BPF2024

.

MŰCSARNOK - Női fókusz / Women’s Focus - Eve ARNOLD, Inge MORATH, Nanna HEITMANN, Susan MEISELAS, Marilyn SILVERSTONE

USA. Los Angeles. Marilyn Monroe, studio sessions. 1960.

MŰCSARNOK 
1146 Budapest, Dózsa György út 37. 
Nyitvatartás: kedd – vasárnap: 10:00-18:00, csütörtök 12:00-20:00
Női fókusz / Women’s Focus – Eve ARNOLD, Inge MORATH, Nanna HEITMANN, Susan MEISELAS, Marilyn SILVERSTONE
2024. 03. 23. – 05.12.
A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL a MŰCSARNOKKAL együttműködésben 2024-ben is egy nagyszerű kiállítással indíja programsorozatát, amely a 8. évhez hűen ismét az egyetemes fotográfia meghatározó alakjait mutatja be. A Női fókusz című tárlat Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath és Marilyn Silverstone munkáiból válogat. A Magnum Photos öt női fényképésze az ügynökség szellemiségéhez híven a humanista fotográfia emblematikus képviselői. A hírnév, a hatalom, a vallás, a hagyomány, a kisebbségi lét és a jogfosztottság néhány olyan témakör, amely mindegyiküket foglalkoztatta. Elkötelezett alkotókként női érzékenységgel a portré műfajában éppúgy, mint a társadalomábrázoló dokumentarista sorozatokban, empátiával és helyzetértelmező tudatossággal közelítették meg témáikat. Bővebben

 

Kiscelli Múzeum - PRO FORMA / Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben

Ligetvári Csenge: Abstract

KISCELLI MÚZEUM
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
Nyitvatartás: kedd – vasárnap: 10.00-18.00
PRO FORMA / Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben
2024.05.03.- 06.23
Az absztrakt művészet újradefiniálására tett kísérletek nem tekinthetők újkeletű jelenségnek a kortárs fotóművészeti közegben, hiszen az elmúlt évtizedekben a szubjektív megközelítések, narratív fotósorozatok dominanciája mellett egyre nagyobb hangsúlyhoz jutottak. Főként a XX. század második felének geometrikus absztrakt vonala, a colour field painting, a monokróm festészet foglalkoztatja a fiatal és idősebb generáció számos alkotóját: az utóbbi évek diplomamunkái, kiállításai tanúskodnak arról, hogy ezen terület különböző generációk számára is mennyire meghatározó inspirációs forrást jelent, valamint hogy ezen megközelítéseket hogyan lehet a kortárs fotográfia területére átültetni. Bővebben

K6 Galéria // Fresh Meat / Fiatal magyar fotográfusok

K6 Galéria
1062 Budapest Klauzál tér 6.
Nyitvatartás: szerda- péntek: 15:00 -18:00
Fresh Meat / Fiatal magyar fotográfusok
2024. 04.01 – 21.
A Budapest FotóFesztivál minden évben a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett kiírásából, kurátori válogatás alapján csoportos kiállítást rendez. Az Erzsébetvárossal együttműködésben meghirdetett pályázat alapján létrejött tárlat tematikailag kötetlen stílusú és témájú alkotásokat mutat be. A szervezők arra keresik a választ, hogy mi foglalkoztatja most a legfiatalabb generációt. Melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik /portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítik előnyben mind a témák és a koncepciók tekintetében. 
Kiállítók: GUTAY Bálint, HITRE Imola, ILLYÉS Bence, KISS Richárd, KONDOR Bence, SZABÓ Emma, TÓTH Hunor, VARGA Domonkos 
Kurátorok: MUCSY Szilvia, SOMOSI Rita

FUGA / Család mesék

Herczeg Eszter: Apák

FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
Nyitvatartás: szerda – vasárnap: 13:00-19:00
Családmesék
2024. 05.02. – 06.02.
A Budapest FotóFesztivál saját szervezésű Családmesék című csoportos kiállításával a család fogalmát vizsgáljuk. A kiállítás címét Kunitzer Szonja azonos című könyvétől kölcsönöztük, amelyben egy család hétköznapi eseményeit, drámáit, örömeit kísérhetik végig az olvasók. A Családmesék kiállítás is a család fogalmának komplex bemutatására vállalkozik: hogyan gondolkodunk ma a család fogalmáról, a családi modellek változásáról, a családban jelenlévő nemi szerepekről? Milyen történések, érzelmek kísérik a mindennapjainkat és ezek hogyan jelennek meg a kortárs alkotók sorozatban? A kiállítás a Budapest FotóFesztivál kiemelt eseménye az NKA támogatásával valósult meg. 
Kiállítók: BOGNÁR Benedek, FODOR Csilla, GŐBÖLYÖS Luca, HERCZEG Eszter, KUDÁSZ Gábor Arion, TELEK Balázs, VASALI Katalin Kurátorok: MUCSY Szilvia, SOMOSI Rita

Turbina Kulturális Központ // Kisterem / zenei szubkultúrák világa

Fotó: Babai Dénes

Turbina Kulturális Központ
1082, Budapest, Vajdahunyad u. 4.
Nyitvatartás: hétfő – szerda 16.00 – 24.00, csütörtök – szombat 16.00 – 6.00, vasárnap 15:00 – 18:00
Kisterem / zenei szubkultúrák világa
2024.04. 04. – 19.
A Budapest FotóFesztivál saját szervezésű kiállításának középpontjában a 90-es években indult techno és alter szubkultúra áll, melynek újraéledő korszaka egyre nagyobb teret hódít a fiatal generáció körében. A koncerteket és fesztiválokat bemutató kiállításon a jelenlegi trendi és ikonikus időszak mellett megidézzük az induló korszakot is egyedülálló módon vonva be a fiatalabb generációt a Turbina Kulturális Központ pop-up galériájában.
Kiállítók: BABAI Dénes, FODOR Csilla, MUCSY Szilvia, SZABÓ R. János, URBÁN Ádám
Kurátor: MUCSY Szilvia Szervező: Barany Theo

BPF ArtShare // K6 Galéria

BPF ArtShare // Fotókönyv és artprint vásár a Budapest FotóFesztiválon
K6 Galéria, Budapest
1062 Budapest Klauzál tér 6.
2024.04.20. 15:00 – 19:00
A BPF ArtShare fotókönyv vásár egy olyan platformot teremt, ahol a fotóművészeknek lehetőségük nyílik megmutatni és árusítani munkáikat, fotókönyveket, fotózineket, művészeti nyomatokat, posztereket, matricákat, képeslapokat valamint részt venni a fotókönyv kultúrájának erősítésében. Az esemény nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi fotósok műveit is bemutatja, így lehetőséget adva a szélesebb közönségnek a különböző fotóművészeti stílusok és irányzatok megismerésére. Az eseményen történő részvétel ingyenes.

