Pályázat

We are delighted to announce the winners of the FRESH EYE streetphotography open call.

The jury members David Pujado /Belgrade Photo Month/, Johan Simonsen /Fotogalerie Wien/ and Szilvia Mucsy /Budapest PhotoFestival/ made a decision by quality, originality of the portfolios and selected the 6 winning photographers.
Congratulations to Dénes Erdős and Veronika Fekete from Hungary, Lukas Felder and Gerhard Wimmer-Etz from Austria, Mitar Mitrovic and Nađa Repman from Serbia!

During the summer of 2024 they will spend 4-4 days in Budapest, Belgrade and Wien to explore the city by the tools of streetphotography. Their photographic work will be showcased in a curated group exhibition in the official program of Budapest Photo Festival, Belgrade PhotoMonth and Foto Wien Festival in 2025.
Partners of the project: Budapest Photo Festival, Collegium Hungaricum Wien, Collegium Hungaricum Belgrade, Austrian Cultural Forum Budapest, Austrian Cultural Forum Belgrade, Ministry of Culture Serbia, Belgrade PhotoMonth, Foto Wien Festival and Fotogalerie Wien.
——————————————

Örömmel hirdetjük ki a FRESH EYE streetphotography felhívás nyerteseit.

A zsűritagok David Pujado /Belgrade Photo Month/, Johan Simonsen /Fotogalerie Wien/ és Mucsy Szilvia /Budapest FotóFesztivál/ a beadott portfóliók minősége és eredetisége alapján döntöttek és kiválasztották a 6 nyertes fotóst.

Gratulálunk Erdős Dénesnek és Fekete Veronikának Magyarországról, Lukas Feldernek és Gerhard Wimmer-Etznek Ausztriából, Mitar Mitrovicnak és Nađa Repmannak Szerbiából!

A nyertesek 2024 nyarán 4-4 napot töltenek Budapesten, Belgrádban és Bécsben, hogy a streetphotography eszközeivel felfedezzék a várost. A program alatt készített munkáikat 2025-ben a Budapest Photo Fesztivál, a Belgrádi Fotóhónap és a Foto Wien Fesztivál hivatalos programjában kurátori válogatás alapján létrejött csoportos kiállításon mutatják be.
A projekt partnerei: Budapest FotóFestival, Collegium Hungaricum Bécs, Collegium Hungaricum Belgrád, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Osztrák Kulturális Fórum Belgrád, Szerbia Kulturális Minisztériuma, Belgrade PhotoMonth, Foto Wien Festival és Fotogalerie Wien.

—————————————————————————————————————————————–

Deadline extended 10th May 2024!

OPEN CALL FOR PHOTOGRAPHERS

FRESH EYE
BUDAPEST, WIEN, BELGRADE

 

6 photographers
3 cities
4 days in each city

Capture the soul of the city!

Budapest PhotoFestival is pleased to introduce the FRESH EYE streetphotography project in partnership with Collegium Hungaricum Vienna, Austrian Cultural Forum Budapest, Collegium Hungaricum Belgrade and Austrian Cultural Forum Belgrade together with Foto Wien – Festival & Belgrade Photo Month.

OVERVIEW

This open call invites photographers to explore the urban landscape and moments that define street life. The aim of the project is hosting six selected photographers (two from each country) in the three metropolises Budapest, Wien, Belgrade to create their own vision during summer 2024.

How do the photographers reflect on the city? What is a fresh environment in their eyes?
What does make a city special? What do they have in common?
Budapest, Vienna, Belgrade three cities connected by Europe’s most famous river, the Danube:
What are the global similarities and the local peculiarities that make a unique atmosphere?
How does the Danube appear in the texture or structure of the city?
What are the moments of modern life, history, culture, common values, or differences of these metropolises and the people living there what can create an overview of the spectacular citiyscape.

HOW TO APPLY?

 • The organizers are expecting a maximum of 10 megbyte sized PDF with 2-3 photographic series, with a maximum of 15 pictures each.

 • Entries must be sent by mail to: bpfsubmit@gmail.com

 • Subject of the email: Fresh Eye

 • Deadline: 10th May 2024.

