BPF2020

A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL 2020-as katalógusa:

BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL 2020 kiállítások / programok

MŰCSARNOK - Paolo VENTURA: Velencei történet | Automaton

© Paolo VENTURA: Velencei történetek | Automaton / The Automaton

MŰCSARNOK – 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
Paolo VENTURA: Velencei történet | Automaton
2020. február 29. – június 7.
Nyitva tartás: Kedd, szerda, péntek: 10.00 – 18.00, csütörtök 12.00 – 20.00, szombat, vasárnap 10.00 – 18.00, hétfőn zárva

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL 2020. február 28-án negyedik alkalommal ünnepli a fotográfiát a MŰCSARNOKBAN induló rendezvénysorozatával. A Fesztivál ezúttal egy olyan kiállítással nyitja meg a rendezvénysorozatot, amely a képzőművészet és fotográfia, a képzelet és a valóság határán épült különleges képi világával varázsolja el a látogatókat. Ventura Velencéje mindenki számára ismerős és mégis idegen.

Bővebben…

KISCELLI MÚZEUM - TESTKÉP – Akt a kortárs magyar fotográfiában

KISS Emese: Home-sorozat, 2016

KISCELLI MÚZEUM – 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
TESTKÉP – Akt a kortárs magyar fotográfiában
2020. április 3. – május 31.
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10.00-18.00

A Budapest FotóFesztivál minden évben a képalkotás egy-egy klasszikus műfaját állítja a figyelem fókuszába. 2020-ban azt vizsgálja, miként kapcsolódik a kortárs fotográfia a testábrázolás problematikájához. A ruhátlan emberi test ábrázolása a művészet minden műfajában a kezdetektől hangsúlyosan jelen volt, hol bibliai-mitológiai történetbe ágyazva, hol a szépség megtestesítőjeként. A történeti korok, a közízlés, a közmorál mellett számos tényező alakította és alakítja az emberi testhez való viszonyunkat.  Bővebben…

ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT - Thomaz FARKAS, A fény ritmusa

São Paolo, 1950-es évek © Thomaz Farkas Estate/Instituto Moreira Salles

ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT – 1065 Budapest, Nagymező u. 8.
Thomaz FARKAS, A fény ritmusa
2020. március 2. – április 4.
Nyitva tartás: minden nap 11.00 – 19.00

A Capa Központ átfogó kiállításon mutatja be a magyar származású fotográfus, Thomaz Farkas (1924 – 2011) munkáit, akit Brazíliában a modern fotográfia és dokumentumfilm egyik legnagyszerűbb képviselőjeként tartanak számon. Egyedi művészeti örökséget hagyott hátra, különösen a brazil kultúra leképezésével és az őt korának fontos képviselővel összekapcsoló vizuális megközelítéssel. Egész élete során a másik iránti érzékeny és őszinte odafordulás jellemezte, olyan humanista életművet eredményezve, amelynek további jellemzője a kép esztétikai és formai minősége iránti különleges érdeklődés. A lendületes személyiségű Farkas mindig intenzíven élt és dolgozott. Bár főként fotográfiai és filmes munkáiról ismert, öröksége sokkal szerteágazóbb, hiszen producerként, tudósként, vállalkozóként és kulturális nagykövetként is jelentős munkát végzett. A kiállítás a Budapest FotóFesztivál, a Budapesti Brazil Nagykövetség és a Capa Központ együttműködésében valósult meg.
Kurátor: Claudia KUSSEL

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM - Töredék Tandori - SZILÁGYI Lenke képreflexiói / Tandori Fragments

Szilágyi Lenke: Tandori portré

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM – 1053 Budapest, Károlyi utca 16.
Töredék Tandori – SZILÁGYI Lenke képreflexiói
2020. április 6. – május 10.
Nyitva tartás: kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

A tavaly elhunyt Tandori Dezső roppant életművének kis, de izgalmas szeletére reflektál a kortárs magyar fotográfia egyik legizgalmasabb alkotója, Szilágyi Lenke. A költő, író, műfordító képverseket és rajzokat is hagyott hátra szép számban. Ezek a különös, sokféle témájú és stílusú vizuális művek lényegében rokoníthatók Tandori irodalmi megnyilvánulásaival. Kísérletező kedvről, kifogyhatatlan ötletekről, sodró erejű fantáziáról, humorról és lenyűgöző alkotó erőről árulkodnak. Ahogyan Tandori, úgy Szilágyi Lenke is besorolhatatlan alkotója a magyar művészetnek. Hasonló kísérletező kedv és alkotó erő jellemzi mind a kettőjüket. Tandori-rajzok inspirációjára született Szilágyi Lenke fotográfiák? Az irodalom és a fotográfia párbeszéde nemcsak műfajokon ívelhet át, hanem az élők és eltávozottak közötti terra incognitán is. A Töredék Tandori nemcsak Tandori Dezső első verseskötetének címére, a Töredék Hamletre reflektál, de a vállalkozás szükségszerűen töredékes, „tandoris” mégis ambiciózus jellegére utal.

DEÁK17 GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI GALÉRIA - A képzelet határán

Weronika GESICKA: Nyomok / Traces / Untitled #1

DEÁK17 GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI GALÉRIA – 1052, Budapest Deák Ferenc u. 17. I. emelet
A Képzelet határán /
Weronika GESICKA (PL), Bara PRASILOVA (CZ) és Maria SVARBOVA (SK) munkái
2020. március 3. – április 4.
Nyitva tartás: kedd-péntek: 10:00 – 18:00 Szombat: 09:00 – 13:00

A kiállítás három fiatal, kelet-európai fotográfusnő, Weronika GESICKA (PL), Bara PRASILOVA (CZ) és Maria SVARBOVA (SK) munkáin keresztül vizsgálja a valóság és fikció határán egyensúlyozó, vagy azok keveredésével születő alkotásokat. A kortárs fotográfia új generációjának játékos, abszurd humorral fűszerezett vizuális nyelve nagyon személyes és asszociatív, ugyanakkor kapcsolódik a múlt és emlékezés témaköréhez, nosztalgikus felhanggal vegyítve a médium objektív jellegét. A kiállítás a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Szlovák Intézet és a Deák17 Galéria együttműködésében valósult meg. Megvalósító partner: Budapest FotóFesztivál. Kurátorok: MUCSY Szilvia, SOMOSI Rita

ARTPHOTO GALÉRIA – STALTER György: Kertek Berlin Neukölln

STALTER György: Kertek

ARTPHOTO GALÉRIA – 1111 Bartók Béla út 30.