 

BPF SCREENING NIGHTS // ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT

BPF SCREENING NIGHTS // A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL PROGRAMSOROZATA Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 
1065 Budapest, Nagymező u. 8.
BPF Screening Nights / vetítéssel egybekötött beszélgetés sorozat 
(Az esemény ingyenes)

2024. 04. 12. – 17:30
BPF Screening Nights – AJKAI Dávid divatfotós
Beszélgetőtárs: BERA Viktor

2024.04.19 – 17:30
BPF Screening Nights – GŐBÖLYÖS Luca fotóművész, fotográfus
Beszélgetőtárs: BERA Viktor

2024.04.26. – 17:30
BPF Screening Nights – BÁNKUTI András fotóriporter, a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza alapítója, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.
Beszélgetőtárs: BERA Viktor

ARTPHOTO GALÉRIA / KG IKONOK – emlékkiállítás Kerekes Gábor legismertebb képeiből

Kerekes Gábor: Alvó szépség

ARTPHOTO GALÉRIA 
1111. Bartók Béla út 30.
Nyitvatartás: kedd és csütörtök 14:00-18:00
KG IKONOK – emlékkiállítás Kerekes Gábor legismertebb képeiből 
2024. 04. 16. – 05. 23.
2024 április 16-án lesz Kerekes Gábor fotóművész halálának 10. évfordulója. Az évforduló kapcsán az Artphoto Galéria, – amely a művész életművének több korszakát sikeres kiállítások keretében mutatta be – reprezentatív kiállítás formájában szeretne megemlékezni a magyar fotográfia történetének kiemelkedő személyiségéről. A kiállítás az életmű legjelentősebb darabjait kívánja bemutatni, melyek reprezentálják a művész különböző korszakait és az őt foglalkoztató tematikákat.
A kiállítás a művész hagyatékát őrző és gondozó KG Archívummal való együttműködésben valósul meg, kurátora Barta Zsolt Péter.
A kiállításhoz kapcsolódó eseményként emléktábla avatásra is sor kerül a művész erzsébetvárosi lakásának épületénél, ahol 20 éven keresztül élt és alkotott.

B32 Trezor Galéria - Mucsy Szilvia: Palm Sea Land

B32 Trezor Galéria 
1111 Budapest, Bartók Béla út 32.
Nyitvatartás: hétfő – péntek 10.00-18.00
Mucsy Szilvia: Palm Sea Land
2024. 04. 18. – 05. 10.
A Palm, Sea, Land egy fekete-fehér lírai gondolatsor a mediterrán térség partvidékéről, ahol a víz találkozik a földdel, ahol a város összeér a természettel és mindent átölel a csend. A lélek elmélyül a szépségben. Minden változó és megfoghatatlan, ahogy a hullámok újraírják a tájképet, és a légkörben felhők születnek. A partot óriás pálmafák őrzik, mint erős tornyok, a fák és kövek alakját a szél formálja a szárazföld és a nyílt tenger közötti vizuális narratívaként.

Barabás Villa - Cedric af Geijersstam: ÉRZÉS

Barabás Villa 
1122 Budapest, Városmajor utca 44.
Nyitvatartás: hétfő, szerda 9.00 – 19.00, kedd, csütörtök 9.00 – 18.00, péntek, szombat zárva, vasárnap a meghirdetett rendezvények ideje alatt tart nyitva, 2024.05.19-20. zárva.

Cedric af Geijersstam: ÉRZÉS
2024. 04. 30 – 05. 23.
A művek és a fotók vizuálisan rögzítik a különböző érzelmeket a fény és az absztrakció révén, azt kutatva hogyan határozhatóak meg az érzések vizuálisan. Absztrakt jellegük arra ösztönzik a nézőt, hogy mélyen elmerüljön az optikai művészet érzékelésében, érzéseket és értelmezéseket kifejezve, a “néző szemévé” válva, vegyes technika alkalmazásával: nyomat, textil, olajfesték, akrilfesték, vászon, papír és üveg.

British Council / CEU Nyitott Galéria - Divine Southgate-Smith: „Amit mostanában csináltam”

British Council / CEU Nyitott Galéria
1051 Budapest, Nádor utca 11. 
Nyitvatartás: kedd – vasárnap: 12.00-18.00

Divine Southgate-Smith: „Amit mostanában csináltam”
2024. 04. 05. – 04. 30.
Divine Southgate-Smith (1995, Togo) brit transzdiszciplináris művész. A kiállítás az archív képek költői erejét tárja fel az archívum kiindulópontként való felkínálása révén. A fotográfiai, zenei és irodalmi utalásokat ötvöző Southgate-Smith kompozíciói a fekete élmények töredékeit örökítik meg több érzékszervi rezonanciával, lehetővé téve a nézők számára, hogy intellektuálisan és érzelmileg is kapcsolódjanak. A sorozat címe Jamaica Kincaid novellájából származik, amelyben a főszereplő életének egyes pillanatait meséli el, elmosva a határt az emlékezet és a képzelet között.

Cairo Contemporary - Lakin OGUNBANWO (NGR): are we good enough

Cairo Contemporary 
1071 Budapest, Lövölde tér 7.
Nyitvatartás: hétfő–vasárnap 0–24

Lakin OGUNBANWO (NGR): are we good enough
2024. 04. 03. – 04. 29.
Lakin Ogunbanwo (Lagos, 1987) fotóművész 2012 óta foglalkozik Nigéria különböző etnikai csoportjainak – Yoruba, Ibo, Hausa-Fulani, stb. – hagyományos viseleteivel. Szülőhazájában a ruházat egyértelműen jelzi az etnikai identitást, mellyel kapcsolatban megfigyelte, hogy a fiatal generáció egy új vizuális kódrendszert alakít ki, egy hibrid esztétikát nyugati és tradicionális elemek vegyítésével, hogy ezáltal határozottabban kommunikálhassanak önmagukról.