The jury will select 2 Austrian, 2 Hungarian and 2 Serbian photographers by 20 May 2024.

WHAT DO WE OFFER?

 • The selected photographers will be invited to spend together 4 days in Budapest, Vienna and Belgrade respectively to work on their exhibition materials during July and August 2024 (accommodation, travel costs and a small per diem fee will be provided by the project partners).

 • FRESH EYE is not just providing a professional opportunity for the participating photographers: the project results in a strongly curated streetphoto exhibition that will debut as a highlighted program of Budapest Photo Festival 2025 and goes on tour to Belgrade Photo Month & Foto Wien Festival afterwards.

 • The selected photographers will be invited to the exhibition openings in all three cities.

 


A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL PÁLYÁZATI KIÍRÁSAI A FESZTIVÁL 2024-ES PROGRAMSOROZATÁBA

FRESH MEAT // Pályázati felhívás 35 év alatti fotográfusok számára

A Budapest FotóFesztivál az Erzsébetvárossal együttműködésben pályázatot hirdet 35 év alatti fotográfusok számára csoportos kiállításon való megjelenésre. A pályázaton nyertes alkotók munkáiból 2024 áprilisában csoportos kiállítás nyílik az Erzsébetváros K6 Galériájában, a BPF kiemelt eseményeként.

A felhívás tematikailag kötetlen, bármilyen stílusú, témájú, vagy fotó alapú (montázs, kollázs) alkotással lehet jelentkezni, a pályázat arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja most a legfiatalabb generációt, melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik / portfóliójuk formálódik . A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítik előnyben mind a témák és a koncepciók tekintetében. Jelentkezni lehet egyedi képekkel és sorozattal egyaránt. A kiválasztott alkotók a jelentkezéssel vállalják, hogy az installáció időpontjára az általuk elképzelt koncepciót, alkotást kiállításra készen prezentálják. A pályázat alsó korhatára 18 év.

Az alábbiakat várjuk e-mailben, nem tömörített mappában:

– maximum 10 db fotográfia, egy PDF-ben
– a PDF fájlneve az alábbit tartalmazza (alkotó neve, kép/sorozat címe, sorszáma): pl. Andy_Warhol_Banana_01
– rövid bio, maximum 50 szó
– a projekt rövid leírása maximum 50 szó.
– az alábbi emailcímre: bpfsubmit@gmail.com
– az email tárgyában az alábbit kérjük beírni: Fresh meat

Beküldési határidő: 2024.  február 1. 24:00 óra

PRO FORMA // Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben

 

Az absztrakt művészet újradefiniálására tett kísérletek nem tekinthetők újkeletű jelenségnek a kortárs fotóművészeti közegben, hiszen az elmúlt évtizedekben a szubjektív megközelítések, narratív fotósorozatok dominanciája mellett egyre nagyobb hangsúlyhoz jutottak.

 Főként a XX. század második felének geometrikus absztrakt vonala, a colour field painting, a monokróm festészet foglalkoztatja a fiatal és idősebb generáció számos alkotóját: az utóbbi évek diplomamunkái, kiállításai tanúskodnak arról, hogy ezen terület különböző generációk számára is mennyire meghatározó inspirációs forrást jelent, valamint hogy ezen megközelítéseket hogyan lehet a kortárs fotográfia területére átültetni. Egyre több alkotót foglalkoztat a klasszikus képalkotástól való eltávolodás, valamint a valóság és absztrakció közötti határvonal mezsgyéjén való vizuális egyensúlyozás.

A fotográfusok absztrakt festészeti hagyományokhoz kapcsolódó kérdésfelvetései jól mutatják a jelen generáció érzékenységét, egyszersmind kíváncsiságát a képzőművészeti előképek, hagyományok iránt, munkáikkal a képalkotás folyamatára helyezve a hangsúlyt. A Budapest FotóFesztivál tematikus kiállításán ezen tendenciákat, alkotói megközelítéseket szeretnénk bemutatni a Kiscelli Múzeumban.A beküldött pályaművekből a fesztivál kurátorai választják ki a Budapest Fotó Fesztivál kiemelt eseményeként 2024. májusában, a Kiscelli Múzeumban nyíló kiállításon szereplő fotográfiákat.