STALTER György: Kertek Berlin Neukölln

2020. március 10. – április 4.
Nyitva tartás: Hétfő– szerda – péntek: 15.00 – 19.00

Stalter György 2011-ben egy Moholy-Nagy ösztöndíj keretében Berlinben töltött 3 hónapot. Ez idő alatt készítette el Neukölln projektjét, valamint itt találta meg Loraberget, ahol virulnak a közösségi kertek. Kispénzű, a környék lakótelepein élő, többnyire nyugdíjasok bérlik generációk óta a parcellákat, és saját ízlésük szerint alakítják ki a lakókörnyezetüket. Az ekkor készített fotókból állt össze ennek a kiállításnak az anyaga, megidézve Neukölln és Loraberg sajátos hangulatát. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

ARTPHOTO GALÉRIA – BENKŐ Imre: KUBA - Utak

© BENKŐ Imre: Trinidad. Kuba, 2006 Trinidad. Cuba, 2006

ARTPHOTO GALÉRIA – 1111 Bartók Béla út 30.
BENKŐ Imre: KUBA – Utak
2020. április 8. – május 2.
Nyitva tartás: Hétfő– szerda – péntek: 15.00 – 19.00

Benkő Imrét dokumentarista szemléletű fotográfusként az emberi létezés sokfélesége érdekli. A korszak társadalmi adottságai, lehetőségei között vizsgálódva, a pillanaton túlmutató vizuális korlenyomatok készítésére törekszik. A tiszta fotográfia egy tanulmányút, a világ megértése számára. Kubában négy alkalommal (1978, 1985, 1989, 2006) fényképezet, most egy eddig még nem látható önálló kiállításon szeretné összegezni szubjektív meglátásait: „A karibi ország mindenkit elvarázsol – nem vagyok turista, de engem is egy életre megperzselt: melankolikus jókedvével, a szegénység megélésének méltóságával. A párától, esőtől máladózó városok sajátos díszletei között békésen együtt élő sokszínű (spanyol – afrikai – mulat) kubaiak a fekete-fehér analóg fotóimon most mellőzik a turista csalogató színeket – a látványfolyamból kiszakított képkonstrukcióim archaizálódnak.„ A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

B32 GALÉRIA -Kétely és bizonyosság - a fényképből indulva / in memoriam Baranyay András

B32 GALÉRIA – 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.
Kétely és bizonyosság – a fényképből indulva / in memoriam Baranyay András
KONDOR Attila, MÁTYÁSI Péter és TOLNAY Imre kiállítása
2020. március 18. – április 10.
Nyitva tartás: hétfő – péntek 10.00-18.00
Baranyay András (1938-2016) Kossuth-díjas képzőművész, a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb alakja sajátos, töprengő, a műfaji határokat finoman átjáró életművet hozott létre. Munkái a klasszikus fotográfia, képgrafika és festészet mezsgyéjén születtek. Filozofikus, melankolikusan intim hangulatú képeivel újra meg újra rákérdezett a művészet és az élet küldetésére-hiábavalóságára – művei a kétely és bizonyosság egymással érintkező terrénumán fogantak.
Baranyay szellemiségét tudatosan követve, részben tanítványaiként, klasszikus iskolázottságunkba kapaszkodva, de a jelen és jövő kérdéseiben alámerülve, világunk felkavaró ökológiai, társadalmi történései mentén vallatjuk a fényképet és fogalmazzuk újra a képet. Mire való, mit jelen(í)t (meg) a fotográfia, miként tudunk kapcsolatba lépni személyes vizuális erőtereink révén az idővel, meg tudjuk-e ragadni a kételyt és a bizonyosságot? Mi a művész dolga, felelősséget kell-e éreznie és éreztetnie műveivel környezete iránt, vagy hátat fordítson a sorskérdéseknek? A kérdéseken és kételyen túl talán születnek válaszok és bizonyosság is.

B32 TREZOR GALÉRIA -LÁZÁR Dóri: Fejfák/Fafejek

LÁZÁR Dóri: Önarcképek / Self-portraits, 2017

B32 TREZOR GALÉRIA – 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.
LÁZÁR Dóri: Fejfák/Fafejek
2020. március 19. – április 10.
Nyitva tartás: hétfő – péntek 10.00-18.00
Lázár Dóri egy nagyjából fiatalnak mondható kortárs (hiszen még él) alkotó-szerűség. Festett szőkés hajú, 170 cm magas, 52 kiló, gyenge-görnyedt testalkatú, zöldes szemű. Vércsoportja A+. Azt sem tudja merre nézzen, annyi dolog van a világon és ezek közül sajnos rengeteg dolgot egyáltalán nem ért, ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy akarjon dolgokat mondani. Elég öncélúnak hangzik az ügy, pedig nem annak szánta.
Lázár Dóri legújabb önálló kiállítása pont akkora cirkusz lesz, mint amekkora az agyában zajlik épp, ezt az egyet garantálja!

CERVANTES INTÉZET BUDAPEST - García de MARINA: „A befejezetlen szó”

García de Marina: Untitled, 2018

CERVANTES INTÉZET BUDAPEST – 1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.
García de MARINA: „A befejezetlen szó”
2020. március 2. – április 20.
Nyitva tartás: hétfő – péntek 10.00-18.00

García de Marina (Gijón, 1975). 2011 óta használja a tárgyakat kifejezési eszközként. Több egyéni kiállítása is volt, valamint részt vett nemzeti és nemzetközi rendezvényeken is. Prózai költőként ejti rabul a tárgyak szimbolizmusa, kondenzált és esszenciális módon társítja az alapból semmilyen kapcsolatot nem feltételező tárgyakat. Munkái az intuícióról, ötletekről, a szürrealizmusról, a tudatalatti világról és az álmokról mesélnek.  «A befejezetlen szó» a vizuális és az írott nyelv közötti kapcsolatot kutatja. Fő célja, hogy párbeszéd jöjjön létre a nyelv szerkezetéről, a különböző nyelvekről, a kommunikációról, az identitásról, a kulturális gazdagságról és a nyelv használatának határairól. A kiállítás a képzelet hatalmáról ad tanúbizonyságot, amikor is minden ötlet jelentésének megfogalmazása, a lehető legminimalistább módon, beszélgetés a mű és a szemlélő között. Így az ötlet, a jelképeken keresztül elnyerheti végleges formáját a néző tudatában. Jelenleg García de Marina munkái a kanadai Gallery 133-ban, a brit NoonPowell Fine Art galériában, a német Flo Peters Gallery-ben, az ausztrál M Contemporary-ben és a taiwani Bluerider Art Gallery-ben vannak kiállítva. 

FESZTIVÁLKÖZPONT - BPF NIGHTS PROGRAMSOROZAT

FESZTIVÁLKÖZPONT – A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL PROGRAMSOROZATA A FESZTIVÁLKÖZPONTBAN /HYBRIDART SPACE/
1052 Budapest, Galamb utca 6.
A nagyközönség számára nyitott és változatos programok, vetítések, előadások, közönségtalálkozó, fotográfiai szakmai események és portfolio review színesíti a BPF kiállítási programsorozatát: Bővebben…

BUDAPESTI FRANCIA INTÉZET / INSTITUT FRANÇAIS DE BUDAPEST

BUDAPESTI FRANCIA INTÉZET – 1011 Budapest, Fő u. 17
Jacques SIERPINSKI, a Manifesto Festival Toulouse művészeti igazgatójának előadása
2020. március 20. 17:00 óra

Jacques SIERPINSKI, a Manifesto Festival Toulouse művészeti igazgatójának előadása kortárs fotográfiáról és a francia fotófesztiválok egyik legjelentősebb eseményéről szól. A ManifestO Fesztivál egy kortárs fotóművészeti kiállítás és programsorozat a franciaországi Toulouse-ban, melynek programjában a kiállítások mellett fotópályázat, szakmai programok és portfolio review is megtalálható. A fotópályázat eredményeként a beérkezett pályázatok közül 10-15 munkát választ ki az évente változó független zsűri. A kiállításokat Toulouse szívében, konténerekből épített fesztiválon mutatják be.
Az előadás nyilvános, a belépés ingyenes.