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ - 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Szajki Bálint: Rajongás

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, Nagymező u. 8.
Nyitvatartás: Kedd – Péntek: 13-18h, SZombat – Vasárnap: 10-18h

42. Magyar Sajtófotó Kiállítás
2024. 04. 12. – 06. 02.
Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás 42 éves lett.  Minden évben az adott időszak egyik leghitelesebb képes krónikája.  Manapság  – amikor képek és hírek millióinak útvesztőiben próbálunk meg tájékozódni – egyfajta  iránytűt ad, mert autentikus képet kapunk az előző év eseményeiről. A Magyar Sajtófotó Pályázatra évente beküldött több ezer kép közül kiválasztott alkotások a legjobb magyar dokumentarista hagyományok nyomán születtek. A pályázat átgondolt kategória-rendszere a kezdetektől biztosítja, hogy a politika, a kultúra, a mindennapi élet, természet és a sport legfontosabb pillanatai minden évben helyet kapjanak a tárlaton.  A magyar fotóriporterek 2023-ban keletkezett munkáinak összefoglaló kiállítása kihagyhatatlan! 

CERVANTES INTÉZET BUDAPEST - Joan Alvado: A korall balladái

CERVANTES INTÉZET BUDAPEST 
1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.
Nyitvatartás: hétfő – péntek 10.00-19.00, szombat 10:00 – 14:00
Joan Alvado: A korall balladái
2024. 03. 27. – 05. 11.
„A korall balladái” egy fotóesszé, félúton a dokumentumfilm és egy képzeletbeli tenger alatti utazás között. Az alkotó megközelítésében az emberek, állatok és növények világa éppoly ismeretlen, akár a tenger mélységeinek birodalma. S mindehhez a páratlan földi erővel bíró Cap de Creus szolgáltatja a helyszínt. Joan Alvado barcelonai fotós. Munkáiban a képzelet a terület újraértelmezését szolgálja, és a dokumentarista ábrázoláson túlmutató megoldások eszköze. Munkái számos ország köz- és magángyűjteményeiben is fellelhetők. Projektjei többek között olyan sajtó- és médiaorgánumokban jelentek meg, mint a Newsweek, a CNN, a The Washington Post, az El País, a Der Spiegel, a The Guardian vagy a Liberation.

 

Cseh Centrum / Csányi5 - Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár - David Těšínský, Az élet szép – Másféle szépség

Cseh Centrum / Csányi5 – Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár
1077 Budapest Csányi utca 5.
Nyitvatartás: hétfő – csütörtök:  14:00-18:00, péntek: 10:00-14:00, vasárnap: 14:00-18:00

David Těšínský, Az élet szép – Másféle szépség
2024. 04. 30. – 2024. 05. 20
Az élet jó egy képzőművészeti, szatirikus sorozat, amelynek fő célja a mindennapi élet sztereotípiáinak kiirtása, és részben szimbolikusan a képmutató társadalomra fókuszál. Bár a sorozat többnyire nem dokumentarista jellegű, azért néhány dokumentumértékű darabot is tartalmaz. 81 országban fotóztam le bandákat, gettókat, drogfüggőket és nagyon sok különböző szubkultúrát és sorsot, emellett a mai napig ez egy terápiás projekt a számomra, amely fotósként bennem is képes elpusztítani a sztereotípiákat, és segít leküzdeni az emberi tapasztalatok sötét oldalát. A sorozat egy folyamatban lévő projekt, amelyet 2012-től napjainkig jött létre. A képek Csehországban, az USA-ban, Belgiumban, Mexikóban, Ukrajnában, Nepálban vagy Iránban készültek.

Jazzfest Budapest / Hunyadi tér - JAZZ WORLD PHOTO 2014-2023

Jazzfest Budapest / Hunyadi tér
24, szabadtéri kiállítás
JAZZ WORLD PHOTO 2014-2023
2024. 04. 27. –2024. 05. 15.
„A jazz egy életre szóló szenvedély. És szeretem hallgatni a fényképezőgépem lencséjén keresztül…” – mondja az idén 10 éves Jazz World Photo alapítója, Patrick Marek. 
A világ minden tájáról érkező fotósok minden évben beküldik legjobb fotóik egyikét, és megpróbálják lenyűgözni a nemzetközi zsűrit, hogy részesei lehessenek a jazz világát bemutató harminc legjobb képből álló vándorkiállításnak. Itt és most a Jazzfest Budapest keretében.

 

D85 / Direction Artist-run Space - Cedric af Geijersstam: Absztrakció Vonzásában

D85 / Direction Artist-run Space
1074. Budapest, Dohány u. 83-85.
Nyitvatartás: hétfő 15:00 – 18:00, szerda 15:00 – 19:00, péntek 15:00 – 18:00

Cedric af Geijersstam: Absztrakció Vonzásában
2024. 04. 02 – 2024. 04. 23 
Ez a kiállítás összefoglalja az ismeretlenbe való merülés koncepcióját, amit érzéki érzelmek és élénk színek ölelnek körül. Legyen szó a jövőbe való bizonytalanságról, vagy pozitív várakozással tekintünk-e, ezek a képek igyekeznek körvonalazni a semmi küszöbét és a belépés folyamatát, megragadva a belépés pillanatának lényegét.

East of Eden Galéria - Szűcs Péter: Színek. Arcok. Történetek. Az én Havannám

East of Eden Galéria 
1067 Budapest Paulay Ede utca 67.
Nyitvatartás: kedd-szombat: 12:00 – 18:00

Szűcs Péter: Színek. Arcok. Történetek. Az én Havannám 
2024. 04. 11. – 2024. 05. 04.
Irodalom és fotográfia találkozik az idei Budapesti Fotófesztiválra válogatott képek kapcsán az East of Eden Gallery kiállításán. “Hogyan indul el egy történet és hogyan születik meg egy karakter? Évtizedek óta gyűjtök történeteket és arcokat, neveket és mondatokat a világ különböző pontjain. A találkozásokból aztán újabb képek és történetek születnek. Van, amelyik már megtalálta a helyét, kiállításra vagy könyvbe került, és van olyan is, amelyik még nem lett része egy nagyobb egésznek. A fotókiállítás azt mutatja meg, ahogyan egy összesűrített pillanatból irodalom születik.” (Szűcs Péter)