Pályázati feltételek:

 • A kiírók ezúttal is az eredeti ötleteket, a különleges megformálást és a friss műveket részesítik előnyben.
 • Egyedi képeket, illetve a kiírásnak megfelelő sorozatokat egyaránt elfogadnak
 • Előnyben részesítik a máshol még be nem mutatott, friss műveket, illetve az elmúlt három évben született fotográfiákat.
 • A kortárs vizuális művészet területén tevékenykedő alkotók pályázatát várjuk. ( Alsó korhatár 18 év)
 • A hagyományos fotográfiai munkák mellett, fotó installációkkal, digitális média és videó projektekkel is lehet jelentkezni.
 • A pályázó vállalja, hogy az általa digitálisan beadott pályázat alapján a műtárgyat az általa leírt eredeti koncepció és installáció szerint kiállításra kész módon készíti el.
 • Beadható alkotónként maximum 5 egyéni kép, és vagy 1, maximum 10 képből álló sorozat

Fotográfiák beadási paramétere:

 • A munkákat/képeket rövid szöveges bemutatóval és az alkotó rövid, szakmai önéletrajzával, névvel ellátott PDF-ben (maximum 10 MB) az alábbi E-mail címre küldjék: bpfsubmit@gmail.com
 • Kérjük, hogy minden anyagot egy levélben küldjenek
 • Külső tárhelyek linkjei nem minősülnek beadott pályázatnak
 • A képanyagot kérjük, hogy egy pdf formátumban mellékeljék, az életrajz és a képanyag ne legyen a levéltörzsbe beszúrva
 • A képanyag és életrajz ne legyen tömörítve
 • A pályázat elbírálásához nincs szükség nyomdai felbontású reprókra, nézőkép elegendő