FAUR ZSÓFI GALÉRIA – KUDÁSZ Gábor Arion: WORKOUT

FAUR ZSÓFI GALÉRIA – 1114 Budapest, Bartók Béla út 25.
KUDÁSZ Gábor Arion: WORKOUT
2020. március 9. –  április 4.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 12.00-18.00

A stadionban sokezer dressz ütemre mozdulva formál rózsát, szívet, sólymot, lobogót. A fiúk kiemelik a lányokat, megragadják egymás kezét vagy összeölelkeznek, attól függően, hogy mit kíván éppen a koreográfia. Vonzódásuk és túlhevült arcuk a lelátóról már nem kivehető. Jelek és minták váltakoznak kétes ideológiák szlogenjeivel, zúgnak a vezényszavak és mozgósító ritmusok. A magasból minden lendületes, fiatalos, hazafias. Csehországban vagyunk a történelem legforróbb nyarán, a sólymok rajzásán.

FISE GALÉRIA – CSIPES Antal : Tanodától az egyetemig / MOME életképek

FISE GALÉRIA – 1054 Budapest Kálmán Imre utca 16.
CSIPES Antal : Tanodától az egyetemig / MOME életképek
2020. március 10. –  27.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 13.00-18.00

Nagyméretű életképek láthatók a kiállításon a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) és elődeinek az életéből. A nagymérető posztereken kívül eredeti, kisméretű fotók, nyomtatványok, tárgyak is szerepelnének a kiállításon. A kiállítás a frissen elkészült “Tanodától az egyetemig” című könyvhöz kapcsolódik.

FSZEK, KISGALÉRIA – KOCSÁNY Kornél: Mesék Keletről

FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR, KÖZPONTI KÖNYVTÁR, KISGALÉRIA – 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
KOCSÁNY Kornél: Mesék Keletről
2020. április 16. – május 20.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 10.00-20.00, szombat 10.00-16.00

Irán és India varázslatos világa tárul elénk ezen a kiállításon. A két kultúrájában teljesen eltérő országról, a számunkra különleges, egzotikus tájakról Kocsány Kornél kameráján keresztül mesél. Kornél, aki fotótúrákat vezet, jól tudja hogyan hozza közelebb a világ különleges kultúráit. A legutóbbi utazásairól a világ e két különböző pontján így mesél: “Irán az odalátogatóknak a feltétlen vendégszeretet, tisztelet és udvariasság hazája, India pedig egy felejthetetlen élményt nyújtó, minden érzékszervünket csordultig telítő környezet, mesés világ, mely minden pillanatban más arcát mutatja.”

Kurátor: Mucsy Szilvia

FUGA – TELEK Balázs: Nézőpontok

Telek Balázs: Zoltánok, 2009, Anamorph Diptychon

FUGA –BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
TELEK Balázs: Nézőpontok
2020. március 2. – március 16.
Nyitva tartás: Hétfő-vasárnap 13.00 – 21.00, kedd: zárva

Különféle lyukkamerákkal, panorámakamerákkal készített felvételek, anamorfózisok, grafikák és festmények: Telek Balázs (1974-2015) vizuális kísérletei, tanulmányai. Képek, amelyek kibillentenek a komfortzónánkból, és látni tanítanak. Képek, amik megmutatják, hogy a bonyolult tulajdonképpen mindig végtelenül egyszerű. Nézőpont kérdése.

 

FUGA – Mednyánszky Lászlótól feLugossy Lacáig és Liszt Ferenctől Kurtág Györgyig Kiállítás KERTÉSZ Csaba művészportré-fotó gyűjteményéből

TÓTH István: Czóbel Béla, 1975 körül

FUGA -BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
Mednyánszky Lászlótól feLugossy Lacáig és Liszt Ferenctől Kurtág Györgyig
Kiállítás KERTÉSZ Csaba művészportré-fotó gyűjteményéből

2020. március 11. – április 5.
Nyitva tartás:Hétfő-vasárnap 13.00 – 21.00, kedd: zárva

A művészekről készült portréfotókat nézve azon túl, hogy láthatjuk a művész arcát, ruházatát, műtermének vagy lakásának berendezését, személyes tárgyait, véleményünk lehet személyiségéről és egy kis korrajzot is kapunk. Kertész Csaba lenyűgöző gyűjteményének legkorábbi darabján Aggházy Gyula festőművész pózol egy Munkácsy Mihály tiszteletére megvalósított rendezvényen 1883-ban. A képet a kor egyik legjelentősebb fényképésze, Ellinger Ede készítette. A képzőművészeti gyűjtemény legjelentősebb fotói Tóth István munkái, akit 1980-ban az évszázad fotóművészének választottak New Yorkban.
A zeneszerzőket és zenészeket bemutató anyag – a portrék mellett koncerten készült felvételek is – legkorábbi tételei a 19. században készültek. A legkiemelkedőbb darabok Molnár Edit 1960-as, 70-es években készült fotói. Ebben az időben a világ legismertebb zenészei, karmesterei léptek fel a Zeneakadémián.

FUGA – Top on Top. Fotóalapú válogatás a BALÁZS–DÉNES Gyűjteményből

LAKNER Antal: Honfoglalás / Conquest, 1996

FUGA –BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
Top on Top. Fotóalapú válogatás a BALÁZS–DÉNES Gyűjteményből
2020. április 1. – április 20.
Nyitva tartás:Hétfő-vasárnap 13.00 – 21.00, kedd: zárva

Balázs Árpád és Dénes Andrea gyűjteményének egyik meghatározó iránya a neoavantgárd és a poszt-konceptuális művészet reflexiója olyan társadalmi ügyekre, amelyek a bennünket körbevevő tér átalakulásához, szimbolikus üzeneteihez kötődnek. A hetvenes évektől máig a művészek ezeket a témákat gyakran fotós eszközökkel vizualizálják. A kiállítás urbánus tematikája a FUGA-hoz, fotós nyelvezete a fesztiválhoz kötődik, miközben kritikai, gyakran humoros, néhol provokatív kortárs alkotásokat mutat be.

