BPF2022


A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL 2022-es katalógusa:

MŰCSARNOK - Martin PARR: Strand az egész világ / Life’s a Beach

© Martin Parr – Eastbourne, England

MŰCSARNOK – 1146 Budapest, Dózsa György út 37. 
Martin PARR: Strand az egész világ / Life’s a Beach
2022.03.26. – 06.26.
Kedd – Vasárnap: 10-18 óra, csütörtök 12-20 óra

A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL és a MŰCSARNOK egy különleges premierrel köszönti a látogatókat a hatodik alkalommal megrendezett Budapest FotóFesztivál nyitókiállításával.  
Martin Parr brit fotográfus, a MAGNUM PHOTOS sztárja, az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője, kinek munkája első alkalommal látható Magyarországon. A jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több, mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, kezdve a britek időjárással kapcsolatos felfogásától, az ideális otthon, vagy a vásárlási-, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig. Bővebben…

Kiscelli Múzeum - EXPERIMENT

© Drégely Imre – Invázió, 2021

KISCELLI MÚZEUM – 1037 Budapest, Kiscelli utca 108. 
EXPERIMENT – Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben
2022.05.06. – 06.26.
kedd – vasárnap: 10.00-18.00 
Az experimentális vagy kísérleti fotográfia a megszokottól eltérő anyagokkal és eljárásokkal dolgozik, izgalmas felületeket, vizuális effekteket, új jelentésbeli tartalmakat létrehozva. A fotó médiumára való reflektálással, a fotográfia hagyományos funkciójának megkérdőjelezésével az experimentális fotó tekinthető a legváltozatosabb területnek. A fotográfia születésétől kezdve népszerűek voltak a már előhívott képekkel vagy a fotónegatívok kémiai és fizikai eszközökkel való módosítására tett kísérletek. A 20. században a kísérleti fotográfia előzményének az avantgárd fotó ( Moholy-Nagy ), majd a neoavantgárd generáció tekinthető. Napjainkban a képmanipuláció vagy alternatív vizuális kísérletek (szekvencia, fotómátrix) egyre nagyobb teret nyernek, miközben az archaikus technikák is reneszánszukat élik, s egyre nagyobb számban találkozunk a fotográfiai folyamat hibáira épülő esztétikával, illetve multiexpozíció, konstrukció-dekonstrukció, vagy különböző tükrözések általi vizuális játékkal is. A kiállításon olyan autonóm művészi megközelítéseket és projekteket mutatunk be, melyek az experimentális fotográfia fogalmához vagy hagyományához kapcsolódnak. A kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal együttműködésben valósul meg. 

Kiállítók: A. FEHÉR Vera, BUDAVÁRI Csaba,CSIZIK Balázs, DEIM Balázs, DIÓSi Máté, DRÉGELY Imre, EITER Tamás, FEDOR Ilka, FEJÉR János, GERGELY Dóra, GOMBOS Lajos, KOMÁR Sabrina, KUSNYÁR Eveline, MARTINKÓ Márk, MEZŐSI Ágnes, MIGLÉCZI Hanna, MUCSI Ágota, NAGY Zopán, NÉMETH Domonkos Tamás, PÁTKAI Rozina, RÉDLING Hanna, RIZMAYER Péter, RUMANN Gábor, SEBESTYÉN Sára, SPRENC Balázs, SZÁRAZ Katalin, SZIGLIGETI Balázs, UJVÁRI Gábor, ÜVEGES Mónika, VACHTER János, VADÁSZI Zoltán, VARGA Tamás, VÉKÁS Magdolna, WALTON Eszter, Syporca WHANDAL, ZELLEI Boglárka Éva Kurátorok: CSIZEK Gabriella, SOMOSI Rita

 

FRESH MEAT

FRESH MEAT – Király utca 29. és K6 Galéria, Klauzál tér 6.
2022.04.01. – 21.
A K6 Galéria szerdától péntekig, 16:30 és 19:00 között várja a látogatókat.
A Budapest FotóFesztivál az Erzsébetvárossal együttműködésben pályázatot hirdetett 35 év alatti fotográfusok számára csoportos kiállításon való megjelenésre. Az évente meghirdetett pályázaton a nyertes alkotók munkái által a BPF kiemelt eseményeként mutatkozik be a kortárs magyar fotográfia legifjabb generációja. A tematikailag kötetlen felhívás arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja most a fiatal fotográfusokat, melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik / portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítették előnyben mind a témák és a koncepciók tekintetében. A pályázaton kiválasztott alkotók munkái Erzsébet város pop-up kiállítóhelyein mutatjuk be: Király utca 29. és K6 Galéria, Klauzál tér 6. 
Kiállítók: DÓKA Gábor, ILLYÉS Bence, ILYÉS Zalán, Dora KONTHA, Billy LAVIERE, SZÁRAZ Katalin, K. TAKÁCS Márton, TÓTH Emese Kurátorok: SOMOSI Rita, MUCSY Szilvia

BUDAPEST VÍZIÓ

© Gombai Gellért – Cím nélkül, 2020

BUDAPEST VÍZIÓ – 1052Budapest, Városháza tér
A Budapest FotóFesztivál és a Budapest Brand közös streetphoto pályázata 
2022.04.08 – 25. 
Szabadtéri kiállítás – Egész nap megtekinthető
A streetphoto korunk egyik legnépszerűbb, legdinamikusabban fejlődő fotográfiai irányzata. Az utcákon minden nap az élet színházának kiszámíthatatlan, lenyűgöző előadását láthatjuk, melynek megörökítése az okostelefonok elterjedésével ma már lényegében mindenki számára elérhetővé vált. Budapest izgalmas, váratlan és őszinte arca, véletlen találkozások, elrejtett utcaképek, valószínűtlen események mindennapi élet pillanatait tárják elénk.  
Mi ezekre a pillanatokra voltunk kíváncsiak, ezért 2022-ben a Budapest FotóFesztivál a Budapest Branddel együttműködésében nyílt pályázatot hirdettünk Budapest vízió néven, amelynek nyertes képeiből nagyméretű, kültéri kiállítás nyílik Budapest belvárosában a Városháza téren, a Budapest FotóFesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában. Kiállítók: Benkő Imre, Bolla László, Chripkó Lili, Csomor Ádám, Dragon Zoltán, Farkas Norbert, Gombai Gellért, Hubai Orsolya, Jánosi Irén, Juhász Jácint, Király Péter, Kósa Krisztián, Kutasi Kovács Zoltán, Márkos Tamás, Neményi Márton, Sióréti Gábor

FESZTIVÁLKÖZPONT / Dokubrom - RANDOM Galéria: Intro // RANDOM

© Boncsér Orsolya

FESZTIVÁLKÖZPONT – Dokubrom – Random Galéria – 1114 Budapest, Bartók Béla út 33
INTRO // a RANDOM kortárs fotóművészeti csoport új tagjainak kiállítása
2022.04. 20 – 05.06. 
Kedd – Péntek 14:00 –18:00

Kiállító művészek:
ASSZONYI Eszter, BONCSÉR Orsolya, KOMÁR Sabrina, VINCZE-BABA Gabriella, Syporca WHANDAL

A RANDOM egy kortárs művészeti szervezet, amely a fotóművészek és vizuális művészeti területeken alkotók érvényesülését támogatja. Évente meghirdetett tagfelvételén új alkotókkal bővül, akik a bemutatkozó kiállítás alkalmával az aktuálisan legfontosabb műveiket mutatják be a közönségnek. Az alkotói munkák sokszínűsége a csoport vizuális képét erősíti.