Eötvös10 Pince galéria - Csoszó Gabriella - ELÉG / a Radnóti Színház kiállítása Csoszó Gabriella fotóiból

Eötvös10 Pince galéria
1067. Budapest, Eötvös u. 10.
Nyitvatartás: hétfő-péntek: 9.00-19.00, szombat-vasárnap: 9.00-22.00

Csoszó Gabriella – ELÉG / a Radnóti Színház kiállítása Csoszó Gabriella fotóiból
2024. 03. 20. – 04. 28.
A Radnóti Színház előző évadban indította el a társadalmi felelősségvállalást erősítő figyelemfelkeltő fotókampányát. Csoszó Gabriella fotóművész és aktivista dokumentarista fotósorozatokat készített a színészek által szívvel-lélekkel és arccal is képviselt közügyekről. A tárlat öt hetes időtartama alatt beavató tárlatvezetéseket, nyílt órákat, beszélgetéseket, kísérő programokat szervezünk, színészek, szakértők bevonásával.

Foton Galéria - Schreck Mo - „Free Dance„

Foton Galéria 
1053 Budapest, Képíró utca 6.
Nyitvatartás: szerda – szombat: 14:00 – 18:00
Schreck Mo – „Free Dance„
2024. 03. 08. – 03. 25.
Schreck Mo, Free Dance című  2023-as kép sorozata természeti formákat, és növényi részleteket helyezi egy új, sajátos megvilágításba. 
Munkáin a növényi részletek alakokká, mozdulatokká válnak, amiken a folyton változó természet mutatkozik meg. 

 

Foton Galéria - Váradi Viktor: Aranyhomok

Foton Galéria 
1053 Budapest, Képíró utca 6.
Nyitvatartás: szerda – szombat: 14:00 – 18:00
Váradi Viktor: Aranyhomok
2024. 04. 02. – 04. 26.
Váradi Viktor Aranyhomok sorozatának témája személyes érintettségemből fakad, aminek kiindulási pontja, szűkebb értelemben vett szülőföldje a Kiskunság. A falu ahol felnőtt egy 2300 fős kis település Csengőd, ami az Alföldön, Bács-Kiskun vármegyében a Homokhátságon terül el. „Az Alföld, a pusztaság, mint fotográfiai téma mindig is vonzott, mindig a szemem előtt volt, és többször is próbáltam már megfogalmazni, hogy mit is jelent nekem ez a táj.”

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár / Kisgaléria - A Képző-és Iparművészeti Szakgimnázium fotó szakos diákjainak kiállítása - KISKÉPZŐ FOTÓ MOST 2024.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár / Kisgaléria 
1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
Nyitvatartás: hétfő-péntek 10.00-20.00, szombat 10.00-16.00, 03.29.-04.01. zárva
A Képző-és Iparművészeti Szakgimnázium fotó szakos diákjainak kiállítása – KISKÉPZŐ FOTÓ MOST 2024. 
2024. 03. 27. – 04. 24.
A Képző-és Iparművészeti Szakgimnázium fotós képzése az idén 110 esztendős. Ebből az alkalomból rendezett kiállításunkra diákjaink legfrissebb fotográfiaiból válogattunk.

 

FUGA / Budapesti Építészeti Központ - Molnár Zoltán: 65 mm Budapest panoráma fotóesszé │2017 – 2024

FUGA / Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
Nyitvatartás: szerda-vasárnap 13:00 – 19:00
Molnár Zoltán: 65 mm Budapest panoráma fotóesszé │2017 – 2024 – Kiállítással egybekötött könyvbemutató
2024. 03. 21. – 04.12.
Molnár Zoltán új fotóesszéje remek példa arra, hogy az úgynevezett hideg és szenvtelen
dokumentarista nézőpont, valójában milyen végletesen elvont formai absztrakciók és mélységes szellemi dimenziók feltárására képes a fotóművészetben. Hogy ezek a képek Budapesten készültek – leszámítva néhány emblematikus helyszínt vagy
jellegzetes épületet – egyáltalán nem magától értetődik. A reprezentatív budapesti látványokat szinte tökéletesen felül írja a képek stílusának egységesen feketébe vesző sötét látomása. Az esszé dramaturgiai tagolása sem lazít a szigorú, nyomasztóan humortalan, vízionárius megszólaláson, mely egyenletesen sűrű esztétikumot és mély szellemiséget áraszt, mint az igazán nagy művek általában. – Miltényi Tibor

 

Három Hét Galéria - Marta Syrko: Katonaszobrok

Három Hét Galéria – 1114. Budapest, Bartók Béla út 37.
Nyitvatartás: kedd-péntek: 11:00 – 15:00, szombat: 12:00-18:00
Marta Syrko: Katonaszobrok
2024. 03. 26. – 2024. 04. 04.
A Katonaszobrok Marta legjelentősebb humanitárius projektje, amelyen azóta dolgozik, hogy Oroszország teljes körű inváziót indított hazája ellen. Olyan ukrán katonákat ábrázol, akik az orosz háborúban sérültek meg. Marta művészetének középpontjában az emberi alak szépségének és kecsességének megragadása áll, amely az ókori görög szobrokat idézi. A sebesült testek esendőségének érzékeny ábrázolásával Marta arra ösztönöz minket, hogy ne a tökéletlenséget lássuk meg, hanem a szépséget és a csodát.

INDA Galéria - Krász Kíra Dorottya: Etiquette, étiquette (2023-2024)

INDA Galéria
1061 Budapest, Király u. 34. II/4.
Nyitvatartás: kedd-péntek: 14:00-18:00

Krász Kíra Dorottya: Etiquette, étiquette (2023-2024)
2024. 03. 28. – 04. 26.
Krász Kíra legújabb munkája az etikett (viselkedéskultúra) és etikett (címke) közötti rejtelmes viszony feltárásával foglalkozik. A munka két részből tevődik össze: a sorozat „25” címet viselő darabjai mind egy régi, szigorú rendszer részei, míg a pasztellel színezett „Keverékek” a változás és az átalakulás megtestesítői.
Kurátor: Gyöngyösi Eszter
A tárlat az FFS Átlátás 2024. kiállítás sorozat keretében valósul meg.