Pályázati munkák beérkezésének határideje: 2024. január 31. 24:00 óra

—————————————————————————————————————————
Korábbi pályázataink /
Petőfi 200
Felhívás a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódó fotóművészeti kiállításra
Petőfi Sándor (1823-1849) költeményei, élete a magyar irodalom, kultúra egyik legfontosabb pillérének tekinthető, a róla kialakult kép lassan kétszáz éve foglalkoztatja az embereket. Petőfiről azonban csak egyetlen hiteles kép maradt fenn, az ismert dagerrotípia, amely a korabeli romantikus, idealizált ábrázolásokkal ellentétben egy hús-vér fiatalember képét tárja elénk. A feltételezések szerint a költő nem volt elégedett a fotóval, így az nem került nyilvánosságra egészen 1868-ig, amikor Szendrey Júlia hagyatékának részeként bukkant fel. Ebből a dagerrotípiából kiindulva keressük a mai Petőfi-képet.
Milyen kép él bennünk kétszáz évvel születése után a költőről és a munkásságáról?
Hogyan lehet a nemzeti kultúra ennyire emblematikus alakjához közelíteni manapság?
Milyen lenyomatot hagynak a vizuális kultúrában ma a két évszázada íródott költemények?
És hogyan kelthetnénk mindezt életre?
Hogyan nézne ki ma, mint kortárs költő, milyen lenne egy mai Petőfi portré?
Milyen közegben töltené a hétköznapokat, hol és hogyan fogalmazódna meg a Nemzeti dal?
A fenti felvetések mentén nyílt fotópályázatunkkal igyekszünk feltérképezni a mai Petőfi-képet, amely bennünk él, s bemutatni, hogy a költő alakja és munkássága miként kapcsolódik a kortárs magyar fotográfiához és a fotópályázatból megvalósult kiállításon megmutatjuk a szöveg és kép közötti vizuális kapcsolódási pontokat.
A Petőfi munkássága ihlette alkotások nemcsak a versekre, de Petőfi forradalmi személyére is reflektálnak, akár a dagerrotípiából kiindulva analóg, archaikus technikával készült képek, akár digitális, modern képalkotások. A pályázatra beküldött alkotásokból a zsűri válogatása után kiállításon mutatjuk be a fotókat, a Budapest FotóFesztivál programjának részeként.
Pályázati feltételek:
 • A kiírók ezúttal is az eredeti ötleteket, a különleges megformálást és a friss műveket részesítik előnyben.
 • Egyedi képeket, illetve a kiírásnak megfelelő sorozatokat egyaránt elfogadnak
 • Előnyben részesítik a máshol még be nem mutatott, friss műveket, illetve az elmúlt három évben született fotográfiákat. A kortárs vizuális művészet területén tevékenykedő alkotók pályázatát várjuk.
 • A hagyományos fotográfiai munkák mellett, fotó installációkkal, digitális média és videó projektekkel is lehet jelentkezni.
 • A pályázó vállalja, hogy az általa digitálisan beadott pályázat alapján a műtárgyat az általa leírt eredeti koncepció és installáció szerint kiállításra kész módon készíti el.
 • Beadható alkotónként maximum 5 egyéni kép, és vagy 1, maximum 5 képből álló sorozat
Fotográfiák beadási paramétere:
A munkákat/képeket rövid szöveges bemutatóval ellátott PDF-ben (maximum 10 MB) az alábbi E-mail címre, a levél tárgyában „Petőfi” megjelölésével küldjék: bpfsubmit@gmail.com
Kérjük, hogy minden anyagot egy levélben küldjenek. Külső tárhelyek linkjei nem minősülnek beadott pályázatnak
Pályázati munkák beérkezésének határideje: 2023. január 10. 24:00 óra
  A kiállítás az NKA támogatásával valósul meg.
BPF 2023 pályázati felhívás kortárs fotográfusok számára:
„Itt van a város, vagyunk lakói…”
Budapest 150
A Budapest FotóFesztivál évente közös gondolkodásra invitálja a kortárs magyar fotográfusokat, hogy egy-egy klasszikus művészeti műfaj jelenét, megközelítéseit bemutathassa.
„Itt van a város, vagyunk lakói…” A pályázat mottóját Cseh Tamás Budapest című dala ihlette. A 2023-as fesztivál kortárs magyar fotókiállításának fókuszában a 150. születésnapját ünneplő főváros áll. Hogyan látják ma a fotográfusok Budapestet: a város múltját és jelenét, hangulatát vagy a városban élő embereket. Hogyan viszonyulunk mindehhez a művészeti örökséghez, mely körülvesz, s miképp körvonalazódik a város jövője? Milyen ma Budapesten élni és milyen urbanisztikai törekvések formálják a város képét? Az életmódbeli, kulturális vagy éppen fogyasztási szokások hogyan nyomják rá bélyegüket a városképre? Hogyan viszonyulnak a város különböző időszakban és stílusban épült részei egymáshoz? Mennyiben változott meg a Budapest szerkezete, látképe az elmúlt évtizedekben a városfejlesztések, rekonstukciók során és mindez hogyan formálta át a városképet? A korábbi évektől eltérően most műfaji megkötés nélkül a fotográfia bármely stílusában készült képekkel, illetve a fotográfiát, mint médiumot használó művészi munkákkal lehet pályázni.
A beküldött pályaművekből a fesztivál kurátorai Somosi Rita művészettörténész, a BPF alapítója és Csizek Gabriella a Capa Központ kurátora választják ki a képeket a Budapest Fotó Fesztivál kiemelt eseményeként 2023 tavaszán a Kiscelli Múzeumban megvalósuló kiállításra.
Pályázati feltételek:
+ A kiírók ezúttal is az eredeti ötleteket, a különleges megformálást és a friss műveket részesítik előnyben.
+ Egyedi képeket, illetve a kiírásnak megfelelő sorozatokat egyaránt elfogadnak
+ Előnyben részesítik a máshol még be nem mutatott, friss műveket, illetve az elmúlt három évben született fotográfiákat.
+ A kortárs vizuális művészet területén tevékenykedő alkotók pályázatát várjuk. ( Alsó korhatár 18 év)
+ A hagyományos fotográfiai munkák mellett, fotó installációkkal, digitális média és videó projektekkel is lehet jelentkezni.
+ A pályázó vállalja, hogy az általa digitálisan beadott pályázat alapján a műtárgyat az általa leírt eredeti koncepció és installáció szerint kiállításra kész módon készíti el.
+ Beadható alkotónként maximum 5 egyéni kép, és vagy 1, maximum 10 képből álló sorozat
Fotográfiák beadási paramétere:
+ A munkákat/képeket rövid szöveges bemutatóval és az alkotó rövid, szakmai önéletrajzával, névvel ellátott PDF-ben (maximum 10 MB) az alábbi E-mail címre, a levél tárgyában „Budapest” megjelölésével küldjék: bpfsubmit@gmail.com
+ Kérjük, hogy minden anyagot egy levélben küldjenek
+ Külső tárhelyek linkjei nem minősülnek beadott pályázatnak
+ A képanyagot kérjük, hogy egy pdf formátumban mellékeljék, az életrajz és a képanyag ne legyen a levéltörzsbe beszúrva
+ A képanyag és életrajz ne legyen tömörítve
+ A pályázat elbírálásához nincs szükség nyomdai felbontású reprókra, nézőkép elegendő
Pályázati munkák beérkezésének határideje: 2023. február 1. 24:00 óra
A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg.

