs fotóművészeti szervezet csoportos kiállítása a legújabb munkákat, új perspektívákat, vagy éppen kísérleteket, folyamatokat mutat be a kortárs fotográfia különböző színereiről, mint a topográfia, dokumentarista narratíva, új portré trendek… A RANDOM egy szellemi műhely, amely tagjai számára párbeszédet, bemutatkozást és aktivitást biztosít, támogatja az alkotók művészeti tevékenységét hazai és nemzetközi kiállításokkal, szakmai párbeszédekkel.
Kiállítók:
DIÓSI Máté, FIALA de Gábor, LÁZÁR Alexandra Emese, KAULICS Viola, KOLOZSI Bea, MARTINKÓ Márk, MÉSZÁROS László, MUCSY Szilvia, NUNKOVICS Róbert, PATAKI Ágnes, POLGÁR András, SPRENC Balázs, SIÓRÉTI Gábor, SOMOGYVÁRI Kata, SZAMI, URBÁN Ádám

ARTPHOTO GALÉRIA – Venczel Attila: Inanimus

geometry-plate_s

Venczel Attila: Inanimus

ARTPHOTO GALÉRIA – 1111 Bartók Béla út 30.
Venczel Attila: Inanimus
2017. február 27. – április 14.
Nyitva tartás: Hétfő– szerda – péntek: 15.00 – 19.00

Különleges archaikus technika: nedves kollódium – a fotó múltja és jövője. Egyediség, különlegesség, kép-művészet! Valaha élő dolgok és eleve élettelen, használaton kívüli tárgyak (“halott” gépek) analógiája, az organikus és mérnöki formák egymásnak feszülő hasonlósága. Venczel Attila kiállítása kirándulás a fotográfia lélektanába.

DEÁK 17 GALÉRIA – A Francia Intézet bemutatja: Maia Flore: Imagine France

te-maia-flore_vu_atoutfrance_28

Maia Flore: Imagine France

DEÁK 17 GALÉRIA – 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet
A Francia Intézet bemutatja: Maia Flore: Imagine France
2017. március 14. – április 15.
Nyitva tartás: kedd-péntek 10.00-18.00, szombat 9.00-13.00

Az Imagine France Maia Flore fotóinak segítségével álomszerű utazásra invitálja a nézőt Franciaország leggyönyörűbb kulturális helyszínein. A 28 fotóból álló sorozatban egy elképzelt karakter jelenik meg mindig az adott helyszínhez alkalmazkodva a maga költői és meglepő módján. Modell és megfigyelőként éled újra a műemléki helyszínen.
IF-Logos

DEÁK ERIKA GALÉRIA: INSTAX - Csoportos kiállítás

Gáldi Vinkó Andrea: Jeu Suis Belle I. 2016.

Gáldi Vinkó Andrea: Jeu Suis Belle I. 2016.

Deák Erika Galéria, 1066 Budapest, Mozsár utca 1.
INSTAX – Csoportos kiállítás
2017. március 30.– április 29.
Nyitva tartás: szerda-péntek 12.00-18.00, szombat 11.00-16.00 illetve előzetes bejelentkezéssel

A kiállítás a képkészítés technikai evolúcióját helyezi érdeklődése középpontjába. Több fotográfus kezébe egy hétre egy instax mini kamerát adunk. A kiállításon az ezzel a kamerával elkészített és a kamera technikai adottságainak köszönhetően azonnal előhívott 10-10 képet állítjuk ki a galériában. Az instant kamera, a polaroid kamera 60-70-80-as évekbeli futása óta, most éli nagy visszatérését és az instant fotó egy új kultúrát teremt a közösségi média korában. A kiállítás arra keresi a választ, hogyan használják az egyedi és megismételhetetlen képeket készítő eszközt a képzőművészek és miben nyújt nekik más élményt, mint az analóg vagy a digitális technika.