ISBN könyv+galéria - Gwizdała Dáriusz - Style Ipo (Stílus van. Swahili nyelven)

ISBN könyv+galéria
1084 Budapest, Víg utca 2. 
Nyitvatartás: kedd-péntek: 12:00–18:00, szombat: 14:00-18:00

Gwizdała Dáriusz – Style Ipo (Stílus van. Swahili nyelven)
A kiállítás egy későbbi időpontban kerül megrendezésre!
Gwizdala Dáriusz képzőművész Zanzibár szigetének utcai művészetét kutatja és dokumentálja lassan két éve. A Style Ipo, kiállítás, ennek az időszaknak az eredményeit, és a Fűszer sziget nyilvános tereiben kialakult murális festészeti mező, munkáit, és interkulturális kontextusait fogja bemutatni. Egy körülbelül 1500 falfestményt összefoglaló archívum és és az odáig vezető út lesz hozzáférhető.  Egy 20 perc hosszúságú, doku-filmben, 5 különböző fotóbúkban, és printeken. 

K11 / Művészeti és Kulturális Központ - Terepmunka, a KASK & Conservatorium, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, A Partium Keresztény Egyetem hallgatóinak kiállítása

K11 / Művészeti és Kulturális Központ
1075 Budapest, Király u. 11.
Nyitvatartás: hétfő-kedd: 10:00-18:00, szerda: 10:00-19:00, csütörtök-péntek: 12:00-20:00, szombat: 10:00-18:00

Terepmunka, a KASK & Conservatorium, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, A Partium Keresztény Egyetem hallgatóinak kiállítása
2024.05.08 – 06.13.
Korunk legnagyobb kihívása az egyre növekvő társadalmi igény az energia különböző formái iránt. A problémával globálisan és helyi szinten egyaránt szembe kell néznünk. Hétköznapi életünkben az energiát gyakran pusztán bőségként, vagy hiányként éljük, figyelmen kívül hagyva az energia számos egyéb aspektusát. Az elmúlt évtizedeket a fosszilis tüzelőanyagok, az atomenergia és a fenntartható erőforrások körüli viták és válságok jellemezték, amelyeket tovább tápláltak az egymással versengő technológiák. Magyarországon sem más a helyzet. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a belgiumi KASK Gent és a romániai Partiumi Egyetem hallgatóit terepgyakorlatra hívta Paksra, ahol hamarosan két új blokk épül a már fél évszázada működő atomerőmű mellett. A közös kutatási projekt az energia tágabb politikai, társadalmi és gazdasági összefüggéseire fókuszál. A résztvevő hallgatók a lefényképezhetetlen megörökítésére törekedtek, hogy láthatóvá tegyék az energiatermelés láthatatlan folyamatait, hogy kinyissák az energiafogyasztásról szóló vitát és lehetőséget kínáljanak a különböző vélemények ütköztetésére.

Magdolna Udvar Művészeti Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény - FÉNYERŐ

Magdolna Udvar Művészeti Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 24.
Nyitvatartás: csütörtök-szombat 10.00- 18.00

FÉNYERŐ 
2024. 03. 22. – 04. 27. 
Az ARTÉR Művészeti Egyesület “Fényerő” című kiállításán, különböző művészeti médiumok felhasználásával készült, egyedi gondolatok, fotográfiai leképezések láthatók. A Fény és a Fényerő elengedhetetlen alkotóelemei a fotográfiának, általa nyerünk kilátást a világra, így létrehozva az emberi megfigyelés egy új dimenzióját.  A csoportos tárlat képző-és fotóművészeti eljárásokat alkalmazó megoldásokra, a fény által megvalósított képi látásmódok felmutatására törekszik.
Engedd be a fényt!

Magyar Fotóművészek Szövetsége / Magyar Építőművészek Szövetsége - „Kortárs Magyar Fotográfia 2024"

Magyar Építőművészek Szövetsége
1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.
Nyitvatartás: hétfő – csütörtök : 9.00-17.00, péntek: 9.00-14.00 

Kortárs Magyar Fotográfia 2024
2024 05. 02. – 22.
A Kortárs Magyar Fotográfia 2024 című tárlat a Magyar Fotóművészek Szövetségének, és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának együttműködésével közel 166 alkotó munkáit mutatja be a legváltozatosabb fotográfiai eljárások segítségével. Az 1960-as évektől egészen napjainkig a magyar fotótörténelem legikonikusabb képeit felsorakoztatva, érzékelteti a fotográfia médiumában és világunk-ban lezajló változásokat, ugyanakkor körvonalazza a generációk közötti közös keresztmetszeteket is. A tárlat kísérletet tesz arra, hogy az érzéki tapasztalatok leképzésétől a legújabb nano és biotechnológiai képalkotó eljárásokig bemutassa a “világ új anatómiáját”.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Három Vámos, mesterségük: fényképész

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest Korona tér 1.
Nyitvatartás: kedd-vasárnap: 10:00-18:00
Három Vámos, mesterségük: fényképész
2024.04.26. – 09.01.
A család története összeforrt a 20. századi fotográfiával: az üvegnegatívtól a digitális technikáig vezet. Vámos Aladár 1903-1906 között nyitotta meg műtermét Balassagyarmaton. Fia, Vámos Zoltán a HAFA-nál, majd négy évtizeden át kisiparosként dolgozott. Vámos Judit ott, a Fő utcai kis üzletben szerette meg a fényképész szakmát. 120 éves fennmaradásuk titka a minőségi munka. Jelmondatuk: „Megrendelőink elégedettsége a mi igazi kitüntetésünk.”

Magyar Műhely Galéria - Takács Ramóna: Hybridnature

Magyar Műhely Galéria
1072. Budapest, Akácfa utca 20.
Nyitvatartás: munkanapokon 10:00 – 17:00
Takács Ramóna: Hybridnature
2024.04.04. – 26.
Az alkotó saját lénye szűrőjén át tekint az állandóan változó anyagra, teret enged a fantáziájának, ebből a folytonos áramlásból születettek meg az alkotások. Az Hybridnature képanyaga a fikció és a realitás határán mozog.  A tér egy párhuzamos valóságot interpretál, ahol olyan összesűrűsödött képekkel találkozunk, amelyek kitalált lények többszörös módosulását, környezetét, lenyomatait jeleníti meg.