FUGA – Tünékeny valóság - A MAOE Fotóművészeti Tagozatának kiállítása

GEDEON Peter: Vasárnapi emlékek

FUGA –BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT– 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
Tünékeny valóság – A MAOE Fotóművészeti Tagozatának kiállítása
2020. április 8. – május 1.
Nyitva tartás:Hétfő-vasárnap 13.00 – 21.00, kedd: zárva

A pillanat a jelenben, amelyet oly gyakran és annyi megszállottsággal keresnek az alkotók, gyakorta tovaszáll, elillan, eltűnik az idő könyörtelen rohanásában. Tünékennyé válik. Így, ami a jelenben valóságosnak tűnt, később már csak illúzió vagy emlék számunkra. Most tegyünk kísérletet arra, hogy a tünékeny pillanatokat kiszabadítsuk az idő fogságából és újraéljük, újraalkossuk azokat. Mutassuk meg, hogy a valóság az idő és érzéseink együttműködésének köszönhetően bennünk állandósul.

GODOT KORTÁRS MŰVÉSZETI INTÉZET - KLEB Attila – CLOSER

KLEB Attila: John McLaughlin, 2019

Godot Kortárs Művészeti Intézet – Budapest, 1036 Fényes Adolf utca 21.
KLEB Attila – CLOSER
2020. március 7. – április 12.
Nyitva tartás:Kedd – vasárnap: 10.00 – 19.00,
Az embernek számtalan arca van, a művésznek, ha lehet, még annál is több – Kleb Attila fotós (civilben koncertszervező) ezúttal jazz- és blueslegendák, valamint ünnepelt hazai színésznők legintimebb arcait, gesztusait vagy épp pózait mutatja meg, annyira közelről, ahonnan csak nagy ritkán látni őket. A fekete-fehérre komponált képek olyan sztárokat hoznak közel hozzánk a maguk természetes szépségében, mint például Bobby Sparks, Chick Corea, David Yengibarian, Dee Dee Bridgewater, Erik Truffaz, Für Anikó, Gryllus Dorka, John McLaughlin, Omara Portuondo, Pharoah Sanders, Suzanne Vega, Tompos Kátya vagy Victor Wooten.
A kiállítás az 5. GetCloser Jazz Fest része.

HÁROM HÉT GALÉRIA – GYÖRGY Erika, SEBESTYÉN Sára: Kör - Vonal

Sebestyén Sára: Körforgás

Három Hét Galéria – 1114 Budapest, Bartók Béla út 37.
GYÖRGY Erika, SEBESTYÉN Sára: Kör – Vonal
2020. március 24. – 28.
Nyitva tartás: kedd – péntek 11.00-15.00, szombat: 12.00-18.00
Kör-Vonal
Ami a szemlélőnek csak egy fotó, addig az készítőjének teljesen mást jelent. Mit képes képbe zárni, megőrizni, megosztani másokkal egy fotográfia? Mit rejt a kör, a vonal, a körvonal? György Erika és Sebestyén Sára hétköznapi tárgyak, fény-árnyékok megragadása révén saját dimenziójukból mutatják be a fotográfiai érzékelést. Munkáikban jelen vannak a geometrikus képalkotóelemek, mellyel a szemlélő számára fókuszba kerül mindennapi életük esztétikai megjelenése, a valóság részleteiben megbúvó érzéseik körvonala.

HEGYVIDÉK GALÉRIA - CSIZIK Balázs és SZABÓ Kristóf – KristofLab : “Konkrét kérdések”

CSIZIK Balázs: Urban Relations, 2018

HEGYVIDÉK GALÉRIA – 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.
CSIZIK Balázs és SZABÓ Kristóf – KristofLab:
“Konkrét kérdések”
2020. február 18. – március 12.
Nyitva tartás: Kedd-Péntek: 10.00 – 18.00, Szombat: 10:00-14:00
A környezet megfigyelése által létrejövő művek olyan esztétikai irányvonalat képviselnek, amin a különböző egymásra rakodó rétegek megváltoztatják a kiindulópont eredeti jelentéstartalmát. Alapköve az ember: a személy identitásával és annak lakókörnyezetével foglalkozik. Az ezen fogalmak köré csoportosuló kérdésfelvetések meghatározó alapja a szociális érzékenység. Olyan témákat ölel fel, mint az elidegenedés, az énkép torzulás, az ökológiai problémák.

HM HADTÖRTÉNTI INTÉZET ÉS MÚZEUM -Ellesett pillanatok – Katonaélet az 1960-as évek felvételein

SZABÓKY Zsolt: Aknavető árnyékában

HM HADTÖRTÉNTI INTÉZET ÉS MÚZEUM – 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.
Ellesett pillanatok – Katonaélet az 1960-as évek felvételein
2020. március 12. – augusztus 6.
Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 9.00 – 17.00

Bleich Rudolf, Kutas Rudolf és Szabóky Zsolt fotoriporterek neve sokak számára ismerősen csenghet. Nevük és fényképeik feltűntek a „Néphadsereg” vagy „Igaz Szó” hetilapjának címlapján és hasábjain, fémjelezte az 1960-as évek Magyar Néphadseregének sajtóját. Egy kamarakiállítás keretében bemutatásra kerülnek a Hadtörténeti Múzeum Fotóarchívumában őrzött, az 1960-as évek Magyar Néphadseregének mindennapjait bemutató érdekes és művészi fotók.

Horizont Galéria - Georg PETERMICHL: UNIVERSAL THOUGHTS

Georg PETERMICHL: Glass Beach, 2018

HORIZONT GALÉRIA
1066 Budapest, Zichy Jenő utca 32.
Georg PETERMICHL: UNIVERSAL THOUGHTS
2020. április 8. – május 13.
Nyitva tartás: Kedd-péntek: 14.00 – 19.00, Szerda: 14.00 – 18.00

A megközelítésem kutatáson és koncepciókon alapul. Elsősorban az összetett társadalmi valóságot szeretném magyarázni. Jóllehet, ez jól kitaposott ösvény, de jómagam a fényképezés sajátos módszerein keresztül szeretném láttatni ezt a komplex anyagot: a perspektíva, a pillanat, a keretezés, a képernyő, az anyagiasult alany-tárgy viszony, mind fontosak számomra – a művészi végeredmény általában nem egy önmagában való fénykép. Műveim lényege alapformák, konfigurációk, világítási helyzetek, geometrikus elemek, analógiák, tükrözött gondolatok megismétlése és folytatása. Az ilyen koncepciók csökkentik a komplexitást, és ezáltal bizonyos fajta emberi élvezethez vezetnek: a ráismerés örömforrás.