FESZTIVÁLKÖZPONT / Dokubrom - Random Galéria: Magyarországi Észt Intézet - Karolin Kruuse - A nő

© Karolin Kruuse – Antonina, 2017

FESZTIVÁLKÖZPONT / Dokubrom – Random Galéria – 1114 Budapest, Bartók Béla út 33. 
Magyarországi Észt Intézet: Karolin Kruuse – A nő 
2022.03.29. – 04.15.
Kedd – Péntek 14:00 –18:00 
Az észt Karolin Kruuse (1980) Nő című dokumentarista fotósorozata Észtországban élő finnugor nőket mutat be hagyományos viseleteikben 2017-18-ban. Büszkék a    viselkedésükre, a hagyományaikra és továbbörökítik  azokat  a  következő generációknak. A  művész minden fotóalanynak feltette a kérdést: Mit  jelent nőnek lenni? A kiállítóteremben különféle válaszokat hallunk, amelyeket a “piros könyvben” is elolvashatunk.

ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT - 40 éves a magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás

© Horváth Dávid – Rock, Fekete Bárány Fesztivál, Dorog, 1981

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – 1065 Budapest, Nagymező u. 8.
40 éves a magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás  
2022. 04.20 –  05. 27. 
Hétfő: zárva 
Kedd– péntek: 14–19 óra 
Szombat– vasárnap: 11–19 óra 
A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás 40 éves lett.  Minden évben az adott időszak  leghitelesebb képes krónikája volt.  Már a kezdetekkor is, de manapság  – amikor képek és hírek millióinak útvesztőiben próbálunk meg tájékozódni – méginkább iránytűt ad nekünk, mert autentikus képet kapunk az előző év eseményeiről. A Magyar Sajtófotó Pályázatra évente beküldött több ezer kép közül kiválasztott alkotások a legjobb magyar dokumentarista hagyományok nyomán születtek. A pályázat átgondolt kategória-rendszere a kezdetektől biztosítja, hogy a politika, a kultúra, a mindennapi élet, természet  és a sport legfontosabb pillanatai minden évben helyet kapjanak a tárlaton.  A magyar fotóriporterek 40 évnyi munkáját összefoglaló kiállítás kihagyhatatlan! 

ACB GALÉRIA - Dobokay Máté: SHC

© Dobokay Máté – Silver on TitanZinc

acb galéria – 1068 Budapest, Király utca 76. 
Dobokay Máté: SHC 
2022.04.29 – 06.10.
Kedd – Péntek 14:00 –18:00
A „Model” c. kiállítás a fotó alapszerkezetével, szemcsézettségének rendszerével és a fényérzékeny felületet képező ezüst-halogenid kristályok motívumával foglalkozik. Dobokay az ezüstöt, mint a fényérzékeny anyagok elengedhetetlen elemét emeli ki és mutatja be annak esszenciáját különböző felületeken, modellálja azt printeken, valamint objekteken keresztül.

Art9 Galéria / BOLT Fotógaléria - Kor-szak-társak (Detvay & Hangyál gyűjtemény)

© Ujj Zsuzsi – I, 1990

Art9 Galéria / BOLT Fotógaléria – 1092, Budapest, Ráday u. 47.
Kor-szak-társak (Detvay & Hangyál gyűjtemény) 
2022.05.03. – 05.20 
Hétköznap: 14-18 óra 
Az 1994-ben létrejött Bolt Galéria azonnal megkezdte  gyűjteményének  építését, többnyelvű katalógusainak kiadásával egyidőben. A kollekció számos helyen bemutatkozott a világban, és nem csak egyénenként  reprezentálta a galériához közel álló művészeket, hanem egységes ízlésvilágot képviselt, valamint képes volt bemutatni a kortárs magyar fotográfia egy szeletét… A gyűjtemény, szenzuális  gazdagsága  mellett,  a  fotografikus  gondolkodás  intellektualitását és az alkotói fantázia sokszínűségét is igyekszik szemléltetni. A kiállításon a BOLT Galéria kiadványai, művészkönyvei is bemutatásra kerülnek. 

Art9 Galéria - Piran

© Nagy Zopán – Piran Zeiss Ikon duplex – 1921 -2021

Art9 Galéria – 1092, Budapest, Ráday u. 47. 
NAGY Zopán, REICHERT Eszter, Syporca WHANDAL: Piran (tengertrilógia) 
2022.05. 03. – .20. 
Hétköznap: 14-18 óra 
Analóg fotográfiai kísérletek: dupla-tripla expozíciók (’84-ben,  ’91-ben lejárt) roncsolódott nyersanyagokra, főként 6×6-os, 6×9-es formátumú régi gépekkel (pl. Skolnyik, Pajtás, Roby boxgép, Zeiss Ikon…) Illetve egy performance-videó és Super 8-as kamerával készült (közös) kisfilm bemutatása. Archaikus és kortárs feloldódás: 3 alkotó, 3 individuum, 3 rezonancia  =  összjáték! Technikák, évek, látásmódok közötti átjárások, illetve rétegződő, szemcsés-fátylas találkozások a kortalan atmoszférák jegyében, mindez Piranban, folyamatos tenger-közelben: a középkori szlovén kisvárosban… Sajátos szellemi trilógia: fragmentált kiemelésekkel, mozaikokra, képszeletekre  bontva. A performance-videó  (a tengerparti nudista strandon):  egy víz alatti felolvasás adaptációja,  szürreális jelenetekkel kísérve…

ArtBázis Összművészeti Műhely - Gálos László: Virtual – Projections

© Gálos László – Model A

ArtBázis Összművészeti Műhely – 1085 Budapest, Horánszky utca 25.
Gálos László: Virtual – Projections
2022.04.09 – 05.06 
Csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Gálos  László  üvegképei  ugyanolyan  egyszeri és megismételhetetlen létezők, mint amilyen egyediek mi, emberek vagyunk. Sőt, a nedves kollódium komplexitása ezt a hasonlóságot szellemi síkra is átemeli.Mára a fizikai realitás elveszítette jelentőségét. A fájlok váltak valósággá. Ám a digitalizált  anyag  nem egyenértékű a létezővel. A tárlat videókivetítéssel    létrehozott ambro-és  plexitípiáin  a  virtualitásba  átlépő  emberiség dehumanizációja ölt testet.

ArtBázis Összművészeti Műhely - Falu a fotóban – fotófalusok kiállítása

© Baráth Mea – Szamaras Lőrinc, 2020

ArtBázis Összművészeti Műhely – 1085 Budapest, Horánszky utca 25.
Falu a fotóban – fotófalusok kiállítása
2022.05.03. – 29.
Csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Tel.: +36 70 904 0621
FotóFalu nyári tábor képanyagaiból rendezett kiállítás mely az esztétikai tartalom mellett a fotográfia különböző műfajainak, technikáinak, eljárásainak gyűjteményei is.

ARTPHOTO GALÉRIA - Herendi Péter: ART-társaim

© Herendi Péter – Ladik Kati

Artphoto Galéria – 1111 Budapest, Bartók Béla út 30.
Herendi Péter: ART-társaim 
2022.03.29 – 04.21 
Kedden és csütörtökön 14-18 óráig
„Több mint 30 éve készítek fotókat művész ismerőseimről, pályatársaimról. Ez idő alatt nagyon sok jó és kevésbé jó felvétel készült.   A kiállítás anyaga válogatás a “szerintemjók”-ból. A képeket digitálisan kevert argentotípia, és PVA bikromátos fotolitotechnikával valósítottam meg.” – Herendi Péter

ARTPHOTO GALÉRIA - Stalter György: Láttam már diktatúrát - Ukrajna, Románia 1987-1990

© Stalter György – Ungvár

Artphoto Galéria – 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. 
Stalter  György:  Láttam  már  diktatúrát – Ukrajna,  Románia  1987-1990 2022.04.26 – 05.19
Kedden és csütörtökön 14-18 óráig
„A  nyolcvanas években fotóriporterként a sajtóban dolgoztam, lehetőségem nyílt a szomszédos országokban  is  riportokat  készíteni  a  Magyar  Ifjúság  és  a  Képes  7  című  hetilapok  számára.  A politikai  helyzet  sok  hasonlóságot  mutatott  a  hazai  viszonyokkal,  de  a  sokkal keményebb  volt,  mint nálunk.  A  képriportjaim  egy  töredéke  jelent  meg  akkoriban,  most  rendezve  az  archívumomat izgalmas  sorozatokat  állítok  össze  a  kimaradt  fotóimból,  úgy  gondolom,  nemcsak  számomra  lehet érdekes napjainkban.” – Stalter György

B32 Trezor Galéria - Márián Gábor: Kezeket fel/kezeket le!