Mai Manó Ház - Isabel Muñoz: OMEGA

Mai Manó Ház
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Nyitvatartás: kedd-vasárnap: 12 – 19 óra

Isabel Muñoz: OMEGA
2024. 03. 27. – 05. 18.
Márciustól a világhírű spanyol fotóművész, Isabel Muñoz nyolcvan fotóját mutatjuk be a diChroma photography gyűjteményéből. Az Omega című anyagában Muñoz összefonja a világ történelmét alkotó ősi civilizációkat, és összekapcsolja őket jelenkorunkkal. A sorozat közel harminc év utazásait sűríti magába, többek között Japán, Kongó, Irán, Bolívia, Törökország, Etiópia és Elefántcsontpart eltűnőben lévő közösségeinek kultúráját tárja elénk.

Mai Manó Ház // Paper Lab Galéria - Mai Manó fotográfiái

Mai Manó Ház // Paper Lab Galéria
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Nyitvatartás: kedd-vasárnap: 12:00 – 19:00

Mai Manó fotográfiái
2024. 03. 05. – 04. 14.
Mai Manó nevét szélesebb körben csak az 1990-es évek végétől kezdték újra ismerni. Mint annyi más fényképészmestert a századfordulón, korunkban csak a szűkebb szakma egy része tartotta számon. Mára azonban a nevét viselő egykori műteremháza – a Mai Manó Ház, mely egyben a Magyar Fotográfusok Háza – már fogalommá vált.  A PaperLab Galériában látható, ingyenesen megtekinthető kiállításon Mai Manó császári és királyi udvari fényképész felvételeiből válogatunk.

Molnár Ani Galéria - Forgács Péter: Füst / Fej / Pocsolya

Molnár Ani Galéria
1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.
Nyitvatartás: kedd-péntek: 12:00-18:00, szombat: 11:00-17:00

Forgács Péter: Füst / Fej / Pocsolya 
2024.02.08.-03.23.
Forgács Péter legújabb, fotóalapú munkái a szemlélődés tanúbizonyságai, melyek motívumaik szerint három sorozatra bonthatók ebben a kiállításban. Világosan összeköti őket a megfigyelés létállapota, melyet nem sürget sem a hétköznapi élet körforgása, sem a jelentéseket egy pontba összeterelő történetszál. A füst és pocsolya mint szimbólum egyszerre efemer és rejtélyes, a bennük eltűnő vagy éppen tükröződő alakok töredékessége pedig egy tudatot érintő határra mutat rá. Van, amit nem lehet felfedni, hiszen a leleplezett titok megszűnik titoknak lenni. Forgács ugyan lemondott a narratíváról, hogy így felszabadulva közelebb kerülhessen a megmagyarázhatatlanhoz, de nem szűnt meg cselekedni: a metafizikai lényeget keresi – ráérősen, kontemplálva, andalogva.

MŰCSARNOK // Tárlatvezetés program

© BENKŐ Imre: Fuzhou. Kína, 2016

MŰCSARNOK
1146 Budapest, Dózsa György út 37.
Nyitvatartás: kedd-vasárnap: 10:00-18:00, csütörtök 12:00-20:00
Kurátori tárlatvezetés Tulipán Zsuzsannával a Valós látomások | Benkő Imre a szubjektív dokumentarista c. kiállításon
2024. 04. 06., szombat 11.00
Benkő Imre hat évtizedre visszatekintő fotográfiai életművének bemutatója a Műcsarnok 2024-es programjának első kiemelkedő eseménye. A térben és időben szerteágazó anyag három földrész húsz országát érinti, a hetvenes évektől napjainkig mutatja be az emberi viszonyok sokféleségét. A kiállítás az életmű teljességéből válogat: az 1975-ös World Press Photo díjnyertes felvételétől az ikonikus ózdi, budapesti és külföldi sorozatokon át, egészen a kínai utazásainak 2019-ben készített képekig.

MyMuseum Gallery - Szövérffi Adrienn: De tartózkodásban a mozgástól; közben mozog a világ

MyMuseum Gallery
Három Holló, középső szint/middle floor,  1052 Budapest, Piarista köz 1 (bejárat/entrance: Szabadsajtó út)
Nyitvatartás: szerda-szombat 12:00-17:00
Szövérffi Adrienn: De tartózkodásban a mozgástól; közben mozog a világ
2024. 05. 11. – 06. 07.
Életünk mesterséges ritmus szerint halad. Fogyasztói társadalmunk szolgáltatások, információk áradatával szembesít bennünket, melyeket nagy mennyiségben veszünk igénybe egy teljesebb élet elérésének reményében – azonban ezek többségükben külsőségek. A belső figyelés kihívássá válik – felmerül, képesek vagyunk-e ebben az állapotban asszertívan operálni belső törekvéseinkkel, értékeinkkel. Kialakított rendszereink sérülékenyek, így a világ rendre leállásra kényszeríti az embert. 
Fotósorozatomban egy saját tervezésű zarándokút repetitív megtételével teszek kísérletet az ebből az állapotból való kivonulásra, belső intuícióim előhívására úgy a témán, mint a választott fotográfiai eszközökön keresztül.

OLASZ KULTÚRINTÉZET // XÉNIA GALÉRIA – Nino Migliori: Túl a tükrön / Válogatás a legjelentősebb művekből

OLASZ KULTÚRINTÉZET – XÉNIA GALÉRIA 
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.
Nyitvatartás: hétfő-péntek 14.00-19.00
Nino Migliori: Túl a tükrön / Válogatás a legjelentősebb művekből
2024.04.15. – 05.09.
A Túl a tükrön kiállítás Nino Migliori legismertebb tájképfotóiból mutat be egy válogatást. A fényképezés feltalálása óta széles körben elterjedt műfajra sokáig úgy tekintettek, mint a valóság hű reprodukciójára. Migliori soha nem azonosult ezzel az elképzeléssel: fényképei a valóság egyfajta lehetséges értelmezését kínálják a befogadó számára. Migliori a teret az elme helyeként, a valóság elgondolásának, ábrázolásának és értelmezésének egy lehetséges módjaként tárja elénk.