FRESH MEAT // FELHÍVÁS

A Budapest FotóFesztivál az Erzsébetvárossal együttműködésben pályázatot hirdet 35 év alatti fotográfusok számára csoportos kiállításon való megjelenésre. A pályázaton nyertes alkotók munkáiból 2023 áprilisában csoportos kiállítás nyílik az Erzsébetváros K6 Galériájában, a BPF kiemelt eseményeként.

A felhívás tematikailag kötetlen, bármilyen stílusú, témájú, vagy fotó alapú (montázs, kollázs) alkotással lehet jelentkezni, a pályázat arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja most a legfiatalabb generációt, melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik / portfóliójuk formálódik . A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítik előnyben mind a témák és a koncepciók tekintetében. Jelentkezni lehet egyedi képekkel és sorozattal egyaránt. A kiválasztott alkotók a jelentkezéssel vállalják, hogy az installáció időpontjára az általuk elképzelt koncepciót, alkotást kiállításra készen prezentálják. A pályázat alsó korhatára 18 év.

Az alábbiakat várjuk e-mailben, nem tömörített mappában:
– maximum 10 db fotográfia, egy PDF-ben
– a PDF fájlneve az alábbit tartalmazza (alkotó neve, kép/sorozat címe, sorszáma): pl. Andy_Warhol_Banana_01
– rövid bio, maximum 50 szó
– a projekt rövid leírása maximum 50 szó.
– az alábbi emailcímre: bpfsubmit@gmail.com
– az email tárgyában az alábbit kérjük beírni: Fresh meat
– beküldési határidő: 2023. 02. 01.