© Márián Gábor – Kezeket fel, kezeket le!

B32 Trezor Galéria – Budapest 1111, Bartók Béla út 32.
Márián Gábor: Kezeket fel/kezeket le! 
2022.04.12 – 05.06
Hétköznap:  10.00 – 18.00
Nagymamám  több  mint  tíz  évig  volt  ágyhoz  kötött  beteg.  A  folyamatot egy  autóbaleset  indította  el, amihez később hályog okozta vakság istársult, végül részben  ezek következménye  volt az időskori demencia korai  kialakulása.  Ez idő alatt  az  otthonápolás  nehéz, fájdalmas és tabuszerű jelenségét dokumentáltam  azt  remélve,  hogy  nekem,  a  családomnak és  más,  hasonló  helyzettel  küzdő embereknek is segítséget nyújthat a képeken keresztüli sorsközösség érzete.

B32 Galéria és Kultúrtér - Nagy Miklós: Puderettek a Létbüfében

© Nagy Miklós – Puderettek 3

B32 Galéria és Kultúrtér – Budapest 1111, Bartók Béla út 32. 
Nagy Miklós: Puderettek a Létbüfében, Megnyitja: Presser Gábor 
2022.04.13 – 05.06
Hétköznap:  10.00 – 18.00 
Parti Nagy Lajos (PNL) Ibusár című színpadi művének azt a műfaji meghatározást adta, hogy “huszerett”, mert  egy  huszárbábu körül  forog a  cselekménye.  A  közös  kiállításunk  egyik  alapja  PNL Létbüfé című könyvének szövegei (versek). Másik alapja az én fotóim, melyekre lakkfilc tollal a létbüfés versekből írt rá személyesen. Mivel a fotók nagy része(nem mind) púdersárga színben “pompázik”, ez a cím magyarázza a csavart, amit közösen kitaláltunk. A létrejött műveket azért tartom a pályafutásom egyik csúcspontjának, mert   a   Létbüfé   életszemlélete,   a   tudatalattink   játékossága   melletti   szomorúság,   mélabúba mártott boldogsága,  az  ettől  el  nem  választható  majdnem  depresszió,  kettőnk  rokon  lelkivilágát  látványosan mutatja fel a többi ember számára. Mintha csak azért fotóztam volna eddig életemben, hogy egyszer vele (PNL) összetalálkozva robbanjon elő ez a különleges, egyedi és egyszeri világ. (Nagy Miklós)

B32 Galéria és Kultúrtér - Kettős látás. Újmédia művészet Barta Péter gyűjteményéből

© Gerhes Gábor – Szerető szarvasok, 2008

B32 Galéria és Kultúrtér 
Tranzit 2022.05.04. – 2022.05.20. 
1114, Budapest, Kosztolányi Dezső tér
Hétfő-péntek 9-22 
B32 Galéria  2022. 05. 11. – 2022. 06. 02. 
1111 Budapest, Bartók Béla út 32.
Hétfő-péntek 10-18h
Kettős látás. Újmédia művészet Barta Péter gyűjteményéből 
A digitális robbanás új utakat nyitott a kortárs művészet előtt. Barta Péter gyűjteményéből olyan művek – például Szalay Péter, Hémeth Hajnal, Gerhes Gábor vagy Esterházy Marcell alkotásai – láthatóak, amelyek élnek e lehetőségekkel, és humorral, kritikával reflektálnak azok kommunikációs hatásaira. A Tehnica Schweiz installációjától Hirotoshi Iwasaki animációjáig terjedő kollekció a műtárgyak fétis jellege helyett művészek és gyűjtő együttműködése, alkotás és befogadás folyamatjellege mellett is kiáll.

Cervantes Intézet - A. Benítez Barrios: Fading Europe

© Benítez Barrios – Sanatorio

Cervantes Intézet – 1064 Budapest, Vörösmarty u. 32
A. Benítez Barrios – FADING EUROPE 
2022.04.12 – 05.31
Hétköznap: 10:00 – 19:00 
Javier Marías író a következőképp vélekedik az idő múlásáról: “a létező megvetése, a nem létező varázsa”. Mikor van pontosan az a pillanat, amikor a jelen múlttá válik? Mikor tűnik el a kontextus? Mi az idő jelentősége? Jobban mondva, valóban az idő az, amely ezekben az esetekben szerepet játszik? Marcus Vipsanius Agrippa  a  spanyol tartomány, Extremadura területén, Méridában építtette a  római teátrumot,  Kr.e. 16-tól 15-ig. Az építmény azóta is áll, és minden  nyáron itt rendezik a Klasszikus Színházi fesztivált. Ugyanakkor, a  mediterrán városokban lehetetlen telefonfülkéket találni. Antonio  Benítez Barrios, az élesszemű fotográfus 10 éve járja Európát, keresve  azt, ami régen része volt a városi mindennapoknak, legyen az akár a privát szférában vagy a közszférában. Helyeket, amelyek nem hajlandóak nem létezni vagy elenyészni. Ez a fotóesszé erről szól, a vén Európa útjain, az európai örökség nyomán: a Földközi-Tenger térsége, Heszperia… a helyszínek, ahol Benítez Barrios látta, ahogyan a múlt megbújik, lerakódik, megmakacsolja magát, tiltakozik, mégsem akar múlni. Még úgy sem, ha ehhez a helyszínt kell átalakítania. A FADING  EUROPE meghívás arra, hogy felfedezzük, ahogy kontinensünkön  megváltoztak a városok, a vidék, hogy e kortársromok modern régészeivé váljunk, és ez egyben segíteni fog önmagunk jobb megismerésében is.

DEÁK17 GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI GALÉRIA - Tel Aviv fehér városa

© Ismeretlen fotós – Tel Aviv fehér városa

DEÁK17 GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI GALÉRIA – 1052, Budapest Deák Ferenc u. 17. I. emelet
Tel Aviv fehér városa
2022.04.07. –06.12.
Kedd – péntek: 10:00 – 18:00
Szombat: 09:00 – 13:00 
TEL AVIV FEHÉR VÁROSA Tel Aviv városának történeti központja 2003 júniusa óta az UNESCO Világörökség részét képezi.A tengerparti izraeli főváros páratlan, több mint 4000 Bauhaus-épületből álló építészeti örökséggel büszkélkedhet. A TEL AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállítás, mely Tel Aviv városának rendezésében jött létre, 2004 óta járja a világot, és első alkalommal mutatkozik be most Magyarországon, a Deák17 Galériában.

Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár – Japán Alapítvány programja - KONDOR Krisztián: Lonely in Japan

© Kondor Krisztián

Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár – Japán Alapítvány programja – 1077 Budapest, Csányi u. 5.
KONDOR Krisztián: Lonely in Japan 
2022.04.04. – 21. 
Hétfő – csütörtök: 14-18 óra, p
éntek: 10-14 óra 
Japánban 2007 óta gyors népességfogyás tapasztalható. A japán lakosság csökkenésének oka egy társadalmi jelenség, amely a késői házasságkötéssel és gyerekvállalással van összefüggésben. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) adatai azt sugallják, hogy Japán valószínűleg a legmagányosabb nemzet a Földön. A magány Japánban riasztó jelenséggé válik; olyan szavak, mint a „hikikomori” – „társadalmi visszahúzódás” és „kodokushi” – „magányos halál”, a kultúra részévé váltak. Jómagam – kamaszkorom óta társadalmi szorongásokkal küzdve, meglehetősen magányos életet élve egy nyugati metropoliszban úgy döntöttem, hogy vizuálisan feltárom a magány jelenségét és Japán népességének csökkenése mögött meghúzódó mélyebb pszichológiai okokat életem párhuzamos hasonlóságaival. Látogatásom során arra a következtetésre jutottam: sok japán teljesen túlterhelt, túlságosan stresszes és feszült társadalmának mindennapi társadalmi elvárásai és íratlan szabályai miatt, hajlamosak a romantikus kapcsolatokat zavarónak találni, a kapcsolatokat inkább számítógépes játékokkal helyettesítik, mint bérelhető társak és egyéb szórakozási lehetőségek.

Faur Zsófi Galéria - Bányász Anna: Már a jövő sem a régi

© Bányász Anna – Fonák, 2021

Faur Zsófi Galéria – 1114 Budapest, Bartók Béla út 25.
Bányász Anna – Már a jövő sem a régi 
2022.04.28. – 05.13.
Hétfő – péntek: 12.00 – 18.00
Ebben a fotósorozatban elsősorban egzisztenciális és erkölcsi szemszögből közelítem meg egy önfenntartó gazdaság mai relevanciáját. A gazdaság egy olyan életforma kialakítására törekszik, amiben nincs semmi szégyellnivaló és amivel nem árt az ember másoknak, sem a környezetének. A fentebb említett nézőpontok mellett helyet kapnak még érzelmi és személyes kérdések feltárása is.

FISE Galéria - Réthey-Prikkel Tamás: Megújult a Magyar Állami Operaház

© Réthey-Prikkel Tamás – Operaház, 2020

FISE Galéria – 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16. 
Réthey-Prikkel Tamás – Megújult a Magyar Állami Operaház
2022.04.26 – 05.13 
Hétfő – Péntek: 13.00 – 18.00 
Megújult a Magyar Állami Operaház. A teljes folyamatról Réthey-Prikkel Tamás fotóművész képein keresztül kapunk áttekintést. A klasszikus épületfotókon túl, néhány szubjektív emlék lenyomat teszi még érdekesebbé a sorozatot. 

Foton Galéria - Szekeres Laura Virág, Tóth Emese: Zárt nyíltvilág

© Tóth Emese – Hong Kong felett az ég, 2020

Foton Galéria – 1053 Budapest, Képíró utca 6. 
Szekeres Laura Virág, Tóth Emese: Zárt nyíltvilág 
2022.03.28 – 04.09
Kedd – Szombat: 14.00 – 18.00 
Két fiatal fotográfus éppen a covid krízis kellős közepén kezdte meg tanulmányi útját a mediterrán Marseille-ben és a szubtrópusi Hongkongban. Egy év alatt hasonló belső folyamatokon mentek keresztül, bár két különböző kultúrával találkoztak. Az intenzív, új impulzusok kavalkádjában, kilépve az ismerős biztonságából a két fiatal rádöbbent, hogy egy fontos időszak vette kezdetét, ami nagyon sokáig meghatározó élmény lesz számukra. A korlátozások következtében egyszerre nyílt ki és zárult be előttük a világ. Saját megéléseiket jelenítik meg szimbolikus fotográfiákon keresztül, kiállításuk e metszéspont szerint rendeződik.

 

FUGA Budapesti Építészeti Központ - Molnár Zoltán: Zűrállomás (Budapest 1990-2021)

© Molnár Zoltán – Budapest, Krúdy utca, 2021

FUGA Budapesti Építészeti Központ – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.  
Molnár Zoltán: Zűrállomás (Budapest 1990-2021) 
2022.03.28 – 04.25
hétfő – vasárnap 13.00-19.00, 
kedd: zárva  
Kiállításhoz kapcsolódó program
Budapest képek és gyűjtemények (könyvbemutató, beszélgetés fotográfusokkal, gyűjtemény vezetőkkel)  
A fotográfus magányos, éles megfigyelő alkat, mindig kész a kihívásokra az újabb és újabb önként vállalt bevetésekre, hogy felfedezze, megtanulja, megértse a terepet, a tereket. Molnár Zoltán is ilyen nyitott, kalandor-fotográfus, aki számos sorozatában a metropoliszokat választotta terepéül. Zűrállomás című sorozata a kihívásokkal teli Budapesten „játszódik”, itt bonyolódik fáradhatatlanul örömteli és borús, bágyadt és éles kalandokba. A fotográfus összes Budapest-képéből kitűnik az az odaadó, szeretet, amellyel odafordul, dokumentál, megért a metropolisz bonyolult világából egy-egy szeletet. Hogy érzik magukat a marginalizálódott emberek, kutyák, galambok Budapesten? Miért szomorú egy pályaudvar vagy egy metróállomás? – mindezekre választ kaphatunk, ha Molnár Zoltán fotográfiáin keresztül nézzük Budapestet. 
Kurátor: Uhl Gabriella 

FUGA Budapesti Építészeti Központ - Szélvihar. Fotó/művészet Zimányi László gyűjteményéből

© Kaiser Ottó – Elfújta a szél, 2010

FUGA Budapesti Építészeti Központ – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.  
Szélvihar. Fotó/művészet Zimányi László gyűjteményéből 
2022.03.30. – 04.25 
hétfő – vasárnap 13.00 – 19.00,
kedd: zárva
2017. évi alapítása óta a Fesztivál rendre bemutat fotó/művészeti válogatást egy-egy gyűjteményből. Szerepelt a Szöllősi-Nagy–Nemes Gyűjtemény három helyszínen, katalógussal és az Arcana Gyűjtemény két helyszínen, katalógussal, továbbá a Balázs–Dénes Gyűjtemény, a Gonda–Hetényi Gyűjtemény és Kertész Csaba kollekciója. 2022-ben Zimányi László eddig inkább a festészeti anyagáról ismert gyűjteményéből láthatóak lírai (Balla Demeter, Szilágyi Lenke) és társadalmi elkötelezettségű (Csáji Attila, Koncz András) fotós kompozíciók. 

FUGA Budapesti Építészeti Központ - Karcos tükör. Fotó/művészet a K-ARTS Művészeti Alapítvány gyűjteményéből

© Gulyás Miklós – Szabadság tér, 1997

FUGA Budapesti Építészeti Központ – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. 
Karcos tükör. Fotó/művészet a K-ARTS Művészeti Alapítvány gyűjteményéből
2022.04.06 – 25
hétfő – vasárnap 13.00 – 19.00,
kedd: zárva 
A kecskeméti KÉSZ építőipari vállalatcsoport telephelyén 2004 óta nyaranta művésztelep kap helyet. Az ebből fejlődő céges gyűjtemény főként az acélszobrászati művekről ismert, miközben minden más műfajból is rangos merítést képvisel. A mostani kiállítás többek között meditatív (Babinszky Csilla), konfrontatív (Erdei Krisztina), humoros (Farkas Antal Jama), társadalmilag reflektív (Gulyás Miklós) és identitáskereső (Gyenis Tibor) fotós munkákat állít a középpontba.