Osztrák Kulturális Fórum - Reiner Riedler: Fake Holidays

Turkey; Antalya; Lara Beach; World of Wonders, Hotel Topkapi Palace; Animator dressed as astronaut © Reiner Riedler / Anzenberger

Osztrák Kulturális Fórum 
1068 Budapest Benczúr utca 16.
Nyitvatartás: hétfő – péntek 9:00 – 16:00
Reiner Riedler: Fake Holidays
2024.04.25. – 08.28
Ha a vágyaink elérhetetlenek, gyakran a szimuláció veszi át szabadidőnk és nyaralásunk helyét. Képzeletbeli teremtett világok jönnek létre, hogy az élményt, reprodukálható árucikként kínálják nekünk. Bár ezeknek az igény szerinti kalandoknak a minősége néha meglehetősen kétesnek bizonyul, egy dologra mégis rávilágít: az emberek mindennapi életének alapjául szolgáló vágyakra és álmokra. Reiner Riedler, osztrák fotográfus küldetésének tekinti, hogy feltárja a vidámparkok és az őket látogató emberek új világát. “Fake Holidays” című dokumentarista projektje mint egy tanulmány rávilágít a mai fogyasztói kultúra vívmányaira, tele ironikus ellentmondásokkal.

Szövegadaptáció Bill Kowenhoven és Jens Linworsky írása alapján

PH21 Gallery // Project Room - Fern L. NESSON: Tilt!

PH21 Gallery // Project Room
1097 Budapest, Ráday utca 55.
Nyitvatartás: kedd, csütörtök, szombat: 14:00-18:00

Fern L. NESSON: Tilt!
2024.04.16.- 04.27
„Ahogy Gödel tanít bennünket, mindig van valami a nézőponton kívül (és rajtunk kívül), amit egyetlen paradigma sem magyarázhat vagy bizonyíthat. A kihívás éppúgy a saját szemszögünkön kívülről látni a dolgokat, mint tisztelni a sajátunkat. Ezt úgy csinálom, hogy megdönti a fényképezőgépet. Nehéz elérni a Marsot, de mindenképpen érdemes megpróbálni. Ahogy Buddha mondta: “Ha nem változtatod meg az irányt, akkor oda kerülsz, amerre tartasz.” DÖNTÉS!

 

Pintér Galéria és Aukciósház - Méhes Károly: IDE/S/TOVA

Pintér Galéria és Aukciósház
1055 Budapest, Falk Miksa utca 10.
Nyitvatartás: hétköznap: 10:00–18:00, szombaton: 10:00 – 13:00

Méhes Károly: IDE/S/TOVA
2024.04.05. – 04.27.
IDE/S/TOVA
Vagy lehetne erre-arra, előbb-utóbb…
De leginkább IDE/S/TOVA, ami egyszerre hely- és időhatározó.
Kicsit bizonytalan a szavak szintjén, ugyanakkor a képek tanúságtétele szerint nagyon is konkrétak, egyetlen hely és pillanat sűrítményei, mint minden fotó.
Méhes Károly képei Magyarországon és a világ számos pontján készültek, felvillantva, milyen is ez a világ épp ma, feketén, fehéren.
Bujkálás és villódzás, ez árnyékvilág fényfoltjai.
Hívogatja a nézőt, hogy szemlélődjön.

RANDOM Galéria - Ön itt áll // a RANDOM kortárs fotóművészeti csoport kiállítása

RANDOM Galéria 
11114 Budapest, Bartók Béla út 33.
Nyitvatartás: hétfő – péntek 11:00 –19:00

Ön itt áll // a RANDOM kortárs fotóművészeti csoport kiállítása
2024. 04.05. – 26.
Az Ön itt áll című kiállítás generációs és egyéni problémákat vizsgál, melyek kiemelten fontos és aktuális témák. Jelen társadalmunk, a 21. századi létközösségek széttagoltsága gyakran a generációk közötti kommunikáció hiányának, illetve megoldatlan, feldolgozatlan problémáinak köszönhető. Nem véletlen, hogy olyan erős forradalma van jelenleg a tradíciók újraélesztésének, az egyén saját kihívásokkal teli útkeresésének, a generációs traumák feldolgozásának, az életpályamodell teljes átalakulásának. A 21.századi útkeresés a modern ember talajvesztése, az egyén szerepének újrafogalmazása a társadalmi hasznosság tükrében. Hol található meg a tradíció, a gyökerek fontossága, hova menekül a modern ember a mindennapi élet kihívásai elöl. A kiállítás olyan aktuális topikokat vizsgál, melyek mindannyiunkra hatással vannak. Vizsgálódás eszközei pedig a fotográfia különböző stílusaiban rejlik, a dokumentarizmustól, a stagephotography és személyes narratíván át a video munkákig.

RANDOM Galéria - IKLÁDI András: Citramarine

RANDOM Galéria 
11114 Budapest, Bartók Béla út 33.
Nyitvatartás: hétfő – péntek 11:00 –19:00

IKLÁDI András: Citramarine
2024. 04.29.- 05.17.
A kéknek számos árnyalata létezik – mind ugyanaz a kék, mégis kimeríthetetlen jelentésváltozatokkal. A fény és színek játéka lebilincselő hatással van érzékszerveinkre és a hangulatunkra. A trópusi árnyalatok, a kék különböző spektruma és a meleg fény ölelése narratívát és érzelmeket formálnak az emberi lélekben. A látvány, amely mindezek együttes hatásából születik összekapcsol egy másik birodalommal, túl a vizuális észlelés határain.

Szlovák Intézet Budapest - Marius Bartoň: POLARITÁS

Szlovák Intézet Budapest
1088 Budapest, Rákóczi út 15.
Nyitvatartás: hétfő: 9.30 – 16.00, kedd – csütörtök: 9.30 – 17.00, péntek: 9.30 – 14.00

Marius Bartoň: POLARITÁS
2024. 04. 24 – 05. 31.
2019-ben a zenész, Marius Bartoň lenyűgöző módon vonult be a fotóművészet színterére.
POLARITÁS című kiállítását a budapesti Szlovák Intézetben mutatja be. A tárlat a művészvilágról alkotott egyedi látásmódját tárja elénk, és ennek számos, gyakran észrevehetetlen részletgazdagságára reflektál.  A pozsonyi születésű fotós munkáira jellemző a precíz, kidolgozott egyéni stílus, mindemellett a vonalak és formák kontrasztjára, a kompozíció tisztaságára helyezi a hangsúlyt, kizárólag monokróm, fekete-fehér színekben. A most megrendezésre kerülő kiállítás a 2022 és 2024 közötti időszakban készült képeit mutatja be, amelyek a minimal art, a fine art, a street art, a portré, a csendélet és a fotómontázs területére összpontosítanak.
– Marián Pauer –