Kiállítók: Déri Miklós, Dobokay Máté, Ember Sári, Gáldi Vinkó Andrea, Puklus Péter, Rákossi Péter, Sziládi Mónika

FAUR ZSÓFI GALÉRIA: Kiemelt valóság

Pecsics Mária: Objects in mirror, Frog

Pecsics Mária: Objects in mirror, Frog

Faur Zsófi Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 25.
Kiemelt valóság – 
BAKONYI Bence, GYENIS Tibor, MAGYAR Ádám, PECSICS Mária
2017. március 23.– április 19.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 12.00-18.00

Mi a valóság? Kinek mi a valóság? Kinek milyen a valósága? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Faur Zsófi Galéria művészei. Habár minden alkotónál más-más motívum kerül előtérbe, mégis megtalálták a fotográfia médiumán keresztül azt a közös igazságot, amiben alkotni tudnak. Az urbánus tér elmosódottsága, a kiüresedetté tett nagyvárosok, a visszapillantó tükörben elnyúló állatok alakjai és a megroncsolt felületű pillanatok tartoznak e kiemelt valóság szerepkörébe. Összekapcsolódnak, tükröznek és közvetítenek.

FESZTIVÁLKÖZPONT - Raúl Moreno vetítéssel egybekötött előadása

Raúl Moreno: Chernobyl

Raúl Moreno: Chernobyl

FESZTIVÁLKÖZPONT / Budapest Projekt Galéria – 1053 Budapest Kossuth Lajos utca 14-16.
Raúl Moreno spanyol fotográfus vetítéssel egybekötött előadása
2017. március 17. péntek, 18:00 óra

Raúl Moreno, (Spanyolország 1979.) a valenciai PHOTON FESTIVAL 2016-os fődíjasa, a Csernobil mellett 30 kilométerre található faluban készült munkájáért kapta meg a neves elismerést. A dokumentarista és fotóreportázs műfajában dolgozó alkotó évek óta visszatér a 30 évvel ezelőtti atom katasztrófa óta még mindig sugárzó területre, hogy bemutassa az ott élő emberek sorsát. Moreno szabadúszó fotográfusként dolgozik, munkái Spanyolországban, Olaszországban és Ukrajnában voltak láthatók, 2010/11-ben az Albarracín sajtófotó pályázat, 2013-ban pedig a Photon finalistája. 2014-ben “Alps Travelogue” című filmjéért díjat nyert a Bilbao Mendi Film Fesztiválon. 2016-ban a PHOTON fődíja mellettaz az Albarracín-DKV ösztöndíjasa, valamint a Festival of Ethical Photography finalistájaként is végzett.

FESZTIVÁLKÖZPONT - Újváros – a MOME Fotográfia MA szak kiállítása

Turós Balázs: Defence – Belfast, 2016.

FESZTIVÁLKÖZPONT / Budapest Projekt Galéria, 1053 Budapest Kossuth Lajos utca 14-16.
Újváros – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Fotográfia MA szak kiállítása
2017. április 7. – április 28.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 14.00-19.00

Városformáló tervezői víziók akár több évtizedes távlatban nyernek igazolást vagy buknak el. Hallgatóink arra a kérdésre keresik a választ, hogy képesek vagyunk-e lemondani a környezetről melyben szocializálódtunk? A berögzült automatizmusok szűrőjén átjutnak-e az új üzenetek? Érvényesülnek-e magasabb rendű célok az öncélú ambíciókon, gazdasági érdekeken, politikai és ideológiai játszmákon túl? A hatalmi szóval átszabott környezet hogyan formálja lakóit?

FESZTIVÁLKÖZPONT - Fotográfus képzés a Képző-és Iparművészeti Szakgimnáziumban Prezentációval egybekötött beszélgetés

Fotó: Póth Zsófia

FESZTIVÁLKÖZPONT / Budapest Projekt Galéria – 1053 Budapest Kossuth Lajos utca 14-16.
Fotográfus képzés a Képző-és Iparművészeti Szakgimnáziumban
Prezentációval egybekötött beszélgetés

A lassan 240 éves Képző-és Iparművészeti Szakgimnáziumban – mely fennállása óta igyekezik lépést tartani a kor haladó szellemiségével és technikájával – több mint száz éve folyik fotográfus képzés. A történelmi falak között a tíz művészeti szakmát oktató műhelyek összessége olyan egymást támogató közeget jelent, amely inspirálóan hat a diákok munkájára, az alkotó folyamatokra és az oktatásra is. A fotó szak múltját felelevenítő, de a hangsúlyt a jelenre és a jövő fotográfus képzésre helyező prezentáció és beszélgetés során az iskola tanárai és a szakma neves képviselőivé vált egykori diákok fogják gondolataikat egymással és a közönséggel megosztani.
Merre tart, hogyan alakul a folyamatos technikai és oktatáspolitikai változások közepette a fotóoktatás? A kérdések és válaszok keresésében rendezvényünk résztvevőire is számítunk!