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum - Négylábú bajtársak – katonák és kutyák

© Ismeretlen fényképész – Újszászy György százados, vadászpilóta kutyájával, ca. 1930/40

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum – 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4
Négylábú bajtársak – katonák és kutyák 
2022.04.13 – 2023.03.28
Kedd – vasárnap: 09.00 – 17.00 
A Hadtörténeti Múzeum új kül- és beltéri fotó kiállítása, az Osztrák–Magyar Monarchia időszakától napjainkig mutatja be a hadsereg kötelékében szolgáló, az első világháborúban szállító vagy egészségügyi feladatot ellátó, a mai Magyar Honvédség Robbanóanyag Kereső Kutyás Műveleti Századában dolgozó bombakereső kutyákat és a katonákat társnak választó, a fronton vagy hátországban melléjük szegődő hű ebekről készült felvételeket. 

Három Hét Galéria - Szujó Anna - Baric Imre: Fény / viszonyok

© Baric Imre – Fény 09, 2015

Három Hét Galéria – 1114 Budapest, Bartók Béla út 37
Szujó Anna  – Baric Imre: Fény / viszonyok
2022.04. 07 – 27. 
Nyitva: keddtől – péntekig 11-15 óráig, szombaton 12-18 óráig
A fény élmények, érzések végtelenségét alkotja. Ez a kiállítás azt mutatja meg, miként formálja a hétköznapi tárgyakat, az egyszerű anyagot teljességé a fény. Amikor a fényképező ember egy század másodpercig exponált gépével – természetes fényben – és fotót készített pl. a málló festésű kerítéséről, lényegében azt örökítette meg, hogy 500 másodperccel korábban a világűrben miként alakult negyvenezer tonna hidrogén héliummá. Hát, mi ez, ha nem maga a csoda? 

Hybridart Space - FORGÓ Árpád (HU) & Dagmar KELLER - Martin WITTWER (DE): Lebegő idő

© Dagmar KELLER -Martin WITTWER – #10, A Passengers c. sorozatból, 2010/2011

Hybridart Space – 1052 Budapest, Galamb u. 6.
FORGÓ Árpád (HU) & Dagmar KELLER – Martin WITTWER (DE): Lebegő idő 
2022.04.09 – 05.01 
Csütörtök – Szombat 15.00 – 19.00 vagy bejelentkezéssel
Átutazók, köztes térben és időn kívüliségben. Különös hangulat, mely egyaránt jellemzi a német alkotópáros, Dagmar Keller és Martin Wittwer egy lengyelországi buszpályaudvaron készített éjszakai portréit és Forgó Árpád fényes, fémesen csillogó, moduláris formázott vásznait. Az alkotók 2018-ban találkoztak a Swatch Art Peace Hotel rezidencia programján Sanghajban. 

Karinthy Szalon - Kovács Melinda: Véges és végtelen

© Kovács Melinda – Létige 5, 2021

Karinthy Szalon  – 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22
Kovács Melinda: Véges és végtelen
2022.03.29 – 04.22.
Hétfő – Péntek: 11.00 – 18-00 
Kovács Melinda, a festészet vizualitását és formavilágát megidéző  tájképei csendes szépségükkel, letisztultságukkal, valamint rejtett szimbólumokkal kiegészülve a végtelenség, a természetfeletti lét jelenlétével, jelenségével foglalkoznak. A fotográfia eszközeivel felépített, a valóságtól az egymásra helyezett síkok által mégis eltávolított romantikus hangulatú képek egy fiktív világot tárnak a szemünk elé. Az alkotó, a látvány és a tárgyak  jelentésbeli síkjait vizsgálja a tájképein és a hétköznapi és szakralitást idéző tárgyakból  összerakott, természettudományos gyűjteményeket idéző tablóin is. 
Kurátor: Somosi Rita 

K11 Labor - Olajos Ilka: Panel

© Olajos Ilka – Cím nélkül, 2021

K11 Labor  – 1075 Budapest, Király u. 11.
Olajos Ilka: Panel
2022.04.08 – 04.28.
Hétfő – Péntek: 10.00 – 18-00 
A szocialista realizmus sok más közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan Lengyelországban is megkerülhetetlen volt: Łódź városképébe is beépült az ideologikus építészeti stílus. A modernizmus és konstruktivizmus jegyében született lakótelepek a nem megfelelő módon kialakított terek ellenére ma nosztalgikus, szerethető „világgá” szelídültek a szemünkben. Olajos Ilka képein egy egzotikus, nosztalgikus látvány tárul elénk, ahol a részletekben az iparváros múltja, a II. világháború okozta károk is megmutatkoznak.

K.A.S. Galéria - MINYÓ-SZERT Károly: Páros

© Minyó Szert Károly – Szakrális labortér, két székkel és fényérzékenyitett falemezzel az állványon. 2019

K.A.S. Galéria – 1114 Budapest Bartók Béla út 9.
MINYÓ-SZERT Károly: Páros 
2022.03.26. – 03.30
Szerda – péntek: 15.00 – 18.00
„A Páros sorozattal Minyó-Szert mélyre nyúlt, egészen az ÉN-TE-AZ megszületéséig. Miközben emberi párok képeiről van szó, valójában az oda-fordulásban (“hozzád”, “egymáshoz”) létrejövő világról, az érzékelhetőségről, az elviselhetőségről van szó.” Kurdy Fehér János

“A jelenlegi Minyó élettérben álló istállóépület alakult át szakrális labortérré a sorozat apropóján. A felkért párok itt foglaltak helyet egy fényforrás előtt és az előzetesen fényérzékenyitett lemezeken rögzült árnyékuk. Kameramentes fotográfia, vagy egyszerűen fény-árnyék leképezés az igeneknek?”: Minyó Szert Károly 

K.A.S. Galéria - CZIMBAL Gyula: Találkozások

© Czimbal Gyula – Bánki Ákos FLUMEN, 2020

K.A.S. Galéria – 1114 Budapest Bartók Béla út 9.
CZIMBAL Gyula: Találkozások 
2022.04.28 – 05.21
Szerda – péntek: 15.00 – 18.00
Czimbal Gyula kortárs képzőművészekről készült fotói központi témája a művész, az alkotó, akit a saját alkotói terébe, művei környezetébe helyez, de beállított jelenetbe, úgy, hogy a művész nem kiemelkedik, hanem eggyé válik művével. Azt a kérdést feszegeti, hogy a művön mennyire vannak jelen a művész személyiségnyomai és fordítva, a személyiséget mennyire alakítja át a létrejövő életmű. Ezek a fotók nem egyszerűen művészportrék, hanem művészi portrék, azaz művészfotók, ahol egy képzőművész a fotóművész szemén keresztül kel életre. 

KisPont Galéria - Fekete Attila: TanyaFal

© Fekete Attila – TanyaFal 01, 2021

KisPont Galéria – 1092 Budapest, Ráday utca 9. 
Fekete Attila – TanyaFal
2022.04.13.- 28. 
Hétfő – Péntek:  16.00 – 20.00 
Budapesten – még – szép számmal vannak üres falfelületek. Régi tűzfalak, melyeken elvétve óriásplakátok láthatók, holott akár kiállításnak is teret adhatnának. Mivel a tűzfalak egyre fogynak, elfedik őket az emeletráépítések, a foghíjakat beépítik, adódott a párhuzam, hogy az eltűnő tűzfalakon egy letűnő világ, a tanyák képei jelenjenek meg. A tanyák nagy részét már elhagyták, s a magukra hagyott épületek pusztulnak, sok esetben már meg is semmisültek. A két világ sorsa, a város régi maradványai, s a magukra maradt tanyáké egyfelé mutat s a kiállítás, mint egy virtuális városképi kiállítás, ennek a két világnak a mementója.