 A kiállítás az NKA támogatásával valósul meg.
 ———————————
KORÁBBI PÁLYÁZATAINK
———————————
BUDAPEST VÍZIÓ
Budapest FotóFesztivál és a Budapest Brand streetphoto pályázata
A streetphoto korunk egyik legnépszerűbb, legdinamikusabban fejlődő fotográfiai irányzata. Az utcákon minden nap az élet színházának kiszámíthatatlan, lenyűgöző előadását láthatjuk, melynek megörökítése az okostelefonok elterjedésével ma már lényegében mindenki számára elérhetővé vált. Budapest izgalmas, váratlan és őszinte arca, véletlen találkozások, elrejtett utcaképek, valószínűtlen események mindennapi élet pillanatait tárják elénk.
Mi ezekre a pillanatokra vagyunk kíváncsiak, ezért 2022-ben a Budapest FotóFesztivál a Budapest Branddel együttműködésében nyílt pályázatot hirdet Budapest vízió néven, amelynek nyertes képeiből nagyméretű, kültéri kiállítás nyílik Budapest belvárosában, 2022 áprilisában a Budapest FotóFesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában. A pályázatra bárki jelentkezhet maximum 3 olyan egyéni képpel, amelyek Budapesten készültek.
A beküldött anyagokból négytagú zsűri választja majd ki a 2022. áprilisában nyíló kiállításon szereplő képeket.
A zsűri tagjai:
Taras Bychko fotográfus
Gulyás Miklós fotográfus
Kocsány Kornél fotográfus, a Budapest FotóFesztivál szervezője
Bozzai Krisztina art director, a Budapest Brand munkatársa
Pályázati feltételek:
+ Az eredeti ötleteket és a friss műveket részesítjük előnyben, de korábban készült munkákat is elfogadunk.
+ Csak egyéni képeket fogadunk el, sorozatokat nem.
+ Alkotónként maximum 3 egyéni képet lehet beküldeni
+ Magyar és külföldi alkotók fotóit egyaránt várjuk
+ Kizárólag a Budapesten készült képekkel lehet nevezni
Fotográfiák beadási paramétere:
+ A 3 darab képet egyenként csatolva, 150 dpi, 1800 pixel hosszabbik oldal, JPG formátumban az alábbi email címre küldjék: bpfsubmit@gmail.com a levél tárgya: Budapest vízió
+ A képek elnevezése: Név_képcím (ha van)_ évszám
Például: MartinParr_Budapest_2000
+ A levél törzsében kérjük az alábbi adatokat megadni: alkotó neve, a képek címe (ha van), készítés éve.
+ Külső tárhelyek linkjei nem minősülnek beadott pályázatnak, a képanyag ne legyen tömörítve.
+ Pályázati munkák beérkezésének határideje: 2022. február 13 (vasárnap), 24:00 óra.
————————-
BUDAPEST VISION
A street photography open call by Budapest Photo Festival and Budapest Brand
Street photography is one of the most popular and most dynamically evolving genres in photography. Streets act like a theatre, where life provides an unexpectable, wonderful play each day, unstaged. Thanks to modern technologies like smartphones, recording this play has practically become available to all. And Budapest with its exciting, honest and often surprising aspect offers great content for the curious eyes.
And this amazing content is exactly what we at Budapest Photo Festival, together with Budapest Brand are eager to see, so in 2022 we present you an open call, Budapest Vision. The winners will be exhibited, very much duly, in an open space in the center of the city in April, 2022, as part of the programme of both Budapest Photo Festival and the Budapest Spring Festival. Everyone can apply to this open call with up to 3 single images, on the condition that they were all taken in Budapest.
A jury of 4 will select the ones to be exhibited in April.
The jury members are:
Taras Bychko, photographer
Miklós Gulyás, photographer
Kornél Kocsány, photographer, organizer of the Budapest Photo Festival and
Krisztina Bozzai art director from Budapest Brand
Rules of the application:
+ We value original ideas and fresh work, but we also accept pictures taken earlier.
+ We only accept single images.
+ The maximum number of single images by an applicant is 3.
+ We welcome applications from all around the world, on the condition that the pictures were taken on the streets of Budapest.
How to apply:
+ Send up to 3 single images (150 dpi with 1800 pixels on the longer side) as an attachment to the following email address: bpfsubmit@gmail.com, with the subject “Budapest vision”.
+ The pictures should be titled as followings: Name_title (if there is)_date of making. Example: MartinParr_Budapest_2000
+ Also include the name of the applicant, the title of the picture (if there is) and the date of the making in the email itself
+ Links to online storage places are not accepted. Pictures should not be compressed into a single file.
+ Deadline for the application is: 13th of February, 2022. (Sunday), 12:00PM.
.
.

FELHÍVÁS // OPEN CALL

FRESH MEAT

A Budapest FotóFesztivál az Erzsébetvárossal együttműködésben pályázatot hirdet 35 év alatti fotográfusok számára csoportos kiállításon való megjelenésre. A pályázaton nyertes alkotók munkáiból 2022. április 1-től 21-ig tartó csoportos kiállítás nyílik az Erzsébetváros különböző pop-up tereiben, a BPF kiemelt eseményeként.

A felhívás tematikailag kötetlen, bármilyen stílusú, témájú, vagy fotó alapú (montázs, kollázs) alkotással lehet jelentkezni, a pályázat arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja most a legfiatalabb generációt, melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik / portfóliójuk formálódik . A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítik előnyben mind a témák és a koncepciók tekintetében. Jelentkezni lehet egyedi képekkel és sorozattal egyaránt. A kiválasztott alkotók a jelentkezéssel vállalják, hogy az installáció időpontjára az általuk elképzelt koncepciót, alkotást kiállításra készen prezentálják. A pályázat alsó korhatára 18 év.