FESZTIVÁLKÖZPONT - „Reális képzelet" Bemutatkoznak a Budapest Metropolitan Egyetem elsőéves Fotográfia szakos növendékei

Fotó: Bártfai Laura

FESZTIVÁLKÖZPONT / Budapest Projekt Galéria – 1053 Budapest Kossuth Lajos utca 14-16.
„Reális képzelet”
Bemutatkoznak a Budapest Metropolitan Egyetem elsőéves Fotográfia szakos növendékei
2017. április 21. péntek, 16.00-19.00 óráig

A fotográfia szakos hallgatók olyan játékos, interaktív fotózásra invitálják a Budapest FotóFesztivál közönségét, ahol a fotográfia segítségével bárkinek a bőrébe belebújhatnak. A résztvevők kiválaszthatják melyik korban, milyen helyszínen és kivé szeretnének változni a képeken, és az álmok valóra válnak…

FISE GALÉRIA – Kiss Andrea: FemMe

Kiss Andrea: FemMe

Kiss Andrea: FemMe

FISE Galéria – 1054 Budapest Kálmán Imre utca 16.
Kiss Andrea: FemMe
2017. március 21. – április 7.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 13.00-18.00

Az egyedi fotótechnikával készült selfek a női lét titkait kutatják. A kiállításhoz kapcsolódóan bemutatásra kerül a művész azonos címmel megjelent fotóalbuma. A témában más kollekcióval már több sikeres kiállítása volt Budapesten és vidéken. Spanyolországban egy művészeti könyvkiadó számára küld rendszeresen fotókat könyvborítókhoz.

FSZEK, KISGALÉRIA – Szabó Judit Erzsébet: Tómeder

Szabó Judit Erzsébet: Tómeder

Szabó Judit Erzsébet: Tómeder

FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR, KÖZPONTI KÖNYVTÁR, KISGALÉRIA – 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
2017. április 5. – április 29.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 10.00-20.00, szombat 10.00-16.00

A kiállítás témája az ősszel és télen üres Városligeti tónak az Állatkert felőli medre és annak környéke. Az elégikus feldolgozásban a táj pusztuló formái, és a tó körül vagy épp a mederben felbukkanó emberek a ma tükrében mutatják a millennium idejét, vagy ha úgy tetszik, a millennium tükrében a témát.

FUGA – Találkozások – Válogatás a Szöllősi-Nagy–Nemes gyűjteményből

Lucien Hervé: Az UNESCO-palota építése közben, 1955

Lucien Hervé: Az UNESCO-palota építése közben, 1955

FUGA – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
Találkozások – Válogatás a Szöllősi-Nagy–Nemes gyűjteményből
2017. április 12. – április 24.
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap 10.00-21.00

A kiállítás a Szöllősi-Nagy András – Nemes Judit gyűjteményből mutat be válogatást. A kilencvenes években Párizsban gyarapodni kezdő kollekció elsősorban franciaországi magyar művészekre koncentrál. A kiállítás fő tematikája a gyűjtemény jelentős hányadát képező művészportré és a munkavégzés pillanatait megörökítő életkép, Lucien Hervé műveit középpontba állítva.

GREGERSEN ART POINT – TEST ( Kerekes Gábor és mások műveiből)

Kerekes Gábor: Békák 1992

Kerekes Gábor: Békák 1992

GREGERSEN ART POINT – 1093 Budapest, Lónyay utca 31.
TEST ( Kerekes Gábor és mások műveiből)
Fotóművészeti válogatás a Szőllősi Nagy-Nemes Gyűjteményből
2017. április 5. – április 16.
Nyitva tartás: bejelentkezéssel

 Fej, szemlencse, kéz, fül, test, önarckép, vagy csak egy árnyék is meg tud mutatni érdekes válogatást az emberi testről, nem beszélve bogarak, lepkék és egyéb állatok TESTéről: ilyen széles tematikus spektrumot vonultat fel ez a test-központú merítés a gyűjtemény alkotóitól; külön kamarakiállításon bemutatva Kerekes Gábor Megfigyelések című sorozatát.