 

KUBIK coworking / Cseh Centrum - Petr ZATLOUKAL: Aerobic sorozat (1984-1987)

© Petr Zatloukal – Aerobic, 1984–1987

KUBIK coworking / Cseh Centrum – 1137 Budapest, Jászai Mari tér 5-6. 
Petr ZATLOUKAL: Aerobic sorozat (1984-1987)
2022.04.25 – 05.13. 
Munkanapokon: 09.00 – 16.00
Az egykori Csehszlovákiában a 80-as években nagyon népszerűvé vált a Nyugat-Európából és Amerikából származó csoportos női torna, az aerobic. Petr Zatloukal sikeresen örökítettte meg azokat a nőket, akik nem csak tornásztak, de egy másik, jobb életről is álmodtak. Fotói, elsősorban a modelljeinek köszönhetően, sok év után is erős érzelmeket és élményeket közvetítenek, amelyekhez szerényen felszerelt iskolai tornatermek és a lepusztult sportpályák mállott betonfelülete adja a hátteret.

Magdolna Udvar Művészeti Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény - Artér Művészeti Egyesület fotóművészei

© Molnár Zoltán

Magdolna Udvar Művészeti Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény – 1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 24.
Artér Művészeti Egyesület fotóművészei: Beregi Edina, Czimbal Gyula, Drégely Imre,  Farkas Ildikó, Haid Attila,  Herendi Péter, Kalas Zsuzsa, Mag Krisztina Szilvia,  Molnár Zoltán, Varga Gábor György 
2022.03.25 – 05.17. 
Csütörtök – Szombat: 10.00- 18.00 
Tematika:  a kortárs fotográfia, és a kísérleti mozgókép népszerűsítése, bemutatása 
Az állókép fénnyel való megvalósításáról, – annak absztrakt képi világú képző-és fotóművészeti eljárásként alkalmazó megoldásairól szól a kiállítás. A KORKÉP című kiállításon fotográfiákkal, fotografikus képekkel, az absztrakt fotográfiával találkozhatnak a látogatók. A kiállított alkotások között találunk kémiai-, ill. digitális úton létrejövõ fotográfiát is, amely technikák számtalan kifejezési lehetőséget rejtenek magukban.

 

 

Mai Manó Ház - Nicholas Nixon

© Nicholas Nixon – The Brown Sisters, 1975  Colecciones Fundación MAPFRE. © Nicholas Nixon

Mai Manó Ház – 1065 Budapest, Nagymező utca 20. 
Nicholas Nixon 
2022.03.29 – 05.29
Kedd – vasárnap: 12.00-19.00
Nicholas Nixon először 1974-ben fényképezte le akkor 25 éves feleségét Bebét és annak három húgát; Heathert (23), Mimit (15) és Lauriet (21). A legenda szerint ez a fotó nem maradt meg, a negatívot megsemmisítették, mert nem voltak elégedettek az eredménnyel. A következő évben júniusban, Laurie diplomaosztóján újra odaálltak a testvérek Nixon objektíve elé, és az ekkor készült kép már mindannyiuk tetszését elnyerte, így született meg az elhatározás bennük, hogy ezentúl ezt minden évben megismétlik. A Mai Manó Ház tárlatán a fotográfus ezen sokéves, egyben dokumentarista és mégis személyes kísérletéből született munkáit tekinthetik meg a látogatók.  

Mai Manó Ház - PaperLab/ Mai Manó könyvesbolt - Minyó Szert Károly: Első tekercsek

© Minyó Szert Károly – Damaszkusz, 1973

Mai Manó Ház – PaperLab/ Mai Manó könyvesbolt
Minyó Szert Károly: Első tekercsek
2022.04.27- 06.05. 
Kedd – vasárnap: 12.00-19.00
Hétfőn és ünnepnapokon zárva 
Minyó Szert Károly Szíriában készített első tekercsei a fotográfia műfajával és egy még idegen kultúrával való ismerkedés dokumentációi. Az 1973-ban Damaszkuszban és Palmyrában készült fotókon még egy háborútól sértetlen világ épületei és alakjai elevenednek meg egy 18 éves fiú szemszögéből. A képek csaknem ötven évig a fiókban hevertek, most először láthatóak a PaperLab galéria falain. A kiállítás ingyenesen megtekinthető.  

Magyar Építőművészek Szövetsége - Oláh Gergely Máté: Örökölt terek

© Oláh Gergely Máté – My choice bácsi, 2018

Magyar Építőművészek Szövetsége – 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2. 
Oláh Gergely Máté: Örökölt terek
2022.04.29 – 05.13 
Hétfő – Csütörtök: 09.00 – 17.00, Péntek: 09.00 – 14.00 
Oláh Gergely Máté 2006 óta él Budapesten, azóta keresi a város igazi arcát. Azokat az orrunk előtt zajló, mégis rejtett pillanatokat, amit a városlakók a felmenőiktől örökölt terekben élnek meg, olyan helyzeteket eredményezve, amikről talán ők maguk sem tudnak. Az örökölt tér kész helyzet elé állítja a benne lakókat, innentől kezdve már csak az ő dolguk, hogyan élnek, mozognak, vagy hogyan bujkálnak benne nap mint nap. 
Két valóságréteg találkozásakor, ha jókor kattintunk, egy harmadik jön létre. Ezt fedi fel ez a kiállítás.  

Massolit books and coffee // Ukrán Nagykövetség: A béke ára: orosz háború Ukrainában // Price of Freedom: Russian War in Ukraine

Timothy Fadek: Ukrán katona egy kisbabát ment ki a lerombolt hídnál Kijev külvárosában, 2022. március 3. / Ukrainian-soldier-carries-a-baby-across-a-destroyed-bridge-on-the-outskirts-of-Kyiv-Ukraine-on-Thursday-3-March-2022-By-Timothy-Fadek_Redux-for-CNN

Massolit books and coffee // Ukrán Nagykövetség – 1072 Budapest, Nagydiófa utca 30. 
A béke ára: orosz háború Ukrainában // Price of Freedom: Russian War in Ukraine
2022.04.22 – 05.14
Minden nap: 9.30 – 19.00 
 Válogatás ukrán és nemzetközi fotóriporterek munkáiból.

Mexikói Nagykövetség - The Red Door Gallery - Carlos Hahn: Un Largo Acercamiento / Hosszú közelítés

© Carlos Hahn

Mexikói Nagykövetség – The Red Door Gallery – 1088 Budapest, Szentkirályi utca 13. 
Carlos Hahn: Un Largo Acercamiento / Hosszú közelítés 
2022.03.29 – 05.08
Szerda – Szombat: 15.00 – 19.30 
Mexikó tájait bemutató kiállítás. Carlos Hahn 1955-ben született, Mexikóban. Fiatal kora óta aktív tagja a Yohualli fotós klubnak, 1972 és 1989 között részt szemináriumain, versenyein és fotós rendezvényein. 1980-ban, miután befejezte villamosmérnöki tanulmányait, a Metropolitan Egyetem professzoraként profi fotósként kezdi pályafutását. Azóta számos folyóiratban, naptárban és művészeti könyvben megjelentek munkái; különböző díjakat kapott, mint például Comfot (1993), Conabio (1999), Kodak (1999) és Industries ABB (2000); munkáit olyan kollektív és egyéni kiállításokon mutatta be, mint a „La Otra Cara de tu Ciudad”, a „México Hecho a Mano”, Chapultepecben és az „Un Largo Acercamiento” a Laboratorio Mexicano de la Imagen galériájában, és a Francia Szövetségben; vagy a „México Luz y Color” az UNAM-on. 
A tájak és a mexikói kultúra iránti érdeklődése arra késztette, hogy beutazta az országot, amely alapján fotóarchívumot állított össze. A “México Hecho a Mano (centro, sur y norte)”, a “México 360º – Texturas y color & Mercados)” és a “Horizontes” könyvgyűjtemények szerzője. 