HYBRIDART SPACE - FRESH MEAT

HYBRIDART SPACE
1052 Budapest, Galamb utca 6.
FRESH MEAT
2020. március 10. – március 31.
Nyitva tartás: kedd – csütörtök 13:00 – 17:00

A Budapest FotóFesztivál a Hybridarttal együttműködésben hagyományteremtő céllal pályázatot hirdetett 35 év alatti fotográfusok számára csoportos kiállításon való megjelenésre. A második alkalommal meghirdetett pályázaton a nyertes alkotók munkái által a Hybridart Galériában, a BPF kiemelt eseményeként mutatkozik be a kortárs magyar fotográfia legifjabb generációja. A tematikailag kötetlen felhívás arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja most a fiatal fotográfusokat, melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik / portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítették előnyben mind a témák és a koncepciók tekintetében. Kurátorok: SOMOSI Rita, SZEDER Kata
Kiállítók:
CSIZIK Balázs, DEIM Balázs, KACSÁK Tamás, NAGY Izabella, PATAKI Tamás, SZABADI Flóra, TÓTH Richárd, ÜVEGES Mónika, VASALI Kata

KARINTHY SZALON - VEDRES Ági – Les amis des femmes

VEDRES Ági: Buborékvilág, 2009

KARINTHY SZALON
1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22.
VEDRES Ági – Les amis des femmes
2020. március 25. – április 24.
Nyitva tartás: hétfő – péntek 11.00-18.00
Személyes emléktöredékből épül fel Vedres Ági egyéni kiállításának anyaga, melynek kiindulópontja a nagymama egykori halványkék tüll sálja, s az azon látható ábrák és feliratok: Les amis des femmes (A nők barátai). Az évek óta épülő sorozat középpontjába olyan tárgyak, pillanatok, minták, színek kerültek, melyek megtestesítik a nők szépség iránti vágyát, egyszersmind olyan dolgokat ábrázolnak, melyek a női szépség, elégedettség, boldogság gondolatköréhez kapcsolhatók. Szubjektív asszociációk által ütközik a múlt és jelen hétköznapjainak egy-egy kiragadott részlete analóg, fekete-fehér fotográfiákon és a színes digitalizált képeken, videostillekkel kiegészítve.

K.A.S. GALÉRIA – Staré pravdy – Régi igazságok - Bilak / Németh / Regős / Sztrehalet / Varga

K.A.S. GALÉRIA – 1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
Staré pravdy – Régi igazságok
Bilak / Németh / Regős / Sztrehalet / Varga
A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának csoportos kiállítása. Kiállító művészek: BILAK Krystyna NÉMETH Domonkos Tamás,REGŐS Benedek, SZTREHALET Oxana, VARGA Domonkos

Kurátor: Tereza Rudolf (Fotograf Magazine & Festival, Prága)

2020. március 13 – 31., Megnyitó: 2020.03.12 – 19.00
Nyitva tartás: kedd-péntek 14.00-18.00

A nyugati társadalomban élve, ahol már a tömegkultúra szintjén is egyre gyakrabban találkozunk a faji egyenlőség, a nemek közötti egyenlőség vagy az egyéni szabadság változó kérdéseivel (gondoljunk csak a Margaret Atwood könyve alapján készült A szolgálólány meséje című sorozatra, vagy Christina Dalcher Vox cimű könyvére), könnyen magunkat is szemben találhatjuk korábban elfogadott és bevett értékekkel. Olyan értékekkel, melyek megkérdőjelezhetetlenek voltak, de mára talán jelentésüket és jelentőségüket vesztették. “Staré pravdy” – mondja a cseh –; régi igazságok. Igazságok, melyek a távoli múlt homályában gyökereznek, relevanciájuk megkopott, újragondolásra és (át)értelmezésre szorulnak. A kiállításon szereplő fiatal magyar fotóművészek munkái ehhez köthető kérdésfelvetésekkel foglalkoznak, bemutatva a napjainkat jellemző értékválságot. A kiállítás más-más művészi hozzáállásokat megmutatva, különböző sorozatokból válogat – gyakran csak egy-egy képet kiválasztva az adott sorozatból –, így manipulálva a közönség egyénenként változó befogadói élményét.

K.A.S. GALÉRIA – HAID Attila: In & Out

K.A.S. GALÉRIA – 1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
HAID Attila: In & Out
2020. április 2. – 15.
Nyitva tartás: kedd-péntek 14.00-18.00

„In & Out”-kiállítás autizmussal élőkről
Napjainkban egyre többet hallunk az autizmusról, amit a különböző médiumok az éppen aktuális nézetek tükrében magyaráznak, értelmeznek, diagnosztizálnak vagy akár reklámoznak. A kiállítás szereplői ők, az “autizmussal élők”, akiket szeretnék úgy bemutatni, ahogyan én, “autistákkal élő (dolgozó)” látom. Célom, hogy fotóim segítségével a téma iránt fogékony emberek újfajta bepillantást kapjanak ebbe a világba.

K.A.S. GALÉRIA – BALOGH Viktória: Unknown

K.A.S. GALÉRIA – 1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
BALOGH Viktória: Unknown
2020. április 17. – május 10.
Nyitva tartás: kedd-péntek 14.00-18.00

Munkámban olyan tárgyakat mutatok be, melyek szerepe az emberiség fejlődésével nagyban átalakult, új formát öltött. A felsorakoztatott tárgyak egy adott korban fontos szerepet töltöttek be, de mára már diszfunkcionálissá váltak szinte annyira, hogy némelyüket fel sem ismerjük talán. Az anyagszerűségük, formájuk visszautal a funkcióra, legtöbbjüket egyszerű mechanikus szerkezet vagy maga az emberi kéz hozta létre. Egyedi képeim rákérdeznek arra, hogy hol húzódik az a határ, amikor már nem tudjuk felidézni bizonyos tárgyak funkcióját, mert annyira kiestek a mindennapi és a speciális felhasználásból is. Vajon hova vezet ez a folyamat? Hogyan hat az emberi gondolkodásra az egyre nagyobb ütemű fejlődés? Vajon a technikai újítások által az emberiség valóban fejlődik-e? A sorozat célja a problémafelvetésen túl az emlékállítás, ami az emlékművekre jellemző monumentalitáson keresztül játszik a monolitok nehezen dekódolható misztikus értelmével is.

KOREAI KULTURÁLIS KÖZPONT - KIM Donghee, KIM Soonam, LEE Hankoo LEE Kyucheol, AHN Sehong, PARK Chanho Koreai sámánizmus GUT: a lélek lélegzete

KOREAI KULTURÁLIS KÖZPONT
1023 Budapest, Frankel Leó út 30-34.
KIM Donghee, KIM Soonam, LEE Hankoo LEE Kyucheol, AHN Sehong, PARK Chanho
Koreai sámánizmus GUT: a lélek lélegzete
2020. március 20. – június 19.
Nyitva tartás: Hétfő – péntek: 12:30 – 20:00

 Mindenki fohászkodik valakihez vagy valamihez. Lehet az Isten, őseink egyike, egy felsőbb erő vagy akár belső énünk. A Gut: a lélek lélegzete c. kiállítás egy ősi koreai hagyomány bemutatására vállalkozik. A koreai sámánizmus tradíciójának rejtett, ám ma is jelentőségteljes világa mutatkozik meg 6 koreai dokumentarista fotográfus több mint 100 alkotásán keresztül. Az Európában utazó kiállítás első állomása Magyarország.