VOKE VASUTASOK SZÉCHENYI ISTVÁN MŰVELŐDÉSI HÁZA - Lugosi Lugo László: Szén

Lugosi Lugo László: A mecseki szénbányászat emlékei 1. 1993

Lugosi Lugo László: A mecseki szénbányászat emlékei 1. 1993

VOKE VASUTASOK SZÉCHENYI ISTVÁN MŰVELŐDÉSI HÁZA -1045 Budapest, Elem utca 5-7.
Lugosi Lugo László Szén (1993) című fényképsorozata a Nemes-Szöllősi Nagy gyűjteményből
2017. március 29. – április 9.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 08.00-16.00

A sorozat képei az egykor jelentős mecseki szénbányászat bezárt helyszíneit mutatják be.

HORIZONT GALÉRIA – Liz Nielsen: Snake Charmer

Liz Nielsen: Starry Mountains, 2016

Liz Nielsen: Starry Mountains, 2016

HORIZONT Galéria – 1066 Budapest, Zichy Jenő utca 32.
Liz Nielsen: Snake Charmer
2017. február 8. – március 22.
Nyitva tartás: kedd-péntek 14.00-19.00, szombat 14.00-18.00

Liz Nielsen munkáiban a transzcendenciára fókuszál. Olyan képeket készít, melyek közel hozzák egymáshoz a teret és az időt. A fotókon megmutatkoznak titkos portálok és átjárók, ahol az energia deformálódik, visszhangzik, áttűnik és utazik. Liz vonzódik a fényhez, illetve olyan ősi formákhoz, mint a körök, háromszögek, téglalapok és négyzetek.

K.A.S. – Herendi Péter: Fény-képek

Herendi Péter

Herendi Péter

K.A.S. – 1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
Herendi Péter: Fény-képek
2017. április 28. – május 16.
Nyitva tartás: kedd-péntek 14.00-18.00

Válogatás harminc év munkáiból faltól-falig, padlótól a plafonig.
Wide selection from 30 years of artwork.

KISCELLI MÚZEUM - KÉPLET - Budapesti streetfotó, kezdetektől napjainkig

Bartha Máté: Klauzál tér 2015, Ismeretlen fényképész: A Vigadó téri csavargőzös állomásnál, 1900 körül

KISCELLI MÚZEUM – 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
KÉPLET – Budapesti streetfotó, kezdetektől napjainkig
2017. április. 21. — 2017. június 25.
Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10.00-18.00

AZ 1950-es években Street Photography-nak elnevezett fényképészeti műfaj a 19. század utolsó évtizedeitől fokozatosan fejlődött ki, elsősorban Párizsban és New York-ban. A világ más nagyvárosaiban, így Budapesten is készültek ilyen képek. A KÉPLET című fotókiállítás elsőként vállalkozik arra, hogy egy múzeumi archívumból — a Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteményéből— válogatott fotók és kortárs fotóművészek munkáin keresztül vázolja fel ennek a népszerű fényképészeti műfajnak a budapesti történetét. Közben a város történelme is megjelenik, egy eddig nem látott nézőpontból.

K11 Művészeti és Kulturális Központ - Mariya Kozhanova: Elszakadás

Mariya Kozhanova – A védelmező (2013)