MissionArt Galéria - Szabados Árpád: Fotóművek

© Szabados Árpád

MissionArt Galéria – 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Szabados Árpád: Fotóművek
2022.03.29 – 04.26
Hétfő – Péntek: 10.00 – 18.00
Talán kevesen tudják, hogy Szabados Árpád festőművész egy viszonylag rövid időszakban, az 1980 előtti és utáni években a fotót, mint technikát is használta művek előállításához. A hetvenes évekről szólva több helyen idézik Hajas Tibort, aki szerint abban az időben „a fotó nem a képzőművészet egyik ága, hanem maga “A” képzőművészet”, mert e technika demokratikus és internacionális. Nos ebben az időben sok sok magyar képzőművész vett a kezébe kamerát, hogy ezzel az új lehetőséggel próbálkozzon saját világának más módon való kifejezésére. Szabados Ápád fotóművei is, festészetétől teljesen elütő módon, az érzékiségtől némileg távolodva, konceptuális alapállásból hoznak létre egy koherens képi világot. Szabados e téren kifejtett művészete természetesen ezer szállal kötődik fotóval is dolgozó kortársaihoz, Baranyay, Kocsis Imre, Pásztor Gábor is hatással voltak művészetére, Hajas Tibor fotó  pedig konkrét alkotások megalkotására sarkallták. 

Molnár Ani Galéria - Carlos Aires egyéni kiállítása

© Carlos Aires – Sweet dreams are made of this, 2016

Molnár Ani Galéria – 1088 Budapest Bródy Sándor u. 36.
Carlos Aires egyéni kiállítása
2022.04.13 – 06.11 
Hétfő -Péntek: 12.00 – 18.00
Carlos Aires (1974) nemzetközileg is elismert spanyol művész világszerte főként módosított fotográfiáiról és vinyl szobrairól ismert. A Molnár Ani Galériában rendezett kiállításon, amely az alkotó első egyéni kiállítása Magyarországon, olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyek történelmi és politikai szereplők, események vizuális reprezentációjával foglalkoznak – főként kritikai nézőpontból, de mindvégig humoros, könnyed módon. 1088 Budapest Bródy Sándor u. 36.

MyMuseum Gallery - MURÁNYI Kristóf, Isabel VAL: Vissza a jelenbe

© Isabel Val – Sztár, 2016

MyMuseum Gallery – 1052 Budapest, Piarista köz 1 . Három Holló, középső szint (bejárat: Szabadsajtó út)
MURÁNYI Kristóf, Isabel VAL: Vissza a jelenbe 
2022.04.22 -05.26 
Minden nap déltől éjfélig, szerdánként este 19 órától tárlatvezetés
A kiállítás az idő kettős természetével foglalkozik. A jelen megélése magában foglalja a múlthoz való kapcsolódást is a minket körülvevő környezet által. Házak berendezései, tárgyak, a városi táj elemei mind egy folytonosságot hoznak létre közöttünk és a korábban itt létezők között. Így a jelen a legtöbb ember számára magában foglalja a múltat is, nem válnak szét két külön kategóriává a pillanat megélésekor. A kiállítás alkotói, Murányi és Val azonban régészként tekintenek a tárgyakra és a városi felületekre körülöttünk, részeire bontják a most jelentését, elemzik, ahogy a múlt a jelenben létezik és alkotásaikkal láthatóvá teszik számunkra ahogy a párhuzamos idősíkok működnek egy pillanatban. 

Olasz Kultúrintézet / Xenia Galéria - Claudia Gori: A Tiberiszen túl – Going forward

© Claudia Gori – Maurizio és Moghrian, 2020

Olasz Kultúrintézet – Xenia Galéria – 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.
Claudia Gori – A Tiberiszen túl – Going forward 
2022.04.05.- 26. 
Hétfő – péntek: 14.00 – 19.00
2020 szeptemberében 9 napig gyalogoltam a Tiberis forrásától Perugiáig. 150 km-t tettem meg gyalogosan. Mivel az örök folyó minden nap kiszélesedett és más-más formára szabta a tájat, lassúnak tapasztaltam a gyaloglást, pedig nem a kiindulópontra tértem vissza, hanem csak haladtam előre. Ez az Oltre Tevere című kollektív vizuális vizsgálódás része, amelyet öt fotós készített a Tiberis folyóról, és amelyet a PhotoTales tervezett, az Eternal Tiberis támogatásával, az Around The Walk és az Ammappalitalia közreműködésével.

Osztrák Kulturális Fórum - honey & bunny, Ulrike Köb - Sustainable | FOOD | design

© honey & bunny, Ulrike Köb

Osztrák Kulturális Fórum – 1068 Budapest, Benczúr u. 16.
honey & bunny, Ulrike Köb – Sustainable | FOOD | design 
2022.04.21 – 
Hétfő – Péntek: 9.00 – 16.00 
Ulrike Köb fotográfus és a honey & bunny művészpáros (Sonja Stummerer & Martin Hablesreiter) 15 éve dolgoznak az élelem és a design témakörrel. Kiállításukban a fenntarthatóság kérdését járják körül. Az élelem szorosan összefügg a klímaváltozással és az ökológiával. Az élelmiszer előállítása földünk erőforrásainak nagy részét igénybe veszi. A mezőgazdaságra jut a világ teljes édesvíz fogyasztásának 70%-a, szén-dioxid kibocsátásának 30%-a. Ezen felül a szárazföld felszínének 53%-a áll mezőgazdasági felhasználás alatt, létrehozva így az emberiség ’mezőgazdasági lábnyomát’. Végezetül, Európában az élelem kb. 40 %-a kerül a szemétbe, ami azt jelenti, hogy mindezen erőforrásokat a semmiért vettük igénybe… 

Szlovák Intézet Budapest - Andrej Balco: HouSink

Szlovák Intézet Budapest – 1088 Budapest, Rákóczi út 15. 
Andrej Balco: HouSink 
2022.04.07 – 05.06 
Hétfő – Csütörtök: 10.00 – 18.00, 
Péntek: 10.00 – 14.00 
A sorozat a modern lakhatási formák jelenségét térképezi fel Szlovákia városi és vidéki településein. A színes képsorozat hitelesen, részletérzékkel és humoros túlzással mutatja be a lakásépítés aktuális trendjeit. Ez egyfajta megragadott álom új, modern városi lakótelepekről vagy új sorházakról a külvárosi lakóövezetekben. Bepillantást enged az emberi lelkekbe és az ideális életvitelről alkotott elképzelésekbe is, amelyek különböző digitális építészeti programokból materializálódnak a valóságba beton, tégla vagy műanyag ablakok és ajtók formájában, amelyek a szlovák tájba helyezkednek. Andrej Balco képei így érzékenyen ragadják meg a helyi lakosság igényét a környező tér átalakítására és a táj karakterének megváltoztatására. Szöveg: Andrej Jaroš 
A projekt a Szlovák Művészeti Tanács anyagi támogatásával jött létre.