LENGYEL INTÉZET / PLATÁN GALÉRIA - MEGÖRÖKÍTVE – Város, Háború, Szerelem

Tadeusz BUKOWSKI: Esti imádság a bérház udvarán kialakított kápolna körül, Varsó, 1939-1944 között

LENGYEL INTÉZET / PLATÁN GALÉRIA
1061 Budapest,  Andrássy út 32.
MEGÖRÖKÍTVE – Város, Háború, Szerelem – Tadeusz BUKOWSKI varsói fényképei 1935 – 1955
2020. március 26. – áprils 30.
Nyitva tartás: hétfő-szerda 09.00 – 20.00, csütörtök és péntek 09.00 – 17.00

Tadeusz Bukowski varsói fényképeit bemutató tárlat a Varsói Felkelés Múzeumának gyűjteményéből, a felkelés 75. évfordulója alkalmából került megrendezésre. A fotóriporter hagyatékában nem csak a felkelést dokumentáló felvétellel találkozhatunk. Képein nyomon követhetjük a lengyel főváros életében 1935 és 1955 között végbement változásokat is. Egy sétára invitáljuk a látogatókat, melyen a II. Köztársaság megismételhetetlen hangulatából a német megszállás és a Varsói Felkelésen keresztül eljutunk a háború utáni, romjaiból feltámadó fővárosba. Mindezt a régi időket idéző, felejthetetlen sztereoszkópos formában, fotoplastikon segítségével.

LÍVIA VILLA - BÁCSFAI Gábor: Manci Néni

LÍVIA VILLA
1121 Budapest, Költő utca 1/a.
BÁCSFAI Gábor: Manci Néni
2020.03.12. – 26.
Nyitva tartás: A kiállítás ideje alatt szerda és péntek: 14.00 – 19.00

Bácsfai különböző idősíkokon keresztül egyidejűleg jeleníti meg a 95 éves Manci néni életének állomásait, a két világháború közötti időszaktól napjainkig. Élő „kollázs” technikájának köszönhetően szemünk előtt elevenedik meg egy majd száz éves családi történet, melyben néhány pillanatra ezt a többidejűséget alanya számára is megteremtette a helyszínen, ahol életének több mint kilencven évét élte. A mai napig. Amikor is elhagyja otthonát, új helyen, egy idősek otthonában találja meg azt.

MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGÉNEK SZÉKHÁZA - Empátia. SZILÁGYI Lenke művei az Arcana Gyűjteményből

SZILÁGYI Lenke: Halász Péter portré

MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGÉNEK SZÉKHÁZA
1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.
Empátia. SZILÁGYI Lenke művei az Arcana Gyűjteményből
2020. március 30. – április 20.
Nyitva tartás: kedd-szombat 10.00-18.00
„Szilágyi Lenke munkásságának gyújtópontja a humánum. Olyan empátiával fordul a megörökített helyzetek, egyének felé magyarországi vagy éppen távoli kutatóútjain, amely sorozatainak bensőségességet, költői jelleget ad, miközben fotósként a megvilágítással, képkivágással vagy a színekkel is úgy dolgozik, hogy a kompozíciók a pszichológiai vagy kulturális-antropológiai üzenetektől függetlenedve, esztétikai rétegzettségükben is szuverének.” Ébli Gábor

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM KULTEA GALÉRIA – Patyi & Gastro

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM, KULTEA GALÉRIA 
1036 Budapest Korona tér 1.
Patyi & Gastro
2020. április 16. – augusztus 23.
Nyitva tartás: kedd-szombat 10.00-18.00
Patyi Árpád évtizedek óta meghatározó alakja a magyar étel fotózásnak, életművének retrospektív bemutatása múzeumunk gasztro fotó sorozatának jeles állomása. 1981-től szellemi szabad foglalkozásúként leginkább műteremben alkot, tárgyfotótól az ételfotóig szinte mindenben kiemelkedő műveket hoz létre. Ekkortájt indult együttműködésük Korpádi Péterrel is, aki mint foodstylist vált állandó és hűséges munkatársává. Készítettek katalógusokat, fotókat a netre, de leginkább élelmiszercsomagolásokra, valamint körülbelül 200 szakácskönyvet, melyeknek receptjeit javarészt Korpádi Péter írta. Évekig bedolgoztak a Konyhaművészet magazinnak, jegyezték az Ízek és Érzések gasztrolapot, készítettek ételfotókat a Magyar Konyha lapba. Munkájáért eddig Pécsi József díjat és Balogh Rudolf díjat kapott elismerésül. De a legnagyobb öröm, hogy a fotóstúdió munkáját lánya, Patyi Szidi átvette: fiatalosan, friss ízléssel és nagy lelkesedéssel viszi tovább.

MAGYAR MŰHELY GALÉRIA - PLACENTA , Anita SPINGÁR-WESTERLUND és Syporca WHANDAL kiállítása

Anita SPINGÁR-WESTERLUND: Untitled No4, The Rabbit, 2018

MAGYAR MŰHELY GALÉRIA
1072. Budapest, Akácfa utca 20.
PLACENTA , Anita SPINGÁR-WESTERLUND és Syporca WHANDAL kiállítása
2020. február 26. – április 15.
Nyitva tartás: munkanapokon 10:00 – 16:00
Az élet egyetlen “kézzelfogható” origója a test. A saját testünk fizikai kiterjedésének egzakt határait kérdőjelezi meg az anya által készített olyan gyermekfotó, mely a mosolyalbumok idiotizmusán, és az „én gyermekem” egoizmusán túllépve próbálja felvázolni a gyermekek élet szakaszainak mentális-érési stációit. Önmagunk szülei vagyunk a sejtszintű diktatúránkban, érezzük a játék eldurvult, időtlen térben, látjuk az intuitív horizonton, hogy Valaki közeledik!

MAGYAR OLIMPIAI ÉS SPORTMÚZEUM – Ezüstgerely’2020 – Sport a kortárs magyar művészetben Pályázat

Illyés Tibor: Asszonyok, 2016

MAGYAR OLIMPIAI ÉS SPORTMÚZEUM – 1146 Budapest, Dózsa György út 3. – Magyar Sport Háza
Ezüstgerely’2020 – Sport a kortárs magyar művészetben Pályázat
2020. április 21. – május 15.
Nyitva tartás: hétfő-szombat 09.00-19.00

A több mint ötven éve működő sport témájú művészeti pályázat egyik legfontosabb kategóriája a fotó, mely a legjobb kortárs fotóriporterek munkáit mutatja be.

MEXIKÓI NAGYKÖVETSÉG / THE RED DOOR GALLERY: Dannemiller KEITH: Utcagráfia

Keith DANNEMILLER – Összecsontosodott szerelmesek

MEXIKÓI NAGYKÖVETSÉG / THE RED DOOR GALLERY 1088 Budapest, Szentkirályi utca 13.
Dannemiller KEITH: Utcagráfia
2020. április 1. – 20.
Nyitva tartás: Keddtől Szombatig: 12:00 – 18:00, Vasárnap és Hétfő zárva tart. Időpont egyeztetéssel is látogatható

A kallegráfia fotósorozat a Mexikóváros utcáinak szemiotikus kódja, amelyet fényképre fordítottak. A látható fikció az igazságot ábrázolja. A legtöbb fotó nyilvános helyen készült, értelmezett magán pillanatok vizuális egészben egyesülnek más látszólag sokrétű, talált szegmensekkel, és kohéziót és harmóniát kaptak a fény, az árnyék és a film között. A projet a Mexikó belvárosának szellemi és történelmi elválaszthatatlan elemek összefonódása.