K11 Művészeti és Kulturális Központ – 1075 Budapest, Király utca 11.
Mariya Kozhanova: Kimondott elszakadás
2017. április 04 – 2017. május 07.
Nyitva tartás: hétfő – péntek 10.00-18.00
A „Kimondott elszakadás” olyan fiatalok arcképeit sorakoztatja fel, akik azt élik meg, hogy az orosz társadalom szövete és eddigi szerkezete, abban a formájában ahogy azt eddig ismertük széthullott. Ez az átalakulások ideje. A társadalommal szembeni bizalmatlanságé, a kilátástalanságé, és olykor az önazonosság alapjainak elvesztéséé – mindezek eredményeként a fiatalok más kultúrák énképei felé fordulnak. Ezek az identitások népszerű popkultúrák elemeire hagyatkoznak annak érdekében, hogy megélhetővé váljon számukra a közösséghez tartozás. Példa erre a japán „Cosplay”, mely a kosztümös szerepjátékot jelent. Ebben a világban, melyben keveredik az anima, a manga, a játszma, illetve a filmek hőseinek vonzó, színes világa, lehetővé válik számukra, hogy újragondolják önmagukat és egy új identitást kölcsönözzenek. Kísérletet tesznek arra, hogy a szürke hétköznapok megszokottsága fölé egy képzeletbeli világot emeljenek.

A kiállítás a K11 Művészeti és Kulturális Központ és Kortárs Művészetért Alapítvány együttműködésének eredményeképpen valósult meg.

K11 Művészeti és Kulturális Központ - Schild Tamás: Nellys

Schild Tamás – Nellys

K11 Művészeti és Kulturális Központ – 1075 Budapest, Király utca 11.
Schild Tamás: Nellys
2017. április 04 – 2017-május 07.
Nyitva tartás: hétfő – péntek 10.00-18.00

Egy esszé a vágy körül. Nem a vágyról, talán csak arról, ami a vágyon innen van. Schild Tamás nem riportotokat készít, hanem csak nyomon követi egy baranyai cigány család hétköznapjait. Az érzelmek kavargását. A csendet és a lelkesedést, a vágyat és a kiábrándulást. Azokat az intenzíven átélt pillanatokat, melyek betöltik e kis közösség életét. Az élet teljességének a határai itt mást jelentenek, mint a néző világában. Talán éppen azért ennyire erős a magunkkal való szembenézésre felszólító jellegük.

A kiállítás a K11 Művészeti és Kulturális Központ és Kortárs Művészetért Alapítvány együttműködésének eredményeképpen valósult meg.

LENGYEL INTÉZET – REMAKE – Krzysztof Gierałtowski fotókiállítása

Krzysztof Gierałtowski:  Jarosław Marek Rymkiewicz

Krzysztof Gierałtowski: Jarosław Marek Rymkiewicz

LENGYEL INTÉZET – 1065 Budapest, Nagymező utca 15.
REMAKE – Krzysztof Gierałtowski fotókiállítása
2017. március 22. – május 10.
Nyitvatartási idő: Hétfő – csütörtök 9:00 – 20:00, Péntek 9:00 – 17:00

REMAKE – a kiemelkedő portrékészítő, Krzysztof Gierałtowski kiállítása. A képekről lengyel, orosz, német és holland művészek arcai tekintenek ránk. Az ábrázolt alanyok személyre szabott megközelítése és az érzelmek kiváltásának hihetetlen képessége Krzysztof Gierałtowski művészetének meghatározó stílusjegyei.

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM – GASZTRO HEMZŐ

Hemző Károly: A konyha másképp (részlet a sorozatból), 2000-es évek

Hemző Károly: A konyha másképp (részlet a sorozatból), 2000-es évek

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM – 1036 Budapest Korona tér 1.
GASZTRO HEMZŐ
2017. április 4. – május 17.
Nyitva tartás: kedd-szombat 10.00-18.00

Hemző Károly gasztrofotói életművének jelentős részét alkotják, amelyek a rá oly nagyon jellemző életszeretetről tanúskodnak. Alkotó társával és élete párjával, Lajos Marival új műfajt teremtettek a gasztroirodalom területén, mely több évtizedes munkásságuknak köszönhetően egyszerre igényes és élvezetes vizuális és olvasási élményt nyújtott az olvasónak. Ebből kínálunk egy gusztusos válogatást az Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gasztrofotó sorozata keretében.