Újbuda Galéria - Sebestyén Sára: ELÉG

Újbuda Galéria
1113 Budapest, Zsombolyai u. 5., I. emelet
Nyitvatartás: hétfő-csütörtök: 8:00-17:00 
Sebestyén Sára: ELÉG
2024. 04. 25. – 05. 23.
A piros növeli a pulzusszámot, de jelent bátorságot, szerelmet, dühöt, erőt, életet és halált.
Hétköznapi környezetből kiemelt, talált geometrikus struktúrák, felületek, együttállások alakítják Sebestyén Sára monokróm vagy színes kompozíciót. A szokatlan perspektíva, kivágás és a szabálytalan felületek mégis éppen annyira egzaktak, mint játékosak, s ezen ellentétek felelősek az alkotó képi dinamikájának folyamatos jelenlétéért. Sebestyén leggyakoribb motívumai az építészet eszköztárából kerülnek ki, szokatlan kivágásokkal vagy perspektívákkal absztrahálva a primer látványt, egyszersmind perszonifikálva a természeti jelenségeket, lelkiállapotokat. Hol a fókusz, hol a képkivágás játéka által kelnek életre atmoszférikus hatású fotográfiái, melyek a képi redukció ellenére is lírai, szenzuális összképet eredményeznek.

Vasarely Múzeum Budapest - Maurer Dóra, Czeizel Balázs, Eperjesi Ágnes, Hübner Teodóra, Jederán György, Zsuffa Csaba Maurer Dóra fotói, fotogrammái és „Fényelvtan”-műhelye

Vasarely Múzeum Budapest
1033, Budapest, Szentlélek tér 6.
Nyitvatartás: szerda–vasárnap 10:00–18:00 (A belépés utolsó időpontja: 17:00, a zárás 17:45-től indul.)
Maurer Dóra, Czeizel Balázs, Eperjesi Ágnes, Hübner Teodóra, Jederán György, Zsuffa Csaba
Maurer Dóra fotói, fotogrammái és „Fényelvtan”-műhelye

2024. 05. 10. – 08. 31.
A budapesti Vasarely Múzeum kamaratárlata az egyik legismertebb magyar képzőművész fotó- és fotogrammunkáiból mutat be válogatást. Maurer Dóra életművében igen fontos szerepet játszott pedagógiai tevékenysége: számos alkotótechnikai, köztük fotós kurzusokat is tartott. Az 1980-as évek közepén, fiatalművésznövendékekkel együtt dolgozva hozta létre a sokszor egymás műveire is reflektáló kísérleti fotóit, fotogramáit, melyeket tárlatunkon a kortárs magyar fotográfiatörténet jelentős alkotásaiként mutathatunk be. Kiállításunk célja tisztelet- és köszönetnyilvánítás az idén júniusban nyolcvanhetedik születésnapját ünneplő Maurer Dórának, múzeumunk legfontosabb partnerének, az OSAS művészcsoport alapítójának.

VILTIN Galéria - TÍMÁR Péter: Permutáció

VILTIN Galéria
1061 Budapest Vasvári Pál utca 1.
Nyitvatartás: kedd – péntek 13:00 – 18:00 Szombat 11:00 – 17:00
TÍMÁR Péter: Permutáció
2024. 04.17. – 05.11.
„Keresem a rendet a világban, a látható és a bennem élő belső képek találkozása érdekel. Ha rátalálok, mindent megteszek annak zavarmentes rögzítése érdekében. Ha mégis zavart érzek, nyitott vagyok arra, hogy azt alkotói képzeletem átalakítsa. Munkáim így gyakran metaforikusan mutatják meg a kép témájáról bennem élő ideát és a harmóniáról, harmonikusról alkotott kulturális kollektív képünk szintézisét.” – Timár Péter
A Permutáció Timár Péter fotográfus munkáiból a múlt és a jelen tükrében válogat: Az 1970-es évekbeli Szekvenciák ciklusból kiválasztott három – húsz-húsz elemből épülő – performatív mátrixot a nagyközönség a VILTIN Galériában láthatja először. A kiállítás anyaga a művész Vegetáció, továbbá Testek és lelkek ciklusának napjainkban készült és ide választott emblematikus színezésű darabjaival, illetve portréival válik teljessé.

Vízivárosi Galéria - Bánföldi Zoltán: Keresztül az időn

Vízivárosi Galéria
1027 Budapest, Kapás utca 55.
Nyitvatartás: hétfő, csütörtök: 10:00-18.00; kedd, szerda, péntek: 13.00-18.00; szombat havi egyszer: 10.00-14.00
Bánföldi Zoltán: Keresztül az időn
2024.04.10 -04.26. 
Bánföldi Zoltán újra és újra azt firtatja, milyen művészeti stratégiákkal lehet kicselezni az időt, rögzítsük-e vagy hagyjuk telni pillanatait, a múlás folyamatában látva meg magát az időtlenséget. Művészetének középpontjában a létezés kérdésköre áll, amelyet elsősorban az emberi civilizáció által létrehozott időfogalmon, illetve annak objektív és szubjektív olvasatain keresztül vizsgál. Vajon mi vagyunk az időben, vagy az idő létezik bennünk?

Yunus Emre Török Kulturális Központ - Mustafa Dedeoğlu: Anatolia

Yunus Emre Török Kulturális Központ 
1062 Budapest, Andrássy út 62.
Nyitvatartás: hétfő-péntek 09.00-18.00
Mustafa Dedeoğlu: Anatolia
2024 04 15 – 05 03.
Egy időtlen civilizáció, amelyet több száz év bölcsességével építettek fel: Anatólia, és egy város, amely ennek a civilizációnak minden nyomát magán viseli: Isztambul. A projekt 7 év munkájának eredménye és célja, hogy tükrözze a történelmi textúrát, a napjainkig változatlanul megmaradt fenséges sziluettet és Anatólia egyedülálló hangulatát, amely évszázadok óta különböző kultúráknak ad otthont. A projekt alapvető célja, hogy különböző érzelmeket ébresszen a nézőben, miközben fenntartja az idő fogalmát.