Turbina Kulturális Központ - a Camões Intézet - Portugál Nyelvi Központ Budapest programja - Luis Ramos: Magány

© Luis Ramos – Magány 09

Turbina Kulturális Központ – a Camões Intézet – Portugál Nyelvi Központ Budapest programja – 1082 Budapest, Vajdahunyad utca 4.
Luis RAMOS: Magány / Loneliness 
2022.03.28. – 04.17. 
Hétfő – Vasárnap: 12.00 – 24.00
A „magány” című fotográfiai munka célja nem egy helyzet bemutatása, leírása vagy egy történet elmesélése, hanem egy olyan érzés közvetítése, amely a végletekig melankóliába vagy depresszióba csap át. A magány nem választható, a magányt a lét természete kényszeríti a létezőkre. A másikhoz fűződő kapcsolatunk és közelségünk azonban döntésék eredménye. A fényképek készítésének időszakában, 2020 decembere és 2021 februárja között döntési képességünket korlátozták a kormány és az egészségügyi hatóságok, akik hosszú ideig otthonunkban tartottak bennünket, megfosztva a választás és a mozgás szabadságától. Ennek eredményeként a város utcái és nyilvános helyek élettelenné váltak, mély magány érzést hagyva bennünk. 
Kurátor: MUCSY Szilvia

Viltin Galéria - Zagyvai Sári: Kirándulás

© Zagyvai Sári – Tenger 01, kirándulás sorozat, 2021

VILTIN Galéria – 1061 Budapest, Vasvári Pál u. 1
Zagyvai Sári: Kirándulás
2022.04.13 – 04.30 
Kedd – Péntek: 13.00 – 18.00 
Szombat: 11.00 – 17.00
Zagyvai Sári legújabb sorozata a digitális képi kultúra kérdéseit a népszerű turisztikai tájak ábrázolásán keresztül vizsgálja. Munkájával az objektív tájkép és a szubjektív, személyes képalkotási folyamat azon viszonyrendszerét tanulmányozza, melynek végeredményeként a talált felvételek az álomszerű víziók és transzformációk feldolgozása során tárgyiasulnak újraértelmezett valósággá. Az ismert világ a művész változatos intervenciós technikáin keresztül válik absztrakt alkotói nyelvezetté.

Vízivárosi Galéria - Eifert János: Mester és tanítványai a Vízivárosiban

Eifert János – Kettőstudat 3., 2019

Vízivárosi Galéria – 1027 Budapest, Kapás utca 55.  
Eifert János: Mester és tanítványai a Vízivárosiban 
2022.04.05 – 27 
Kedd – Péntek: 13.00 – 18.00
Szombat: 10.00 – 14.00
Eifert János fotográfus „Mester és tanítványai” kiállítás sorozata újabb állomáshoz érkezett, ezúttal a Vízivárosi Galériában tekinthetünk meg egy válogatást az alkotói közösség legjobb fotóiból. A tárlaton a szabadon választott témák mellett a tánc, a mozgás, a ritmus ábrázolása kiemelt szerepet kap, mivel a galéria kapcsolódik a Berczik Sára Budai Táncklub rendezvényéhez, a Tánc Világnapjához.

YUNUS EMRE ENSTITÜSÜ - Anatólia színei

YUNUS EMRE ENSTITÜSÜ – TÖRÖK KULTURÁLIS KÖZPONT – 1062 Budapest, Andrássy út 62.
Anatólia Színei
2022.04.11.-29.
Hétfő – péntek: 09.00 – 18.00
Anadolu, vagyis Anatólia az ismert történelem kezdetétől fogva nem csak otthont adott a különböző civilizációknak, hanem az időben egymástól távoli kultúrák között hidat is teremtett. Anatólia antik földjén minden egyes civilizáció nyomot hagyott, akár végleges, akár átmeneti otthonaként fogadta el. Hatása építészetében, népi művészetében, konyhájában, de leginkább lakóinak arcán él tovább.

 

A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL PROGRAMSOROZATA A FESZTIVÁLKÖZPONTBAN

A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL PROGRAMSOROZATA A FESZTIVÁLKÖZPONTBAN 
A nagyközönség számára nyitott és változatos programok, vetítések, előadások, közönségtalálkozó, fotográfiai szakmai események és portfolio review színesíti a BPF kiállítási programsorozatát. 

FESZTIVÁLKÖZPONT – Dokubrom – RANDOM Galéria
1111 Budapest, Bartók Béla út 33. 

2022.04. 07. – 18:30 
BPF Screening Nights – Dobos Tamás 
A 2022-es Budapest FotóFesztivál első vetítős estjének vendége Dobos Tamás nemzetközileg elismert fotográfus, operatőr. Tamás igazi kuriózum a magyar fotós életben. Fotográfiai munkásságát, mely mára szorosan összefonódott operatőri tevékenységével, a világ számos múzeumában kiállították már. Ebben a vetítéssel egybekötött előadásban mesél nekünk pályafutásáról, jelenlegi munkáiról és a fotográfiával kialakított kapcsolatáról, számtalan fotó kíséretében! 
Az esemény ingyenes, regisztrációköteles: budapestphotofestival@gmail.com 

2022.04.13 – 18:30 
BPF Screening Nights – Sivák Zsófia 
Az egri születésű fiatal fotográfus, Sivák Zsófi a kortárs magyar szcéna egyik meghatározó egyénisége. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) tanult fotográfiát, első sorban hosszú távú sorozatokban gondolkodik. Egyedi látásmódját olyan személyes projektekben mutatta meg a nagyközönségnek, mint a Család, a Vidék, a Józsiék, a Hajnalhasadásig vagy az Áraink forintban értendők. Nyert velük sajtófotó díjakat, 2020-ban pedig Pécsi József Ösztöndíjban is részesült. Munkái folyamatosan szerepelnek hazai és nemzetközi kiállításokon. Az izgalmas képekkel tarkított előadásában kedvenc projektjeiről mesél nekünk. 
Az esemény ingyenes, regisztrációköteles: budapestphotofestival@gmail.com 

2022.04.27. – 18:30 
BPF Screening Nights – Móricz-Sabján Simon 
Aki csak kicsit is tisztában van a magyar fotóriporteri élettel, annak ismerős Móricz-Sabján Simon neve. A karrierét az egykori Népszabadságnál felépítő Simon jelenleg a Világgazdaság és a Manager Magazin hivatalos fotósa, fotóriporteri és dokumentarista munkáival számtalan díjat nyert már pályafutása során. Hosszabb távú projektjeiben az embert és környezetét állítja középpontba. A mai előadáson mesél nekünk legújabb munkáiról, a fotóriporteri életről és szóba kerül a hazai fotósélet egyedülálló kezdeményezése, a Pictorial Collective is. 
Az esemény ingyenes, regisztrációköteles:
budapestphotofestival@gmail.com 

2022.05.04. – 18:30
BPF Screening Nights – Ritter Doron 
Az alkalmazott fotográfia és a portré világába pillantunk bele a műfaj megkerülhetetlen hazai szereplőjével, Ritter Doron fotográfussal, aki a pályafutása kezdete óta operatőrként is dolgozik. Doron mesél nekünk legkedvesebb munkáiról, a reklám-, és PR fotózás világáról, de kérdezzük majd egyik nagy szenvedélyéről, a street fotóról is. Tartsatok velünk! 
Az esemény ingyenes, regisztrációköteles: budapestphotofestival@gmail.com 

FOTÓFESZTIVÁL PLUSZ - Hotel Clark és Leo Bistro: Unseen by Norbert Zsólyomi

© Zsólyomi Norbert – Unseen

FOTÓFESZTIVÁL PLUSZ – Hotel Clark és Leo Bistro – 1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Art Corner by Clark and Leo pres.: ’Unseen’ by Norbert Zsólyomi
2022.03.31 – 05.31
Minden nap: 07.00 – 00.00 
Az Art Corner by Clark and Leo kortárs művészeti kiállításának főszereplője, Zsólyomi Norbert fotóival nap, mint nap találkozhatunk a legkiemelkedőbb magyar divatmagazinok címlapjain, divatösszeállításaiban, de tény, hogy kevés olyan munkáját tekinthetjük meg, ahol “nincs megrendelő”. Az ‘UnSeen’ kiállításon ezzel szemben csak olyan alkotásokkal találkozhatunk majd, amelyek Norbert saját, külső befolyásoktól mentes művészi ars poeticáját közvetítik. 
https://hotelclarkbudapest.hu/hu
https://www.leobudapest.hu/hu