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM Kerítés kiállítás – Itt vannak! – Válogatás a Történeti Fényképtár portrégyűjteményéből

Pécsi József: Palasovszky Ödön, 1926

Pécsi József: Palasovszky Ödön, 1926

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM Kerítés kiállítás – 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.
Itt vannak! – Válogatás a Történeti Fényképtár portrégyűjteményéből
2017. március 9. – április 30.
Nyitva tartás: Folyamatos

A Történeti Fényképtár portrégyűjteményének gazdagságát kívánjuk felvillantani a dagerrotípia korától napjainkig. Különböző alkotók és korok, különböző technikákkal készült felvételek különféle társadalmi státuszú és foglalkozású, korú személyiségekről.
Kurátor: LENGYEL Beatrix

MAGYAR OLIMPIAI ÉS SPORTMÚZEUM – Vermes Lajos, az első magyar sportfotográfus

Kató József:  Beállított ökölvívó jelenet. Jobbról Vermes Lajos. Kolozsvár, 1899.

Kató József: Beállított ökölvívó jelenet. Jobbról Vermes Lajos. Kolozsvár, 1899.

MAGYAR OLIMPIAI ÉS SPORTMÚZEUM – 1146 Budapest, Ifjúság útja 2. M2 Puskás Stadion megálló
Vermes Lajos, az első magyar sportfotográfus
2017. március 3. – április 29.
Nyitva tartás: kedd-szombat 10.00-17.00

Vermes Lajos „all round” sportemberként az 1880-as évektől a sport népszerűsítésére használta fel a fotográfiát. Megörökítve saját és kortársai tevékenységét, emléket állítva a magyar sport hőskorának. Munkája során a műtermi felvételektől eljutott a fázisfotókig és a századforduló testkultuszáig.

MOLNÁR ANI GALÉRIA – Forgács Péter: Véletlen testek történetei

Forgács Péter ANEKDOTs, 2015

Forgács Péter ANEKDOTs, 2015

MOLNÁR ANI GALÉRIA – 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 22.
Forgács Péter: Véletlen testek történetei
2017. március 3. – április 28.
Nyitva tartás: kedd-péntek 12.00-18.00

A véletlen testek történetei a banális kép-helyzetről szólnak, talán esetlenül tükrözik a néző kereső szemét, azét, aki nézi, látja a másikat, vagy nem. A kép maga a mítosz és gyártott hiba. A kihívó, a lemondó vagy a tilos tekintet és az áthúzott kép a bizonyíték: látható a tettes és a tanú. A test-képek dadogása, szopránja, kódája.

OLASZ KULTÚRINTÉZET – XÉNIA GALÉRIA – Antonio Biasiucci: MAGMA

Antonio BIASIUCCI: Magma, 1993

Antonio BIASIUCCI: Magma, 1993

OLASZ KULTÚRINTÉZET – XÉNIA GALÉRIA – 1088 Budapest – Bródy Sándor u. 8.
Antonio Biasiucci – MAGMA
2017. április 12. – április 30.
Nyitva tartás: hétfő-csütörtök 10.00-18.00, péntek 10.00-15.00

„Antonio Biasiucci hosszú ideje otthonosan mozog a vulkánok világában (Vesuvio, Campi Flegrei Solfatara, Stromboli, Vulcano, Etna) és most olyan fényképeket készített, amelyekre elsősorban problematikus egészként kell tekinteni, még mielőtt különálló keretbe foglalt részecskékként elemeznénk őket. Kiterjedt tájkép tárul elénk, amely az egymás mellett függő fotók együttéléséből születik hasonlatosan egy dallamképlethez, amelyben a hangjegyekbe, csikorgásokba, szünetekbe és trillákba zárva bújnak meg a bizonytalanság érzésével átszőtt érzelmek.” (Christian Caujolle)

ORSZÁGOS SZÍNHÁZTÖRTÉNETI MÚZEUM ÉS INTÉZET – Ilovszky Béla: 40 év ördögszekéren

Ilovszky Béla: Bánk bán (Maia Morgenstein, Kulka János, r. Bocsárdi László), Zsámbék, 2000

Ilovszky Béla: Bánk bán (Maia Morgenstein, Kulka János, r. Bocsárdi László), Zsámbék, 2000

ORSZÁGOS SZÍNHÁZTÖRTÉNETI MÚZEUM ÉS INTÉZET – 1013 Budapest, Krisztina krt. 57.
Ilovszky Béla: 40 év ördögszekéren
2017. március. 10. – június 30
Nyitva tartás: hétfő-csütörtök 09.00-16.00, péntek 9.00-14.00

A kiállítás a fotóművész negyven éves munkájának keresztmetszete. Színházi fényképek a Gyulai Várszínházból, a zsámbéki színházból, a határon túli színházak húsz évéről, a Szegedi Kortárs Balett első éveiből, a Budapesti Kamaraszínházból. Az anyagot kiegészíti egy átfogóbb válogatás negyven év előadásaiból.