MISSIONART GALÉRIA – MAKKY György, Performansz fotók az 1980-as évekből

Hajas Tibor: CHŐD III- VI. performance, Bercsényi koll. | 1979. dec. 18. Fotó: MAKKY György | 1979/2019

MISSIONART GALÉRIA
1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
MAKKY György, Performansz fotók az 1980-as évekből
2020.március.04. – 23.
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 10:00 – 18:00

Makky György 1977-től a MTA Művészettörténeti Munkacsoport, majd a jogutód Intézet munkatársaként főleg műtárgyfotózással, ezek mellett épületek, belsők, és események megörökítésével foglalkozott. A 80-as években szoros kapcsolatba került a progresszív kortárs művészet legjelesebb képviselőivel. A személyes barátságok révén aktív részese lett az ekkor virágkorát élő performanszok világának, fotói révén lehetünk ma utólagos tanúi az egykori művészeti eseményeknek. A kiállításon Böröcz András-Révész László, El Kazovszkij, Hajas Tibor, Hencze Tamás, Jovánovics György, Kelecsényi Csilla, Szirtes János performanszairól készült felvételeket láthatunk.

MISSIONART GALÉRIA – Fotóművek a MissionArt Galériában

UJJ Zsuzsi (1959): Repülős III/a, 1986

MISSIONART GALÉRIA
1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Fotóművek a MissionArt Galériában
2020.március 24. – április 21.
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 10:00 – 18:00

BARANYAY András, CSABAI Renátó, EPERJESI Ágnes, GÉMES Péter, GÉMES Péter, GYARMATHY Tihamér, KEREKES Gábor, KOCSIS Imre, KONDOR Béla, MAKKY György, NÁDOR Katalin, PÁSZTOR Gábor, SWIERKIEWICZ Róbert, SZABADOS Árpád, SZÁSZ János, SZILÁGYI Lenke, SZÖLLŐSI Géza, UJJ Zsuzsi, VETŐ János

A MissionArt Galéria néhány éve kezdett intenzívebben foglalkozni a kortárs képzőművészet azon területével, amelyben a fotót magától értetődő technikaként alkalmazzák. Ennek előzményei az 1920-as évekre nyúlnak vissza, de a 60-as évektől már gyakoribb használata, a 80-as évektől pedig szinte beépült a progresszív művészet technikai tárházába. A MissionArt Galéria kollekciójában található Ujj Zsuzsi teljes fotós életműve, Makky György művei, Valamint Baranyay András, Kocsis Imre és Szabados Árpád hagyatékának fotóműveket tartalmazó része.

MOLNÁR ANI GALÉRIA – ASZTALOS Zsolt: My Art

MOLNÁR ANI GALÉRIA
1088 Budapest Bródy Sándor u. 36.
ASZTALOS Zsolt: My Art

2020. február 20. – április 25.
Nyitva tartás: Kedd-Péntek: 12:00 – 18:00, Szombat 11:00-17:00

Asztalos Zsolt saját műveit állítja fókuszba, vagyis eddigi munkásságát dolgozza fel. A műtárgy szellemi erején kívül a műtárgy fizikai jellege foglalkoztatja. Műtárgyakból épít installációkat, melyeket fotókon dokumentál. A műtárgyak egyfajta eszközökké válnak egy újabb mű létrejöttében. A művészetén való különös felülemelkedés, játékos nagyvonalúság hatja át a My Art sorozatot. A fotókon szereplő műtárgyak soha nem fedik fel valódi jellegüket.

MYMUSEUM GALÉRIA –MURÁNYI Kristóf: Tupperware régen és most

MYMUSEUM GALÉRIA  
1074 Budapest, Dohány utca 30/a.
Tupperware régen és most – BÉKÉSI Ervin, LÁZÁR Dóri, MURÁNYI Kristóf
2020. március 7. – április 24.

Nyitva tartás: Hétfő – péntek: 14.00 – 20.00,  vasárnap: 14.00 –18.00

A kiállítás a nyugati világ elmúlt évtizedeinek folyamatosan növekvő pazarlására reagáló aktuális társadalmi jelenséggel foglalkozik, ami rezonál azzal a társadalmi gyakorlattal, ami a magyar társadalomban generációk óta jelen van, korábban a szükség alakította ki. A kiállított művek középpontjában olyan folyamatok állnak, mint az újrahasznosítás, a vörös hús fogyasztásának korlátozása vagy a pazarló életmód megfékezése.

 

OLASZ KULTÚRINTÉZET – XÉNIA GALÉRIA – Tina MODOTTI: Szellem, forradalom és kamera. Egy olasz fotográfus Mexikóban

Tina MODOTTI: Lányok a Juchitánból, 1929.

OLASZ KULTÚRINTÉZET – XÉNIA GALÉRIA – 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.
Tina MODOTTI: Szellem, forradalom és kamera. Egy olasz fotográfus Mexikóban
2020. március 13. – április 17.
Nyitva tartás: hétfő – péntek 15.00-20.00

Assunta Adelaida Luigia Modotti (Udine, Olaszország, 1896. augusztus 16. – Mexikóváros, Mexikó, 1942. január 5.) egy sokoldalú művész, munkásságának meghatározó eleme a forradalmi szellemiség. 1923-ban, amikor Mexikóba érkezett, az országot még mindig a forradalom politikai, gazdasági és társadalmi következményei határozták meg, ami termékeny időszaknak számított az eszmék számára és a művészi kifejezésre. Képei a vidéki Mexikó mindennapjainak pillanatait, a kompozíciók modelljeinek erős személyiségét ragadják meg, soha nem szűnő társadalmi kritikával és forradalmi szellemiséggel. A Mexikói Nagykövetség és az Olasz Kultúrintézet közös szervezésében.

 

OSZTRÁK KULTURÁLIS FÓRUM - A New Vision of Debris

Alexandra BAUMGARTNER – Mask, 2017

OSZTRÁK KULTURÁLIS FÓRUM – 1068 Budapest Benczúr utca 16.
A New Vision of Debris
2020. március 10. – április 17.
Nyitva tartás: hétfő – péntek 9:00 – 16:00

Alexandra Baumgartner, Caroline Heider, Herbert Hofer, Anita Witek, Metka Zupanič, Marko Lipuš, Iosif Kiraly, Aniko Robitz

Az elmúlt években a képzőművészek körében egyre nagyobb figyelem irányul a kollázstechnikára, különösen a fotográfia médiumát tekintve. Ha a kollázs az avantgárd eljöveteléig periférikus médiumnak számított is, a maga idejében egy félbemaradt hagyomány, ill. a modern, felgyorsult élet metaforájaként jelenik meg újra. Különösen a Bauhaus révén válik más művészi gyakorlatokkal egyenrangúvá. Minthogy manapság egyre inkább körülvesznek minket a reprodukciókról készült reprodukciók, a szerkesztett és átalakított digitalis képi hulladék, a kollázskészítés térnyerése logikus jelenség.

