Rólunk

Kell egy friss tavaszi fotófesztivál Budapesten! Magyarország méltán büszke fotós múltjára és jelenére, érdemes a jövő felé is tekinteni. Célunk, hogy a Budapest FotóFesztivál ideje alatt a főváros pezsgő fotográfiai központtá, tájékozódási ponttá váljon hazai és nemzetközi viszonylatban is.

A 2017 tavaszán indult Budapest FotóFesztivál közel két hónapon átívelő rendezvénysorozata kortárs és klasszikus magyar, valamint nemzetközi kiállításokból, szakmai és közönségprogramokból áll. Célja a fotográfia értékeinek, újdonságainak bemutatása a szakmai és a nagyközönség számára fotókiállításokkal, változatos programok, workshopok, múzeumpedagógiai foglalkozások megvalósításával. A Fesztivál inspirál, párbeszédet indít, kulturális intézményeket kapcsol össze és minél szélesebb körben képviseli a fotóművészetet. A nemzetközi színvonalú programsorozat létrehívásával a saját szervezésű és a csatlakozó kiállítások a szinergia jegyében, a főváros múzeumai, galériái és a nemzetközi kultúrintézetek együttműködésével valósulnak meg. A főváros támogatásával megvalósuló fesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Budapest Főváros Önkormányzata humán főpolgármester-helyettese, szakmai partnere a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

A FESZTIVÁL PROGRAMSZERKEZETE
A fesztivál gerincét 2 sztárkiállítás adja, mely ismert magyar és külföldi fotográfusok munkáiból mutat be válogatást.
A fesztivál szatellit rendszerével a Budapesten működő kulturális intézetek, fotográfiával foglalkozó galériák és múzeumok kapcsolódnak be a programba, együttműködésükkel a BPF saját szervezésű és csatlakozó programokat mutathat be, így jöhet létre a diverzitás, a különböző alkotói nézőpontok találkozása.

„Célunk egy szélesebb közönséget megszólítani, közelebb hozni a fotó műfaját az emberekhez. A Budapest Fotó Fesztivál lehetőséget teremt a különböző műfajok koncentrált megjelenésére, hozzá kapcsolódó programokkal (workshopok, tárlatvezetések, előadások, múzeumpedagógia foglalkozások). Budapest művészeti intézményeit és közönségét szeretnénk aktuális információhoz juttatni és a terület bemutatásával a résztvevőket együttműködésre ösztönözni, s a nagyobb nyilvánosság révén a kortárs magyar fotó területét ismertté és népszerűvé tenni a szakmai közegen túl is. A fesztivál megrendezésével nem csak kulturális attrakciót hozunk létre, hanem igyekezünk a város arculatához kapcsolni a fotó fogalmát, mely reményeink szerint a régió szakmai kooperációját erősítené. „ – Somosi Rita a fesztivál főkurátora

„A Fesztivál nemzetközi színtéren történő megismertetése céljából csatlakoztunk a Photo Europe Network (PHEN), az Európai Fotófesztiválok Hálózatához, melynek tagjai a legnagyobb európai fesztiválok, többek között a francia Manifesto, a Landskorna, a Nordic Light, a Guernsey és New Castle, a görög Photometria, vagy a spanyol Photon Festival, ezért nagyon megtisztelő, hogy a Budapest Fotó Fesztivál is részese lehet ennek a jelentős körnek Magyarországot képviselve a nemzetközi érában.” – Mucsy Szilvia fotográfus, a fesztivál igazgatója

Fotó: Ritter Doron

 

MUNKATÁRSAK:
Mucsy Szilvia  fotográfus, a fesztivál igazgatója
Somosi Rita művészettörténész, a fesztivál főkurátora

ALAPÍTÓK:
Mucsy Szilvia és Somosi Rita
Alapítás éve: 2017.