PLATÁN GALÉRIA – BELONGING(S) Anna Orlowska és Puklus Péter kiállítása

Anna Orlowska: Erotic, 2016

PLATÁN GALÉRIA – 1061 Budapest, Andrássy út 32.
BELONGING(S) Anna Orlowska és Puklus Péter kiállítása
2017 február 15 – március 23.
Nyitva tartás: kedd – péntek 11.00 – 18.00

Egyes helyszínek és tárgyak emlékei mind az egyéni, mind pedig a kollektív identitást is erősen befolyásolják. Még ha ezek átalakulhatnak, vagy akár meg is szűnhetnek létezni, nem tűnnek el nyomtalanul az emlékezetünkből, és hatnak ránk. A kiállítás fotósorozatokat mutat be, de nem csak hagyományos formában, hanem azokat összetett munkákkal kísérve, így a képek csupán kiindulópontokként szolgálnak a vegyes technikájú objekteken alapuló nem-lineáris narratívához. Újragondolva Közép-Európa történelmét és regionális kontextusát, a kiállítás arra jut, hogy az identitáskérdések összetettebb válaszokat kívánnak.

 

PLATÁN GALÉRIA – RECOGNITION – Szymon Roginski és Rácmolnár Milán kortárs fotóművészeti kiállítás

Szymon Roginski: PROJECT UFO, 2006 – 2008

PLATÁN GALÉRIA – 1061 Budapest, Andrássy út 32.
RECOGNITION – Szymon Roginski és Rácmolnár Milán kortárs fotóművészeti kiállítás
2017. március 29. — május 4.
Nyitva tartás: kedd – péntek: 11.00 – 18.00

TOBE GALLERY – Angela Sairaf: A Tapuicaca-k titkos élete

Angela Sairaf: A Tapuicaca-k titkos élete

Angela Sairaf: A Tapuicaca-k titkos élete

TOBE GALLERY – 1136 Budapest, Herzen utca 6.
Angela Sairaf: A Tapuicaca-k titkos élete
2017. március 2. – április 7.
Nyitva tartás: kedd – péntek 14.00-18.00
A Tapuicaca-k közelebb vannak hozzánk, mint azt gondolnánk. Tulajdonképpen mindenütt jelen vannak, de különösképpen a művészeti közegben. Életük „szupertitkos”, és soha sem fedik fel valódi kilétüket. Szerencsés vagyok, hogy néhányan közülük mégis beleegyeztek, hogy lencsevégre kapjam őket, ami valóban nagy megtiszteltetés volt a számomra. Ebben a sorozatban a Tapuicaca-k különböző helyzetekben, a világ egymástól távoli pontján láthatóak. 

VÁRFOK PROJECT ROOM – Dobokay Máté: Festői absztrakció után

Dobokay Máté, Spots, 2014

VÁRFOK PROJECT ROOM – 1012 Budapest Várfok utca 14.
Dobokay Máté: Festői absztrakció után
2017. március 23 – április 22.
Nyitva tartás: kedd-szombat 11.00-18.00

A Várfok Project Roomban Dobokay Máté két sorozatából – a Spots különleges tájképei és a festőóriás Hantai pliage-technikájának emléket állító Hommage a Hantai Simon – mutatunk be egy válogatást. A műveket reduktív, a matériát közvetlenül alkalmazó hozzáállás, valamint a fotográfia és festészet összefonódása kapcsolja össze.