Az alábbiakat várjuk e-mailben, nem tömörített mappában:

– maximum 10 db fotográfia, egy PDF-ben
– a PDF fájlneve az alábbit tartalmazza (alkotó neve, kép/sorozat címe, sorszáma): pl. Andy_Warhol_Banana_01
– rövid bio, maximum 50 szó
– a projekt rövid leírása maximum 50 szó.
– az alábbi emailcímre: bpfsubmit@gmail.com
– az email tárgyában az alábbit kérjük beírni: Fresh meat
– beküldési határidő: 2022. 02. 01.

BPF 2022 pályázati felhívás kortárs fotográfusok számára:

EXPERIMENT

Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben

Az experimentális vagy kísérleti fotográfia a megszokottól eltérő anyagokkal és eljárásokkal dolgozik, izgalmas felületeket, vizuális effekteket, új jelentésbeli tartalmakat létrehozva. A fotó médiumára való reflektálással, a fotográfia hagyományos funkciójának megkérdőjelezésével az experimentális fotó tekinthető a legváltozatosabb területnek. A fotográfia születésétől kezdve népszerűek voltak a már előhívott képekkel vagy a fotónegatívok kémiai és fizikai eszközökkel való módosítására tett kísérletek. A 20. században a kísérleti fotográfia előzményének az avantgárd fotó ( Moholy-Nagy ), majd a neoavantgárd generáció tekinthető. Napjainkban a képmanipuláció vagy alternatív vizuális kísérletek (szekvencia, fotómátrix) egyre nagyobb teret nyernek, miközben az archaikus technikák is reneszánszukat élik, s egyre nagyobb számban találkozunk a fotográfiai folyamat hibáira épülő esztétikával, illetve multiexpozíció, konstrukció-dekonstrukció, vagy különböző tükrözések általi vizuális játékkal is. A kiállításon olyan autonóm művészi megközelítéseket és projekteket várunk, melyek az experimentális fotográfia fogalmához vagy hagyományához kapcsolódnak.

A beküldött pályaművekből a fesztivál kurátorai választják ki a Budapest Fotó Fesztivál kiemelt eseményeként 2022. májusában a Kiscelli Múzeumban nyíló kiállításon szereplő képeket.

Pályázati feltételek:

 • A kiírók ezúttal is az eredeti ötleteket, a különleges megformálást és a friss műveket részesítik előnyben.
 • Egyedi képeket, illetve a kiírásnak megfelelő sorozatokat egyaránt elfogadnak
 • Előnyben részesítik a máshol még be nem mutatott, friss műveket, illetve az elmúlt három évben született fotográfiákat.
 • A kortárs vizuális művészet területén tevékenykedő alkotók pályázatát várjuk. ( Alsó korhatár 18 év)
 • A hagyományos fotográfiai munkák mellett, fotó installációkkal, digitális média és videó projektekkel is lehet jelentkezni.
 • A pályázó vállalja, hogy az általa digitálisan beadott pályázat alapján a műtárgyat az általa leírt eredeti koncepció és installáció szerint kiállításra kész módon készíti el.
 • Beadható alkotónként maximum 5 egyéni kép, és vagy 1, maximum 10 képből álló sorozat

Fotográfiák beadási paramétere:

 • A munkákat/képeket rövid szöveges bemutatóval és az alkotó rövid, szakmai önéletrajzával, névvel ellátott PDF-ben (maximum 10 MB) az alábbi E-mail címre, a levél tárgyában „Experiment” megjelölésével küldjék: bpfsubmit@gmail.com
 • Kérjük, hogy minden anyagot egy levélben küldjenek
 • Külső tárhelyek linkjei nem minősülnek beadott pályázatnak
 • A képanyagot kérjük, hogy egy pdf formátumban mellékeljék, az életrajz és a képanyag ne legyen a levéltörzsbe beszúrva
 • A képanyag és életrajz ne legyen tömörítve
 • A pályázat elbírálásához nincs szükség nyomdai felbontású reprókra, nézőkép elegendő
 • Pályázati munkák beérkezésének határideje: 2022. február 1. 24:00 óra