TOBE GALLERY – Jean-François LEPAGE, ZOMBIE

Jean-François Lepage, Metamorphose (I), 2018.

TOBE GALLERY – 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.
Jean-François LEPAGE, ZOMBIE
2020. március 4. – április 30.
Nyitva tartás: szerda – péntek 14:00 – 18:00 szombat 11:00 – 15:00

Árnyékból fénybe, fényből árnyékba. A zombi, halott ember, akit feltámasztott és rabszolgájává tett egy varázsló. “Ahogy Isten megteremtette az embert, úgy az ember is megteremtette a zombit saját képére.”
“A Prelude (2014-2017) után, a Zombi a Recycle című projektem második opusza. Figurálistól az absztrakcióig, az emberi testtel való kísérletezéseimet az archívumomban található C-print es zselatinos ezüst nyomataim átdolgozásával folytatom. A Zombi sorozat képei teremtésről, manipulációról, erőszakról, pusztításról és ujjászületésről szólnak.”

VÁRFOK PROJECT ROOM – MENTÉS

BILÁK Krisztina: Unseen 08, 2017

VÁRFOK PROJECT ROOM – 1012 Budapest Várfok utca 14.
MENTÉS
2020. február 21. – március 28.
Nyitva tartás: kedd-szombat 11.00-18.00

BILÁK Krisztina, LÁZÁR Dóri, SCHULLER Judit Flóra
Kurátor: MAJ Ajna

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója által Átlátás címmel kiírt pályázat keretében a Várfok Project Roomban három fiatal fotóművész és egy kurátor mutatja be Mentés című tárlatát. A fotó az utóbbi évtizedekben nemcsak technológiai, hanem egy erőteljes társadalmi –  evolúciós változáson is keresztülment. A kiállított művek a digitalizáció kihívásaként a megváltozott, felgyorsult képérzékelés és képértelmezés lehetőségeire kérdeznek rá olyan fogalmak mentén mint a fikció, a manipuláció és az emlékek.

VILTIN – What about us?

Milica MRVIĆ : “Snake” from the series Safari, 2015,

VILTIN – 1061 Budapest Vasvári Pál utca 1.
What about us?
2020. március 11. – április 18.
Nyitvatartási idő: kedd – péntek 13:00 – 18:00 Szombat 11:00 – 17:00

Egy téma- két alkotó: egy képzőművész, egy fotóművész. Hogyan közelít ugyanazon tematikához eltérő médiummal két alkotó? A VILTIN Galéria csoportos kiállítása azt vizsgálja, hogy mennyire befolyásolja az anyaghasználat az egyazon témához köthető művészi megközelítések nézőpontját, esztétikáját.

VÍZIVÁROSI GALÉRIA - LIQUID – A RANDOM csoportos kiállítása

MÉSZÁROS László – Swimming pool

VÍZIVÁROSI GALÉRIA – 1027 Budapest, Kapás utca 55.
LIQUID – A RANDOM csoportos kiállítása
2020. március 5. – 25.
Nyitvatartási idő: kedd – péntek 13:00 – 18:00 Szombat 10:00 – 14:00

 

Kiállító művészek:
Balázs Zsolt, Diósi Máté, Földes Bori, Fuska Nikol, Mészáros László, Polgár András, Somogyvári Kata, Spingár-Westerlund Anita, Telkes Tímea, Urbán Ádám, Varga Balázs

Halmazállapot: cseppfolyós anyag, térfogata állandó, ám alakja változó.

Az általunk ismert élet a vízből fakad. Minden élőlény szerves részét képezi, az emberi test több mint felét is víz alkotja. A vízhez való kötődésünk számos módon megmutatkozhat életünk során. Ilyen zsigeri élmény, amikor a tenger végtelen horizontját nézve egy különös, prehisztorikus atmoszférát érzünk. Valahol mélyen megmozdul bennünk a gondolat: ez a látvány évmilliókkal ezelőtt is talán pont ugyanígy nézhetett ki. Lehetséges, hogy amikor a parton állva magához hív a szuggesztív horizont, akkor a bennünk lévő 50% víz vágyódik vissza forrásába? Talán szeretne feloldódni abban a nagyobb halmazban, aminek gátat csak a testünk másik 50%-a szab? Vagy esetleg az ősidőben kétéltűként elhagyott tenger utáni vágy jelenleg is ösztönlényünkben él? A víz a kezdet és a vég káosza, amely szakadatlanul áramlik, folyamatosan épít, és ezzel egyidejűleg folyamatosan pusztít is. Minden belőle keletkezik és minden hozzá tér vissza. A Random kortárs fotográfusai ezt a témakört járják körül. Kurátor: Mucsy Szilvia

YBL BUDAI KREATÍV HÁZ - Belső Tájak - KOLOZSI Bea, MUCSY Szilvia, PATAKI Ágnes

YBL BUDAI KREATÍV HÁZ1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Belső Tájak – KOLOZSI Bea, MUCSY Szilvia, PATAKI Ágnes
2020. március 11. – április 4.
Nyitvatartási idő: Hétköznap 8.00 . 19.00, Hétvégén 9.30 – 19.00

Belső tájak című csoportos kiállításának fókuszában a RANDOM fotóművészeti csoport három alkotója, – Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia és Pataki Ágnes – érzékeny ráhangolódással rögzített álom-tájai állnak. A három különböző karakter alkotásában közös pont a gyengéd viszonyulás a világ esendő jelenségei, törékeny együttállásai iránt. A líraiság, az engedékenység, a történni hagyás olyan finomra hangolt képi világokat eredményeznek, amelyek pont a világhoz való poétikus viszonyulás miatt lesznek szokatlanok és különösen elbűvölőek. A mindenkori tökéletes utáni hajszából bátor és szabad döntés kilépni és a mulandó illúziók iránti fogékonysággal észlelni a világ szépségét. Kurátor: LOVASS Dóra

YUNUS EMRE ENSTITÜSÜ – Anatólia Színei

YUNUS EMRE ENSTITÜSÜ – TÖRÖK KULTURÁLIS KÖZPONT – 1062 Budapest, Andrássy út 62.
Anatólia Színei
2020. március 19. – április 19.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 09.00-18.00

Anadolu, vagyis Anatólia az ismert történelem kezdetétől fogva nem csak otthont adott a különböző civilizációknak, hanem az időben egymástól távoli kultúrák között hidat is teremtett. Anatólia antik földjén minden egyes civilizáció nyomot hagyott, akár végleges, akár átmeneti otthonaként fogadta el. Hatása építészetében, népi művészetében, konyhájában, de leginkább lakóinak arcán él tovább.

 

 

Helyszínek

A Budapest Fotó Fesztivál ideje alatt a főváros pezsgő fotográfiai központtá, tájékozódási ponttá válik…