Várkert Bazár - BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL – TRIPONT FOTÓMARATON

BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL – TRIPONT FOTÓMARATON
Várkert Bazár Déli Paloták
1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.
2017. április 22. szombat, 10:00 – 15:30 óráig

Fogd a fényképezőgéped és indulj el Budapest utcáin – 4 órád van rá, hogy a megadott 4 témában fotózz. Képeidet vidd vissza a Várkert Bazárba és legyen a tied a legjobbak között!
Az BPF első alkalommal hirdeti meg a a fotós rendezvényt, amelyre mindazokat várjuk, akik szeretnek fotózni. Profi és amatőr fotósokat és családokat is, hiszen külön gyerekeknek kiírt kategóriában a kicsik és nagyok szüleikkel együtt vehetnek részt a versenyben.

A program 10 órakor kezdődik a Várkert Bazár Déli Palotákban, a regisztrációval, ahol a résztvevők megkapják a nevezési lapot a 4 fotótémával. A regisztráció után a játékosok becserkészik Budapest utcáit, a Budai Vár látványban gazdag izgalmas tereit és fényképeket készítenek a 4 megadott témára. Az elkészült anyaggal visszatérve a témánként kiválasztott 1 képet (összesen 4 db) letöltik a Várkert Bazárban erre kialakított helyszínen. A fotómaraton során készült képeket szakmai zsűri bírálja el, az első három helyezett értékes szakmai díjakban részesül, a legjobb képek a szerzők megnevezésével felkerülnek a Budapest FotóFesztivál, a Tripont és a Várkert Bazár webldalaira, közösségi portáljaira. A rendezvény a Budapest FotóFesztivál a Várkert Bazár és a TRIPONT együttműködésében jött létre.

VILTIN – Különböző világok – a ljubljanai Photon Galéria kiállítása

Andrea Palasti: Home Workouts Shopping List, 2013

Andrea Palasti: Home Workouts Shopping List, 2013

VILTIN – 1061 Budapest Vasvári Pál utca 1.
Különböző világok – a ljubljanai Photon Galéria kiállítása
2017. március 30. – április 15.
Nyitvatartási idő: kedd – péntek 13:00 – 18:00 Szombat 11:00 – 17:00

A VILTIN és Photon Galerija együttműködésében a kortárs nyugat-balkáni és magyar fotográfiai tendenciákat fiatal fotósok munkáin keresztül mutatják be. A nemzetközi zsűri által válogatott ex-jugoszláv, illetve magyar művészeket szerepeltető anyag két, egymást követő csoportos kiállítás formájában kerül megrendezésre.

VILTIN - Everywhere you look | Fiatal magyar fotográfusok kiállítása

Bíró Dávid - Axioma series (2017)VILTIN – 1061 Budapest Vasvári Pál utca 1.
Everywhere you look – Fiatal magyar fotográfusok kiállítása
2017. április 20. – május 06.
Nyitvatartási idő: kedd – péntek 13:00 – 18:00 Szombat 11:00 – 17:00

A VILTIN és Photon Galerija együttműködésében a kortárs nyugat-balkáni és magyar fotográfiai tendenciákat fiatal fotósok munkáin keresztül mutatják be. A nemzetközi zsűri által válogatott ex-jugoszláv, illetve magyar művészeket szerepeltető anyag két, egymást követő csoportos kiállítás formájában kerül megrendezésre. 

Kiállítók: BÍRÓ Dávid, FÁTYOL Viola, MARTINKÓ Márk, PÉTER Ildikó, SÁRKÖZI Péter, SZÁRAZ Katalin

YUNUS EMRE ENSTITÜSÜ – TÖRÖK KULTURÁLIS KÖZPONT – Murat Gür: Portrék a Mindennapi Életből

Murat Gür: Iside the palace, Rajasthan, India, 2012

Murat GÜR: A palotában, Rajasthan, India, 2012

YUNUS EMRE ENSTITÜSÜ – TÖRÖK KULTURÁLIS KÖZPONT – 1062 Budapest, Andrássy út 62.
Murat Gür: Portrék a Mindennapi Életből
2017. március 21. – április 21.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 09.00-18.00

A kiállítás célja, hogy bemutassa a mindennapi élet arcait. A fotókat egy elismert török művész készítette, aki utazásai során igyekezett a különböző kultúrák mindennapi embereit lencsevégre kapni.